Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, milletvekillerinin yargılanmasında olduğu gibi siyasi partilere kapatma davası açılabilmesi için de, başsavcının TBMM"den izin almasını öngören bir düzenleme hazırlıyor. Bu model Japonya ve bazı AB ülkelerinde uygulanıyor

AK Parti"nin hukukçu kurmayları parti kapatmanın zorlaştırılmasına yönelik anayasa değişiklik paketi üzerinde çalışmaya başladı. ABD ve İngiltere"de parti kapatma yok. AK Parti"nin üzerinde durduğu model ise Japonya Anayasası. Japonya"da partilerin kapatılmasına Anayasa Mahkemesi karar veriyor ancak meclisin bu kararı onaylaması gerekiyor. Kurmayların hazırlayacağı değişiklik paketi için mecliste temsil edilen partilerin mutabakatı da aranacak.

MHP TEKLİF BEKLİYOR
Kapatma davasına delil olan, üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğinde AK Parti"ye destek veren MHP lideri Devlet Bahçeli de, partilerin kapatılmasını zorlaştıracak Anayasa değişikliği önermişti. MHP yönetiminin, konunun sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve hukukçular tarafından tartışılıp TBMM"de bir uzlaşma komisyonu oluşturulmasını istediği belirtiliyor. Siyasi partilerin kapatılmasının çözüm olmadığını söyleyen MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, “Tartışalım en doğrusu neyse onu yapalım” dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli, kapatma davasına sert tepki göstermiş, partilerin kapatılması yerine, bireylerin sorumlu tutulmasını önermişti.