Yendeki şaşırtıcı yükselişin arkasında spekülatörlerin parmağı olduğu iddia ediliyor

Spekülatör parmağı YENi zirveye taşıdı

Japon Yeni geçen hafta cuma günü meydana gelen deprem ve tsunamiden sonra önemli para birimleri karşısında değer kazanmaya başladı. Japon Yeni dün de ABD Doları karşısında yüzde 4 değer kazanarak 76,25 yene kadar çıktı ve böylece yen dolar karşısında 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en güçlü seviyesine ulaşmış oldu. ABD Doları daha önce 19 Nisan 1995 tarihinde de 79,75 yenden işlem görerek rekor kırmıştı.

BAKANLAR TEŞHİSİ KOYDU

Japonya Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano ve Maliye Bakanı Yoshihiko Noda, yendeki yükselişten Japon yatırımcıları varlıklarını ülkeye getirmesinin değil spekülatörlerin sorumlu olduğunu söyledi. Yosano, "Borsa ve döviz piyasalarında bir çalkantı durumu olduğunu düşünmüyorum. G-7'den psikolojik destek almayı istiyoruz' dedi.

Yosano, hükümetin borsadaki satışları durdurmak için henüz hisse satın alma niyetinde olmadığını ifade etti.

Maliye Bakanı Noda da "Spekülasyonlar ortasında piyasa hareketleri gergin, ticaret zayıf. Hareketleri yakından izleyeceğim" diye konuştu.

G-7 OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Japonya'da nükleer sızıntı tehlikesi G7 grubunu da harekete geçirdi. Japonya bu konuda bir talebi olmadığını belirtse de, Fransa üye ülkelerin maliye bakanlarını ve merkez bankası başkanlarını koordineli hareket edip, spekülasyonları önleyecek adımları belirlemek üzere ortak bir telekonferans yapmaya çağırdı. Bir G7 yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre, çağrının amacının şu aşamada para piyasalarına müdahale-den çok durum tespiti yapmak olduğu belirtildi.

Piyasalar likiditeye doymuyor

Japonya Merkez Bankası (BoJ), deprem ve tsunaminin ardından finansal piyasaları istikrara kavuşturmak için bankacılık sistemine 54 milyar avro (6 trilyon yen) daha likidite daha sağladı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, dün düzenlediği iki operasyonla piyasalara 6 trilyon yen daha aktaran banka, pazartesi gününden bu yana bankacılık sistemine toplam 34 trilyon yen (309 milyar Avro) likidite sağlamış oldu. Hafta başından bu yana merkez bankasının piyasalara sağladığı likidite tutarı Japonya'nın 2010 yılı gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 7,85'ine tekabül ediyor.

yenişafak