Japonya"ya zeytinyağı ihracatının 6 milyon 132 bin dolardan 8 milyon 473 bin dolara çıktığı kaydedildi.
Türkiye"de 2000 yılı sonrasındaki yoğun ağaç dikimleri ile 90 milyondan 160 milyona çıkan zeytin ağacı varlığımız uluslar arası pazarlamayı daha da gerekli hale getirdi. Bu ihtiyaçtan hareketle Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği tarafından ortaklaşa 2006 yılında kurulan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, başarılı çalışmalara imza atıyor.
2010 yılı için Japonya"yı "Hedef Pazar" olarak belirleyen Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Japonya"da yaptığı tanıtım etkinlikleriyle Türkiye"nin Japonya"ya zeytinyağı ihracatını yüzde 38 arttırdı ve Japonya, Türkiye"nin en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke konumuna yükseldi. Türkiye, 01 Kasım 2008-31 Ağustos 2009 döneminde Japonya"ya 6 milyon 132 bin dolarlık altınsıvı ihraç etmişken, bu sezonun aynı zaman aralığında bu rakam yüzde 38"lik artışla 8 milyon 473 bin dolara çıktı.
Türkiye'nin zeytinyağı ihracatında Japonya'nın çok önemli bir yer tuttuğunu belirten ZZTK Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Metin Ölken, Japonya"ya zeytinyağı ihracatının artması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Mart ayında yapılan ''Foodex Japan 2010'' gıda fuarına katıldıklarını kaydeden Ölken, bu fuar süresince Türk ve Japon yemeklerinin zeytinyağı ile yapıldığı ve katılımcılara tattırıldığını söyledi. Ölken, “Türkiye"nin Japonya"ya zeytinyağı ihracatını arttırmak için Kasım ayında zeytin hasat şenliklerinden bir tanesine denk gelecek şekilde Alım Heyeti Organizasyonu gerçekleştireceğiz. Bu Alım Heyeti"ne Japonya"nın yanı sıra Çin ve Güney Kore"den de ithalatçıların katılımını organize edeceğiz. 2011 yılında Japonya"da Foodex Gıda Fuarı"na yine katılacağız. Japonya yükselen bir Pazar. Japonya'da sağlanacak başarı uluslararası arenada Türk zeytinyağı imajı yaratmada büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.
JAPONYA"DA ZEYTİNYAĞI PAZARI GİDEREK BÜYÜYOR
Japonya"nın yıllık 35 bin ton zeytinyağı ithal eden bir ülke olduğunu ve bu rakamın sürekli arttığına işaret eden ZZTK Eşbaşkanı Metin Ölken şunları söyledi: “Japonya yıllık 2.3 milyon ton sıvıyağ tüketen bir ülke. Bu pazarda zeytinyağı yüzde 2 paya sahip ancak zeytinyağı tüketimi hızla artıyor. Türkiye, Japonya"ya yıllık 2 bin ton civarında zeytinyağı ihracatı ile üçüncü ülke. Amacımız yaptığımız çalışmalarla Japon pazarından ilk etapta 5 bin tonluk pazarpayı almak”