Tren etkinliklerini, küçücük çocuklardan 1914 doğumlu yaşlılara, gençlerden efelere çok sayıda Selçuklunun dışında Amerika"dan Japonya"ya turistler de izledi ve treni ilgiyle gezdi.

TREN sabahın erken saatlerinde Selçuk"a ulaşır ulaşmaz, “depo vagon”un önünde toplaşan Tren İnsanları, bir bir etkinlik malzemesini indirmeye başladı; bir süre sonra rengarenk standlar, sergi panoları, çocuk oyunları, boyanacak bezler, ziyaretçilerin kendi sayfalarını yapabilecekleri bilgisayarlar peronu doldurdu.
Coca-Cola"nın, her yanında bir enstruman taşıyan ve Zil Zurna Ritim Grubu elemanlarının çaldığı “orkestra ağaç”ı “Her şey değişir”i çalmaya başlayınca peron tüm renkleriyle hareketlendi. Bir yanda Hayata Artı Vakfı eğitmenleriyle doğa oyunları oynayan çocuklar, bir yanda çocukları istismardan korumaya çağıran sergiyi gezen yetişkinler, öte yanda Hürriyet Hakkımızdır Tren Hatırası panosu önünde fotoğraf çektirmek için sıraya girenler vardı. Doğa oyunlarını bitiren çocuklar, Uluslararası Af Örgütü"nün Haklı Çocuk Oyunu"nun başına geçti. Onları bir yandan eğlendirirken, bir yandan da hakları konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan dev kutu oyunu bu yolculuk için özel olarak tasarlandı.
Tiyatro yine gözde
Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Platformu"nun bezlerine dileklerini yazan çocuklar oradan da Tiyatro Vagonu"na geçti. Akbank Çocuk Tiyatrosu, bu kez oynadığı “En Mutlu Kim” adlı oyunuyla yine en fazla izleyici toplayan etkinlik oldu.
“Hak” kavramını insanların gündelik hayatına sokmak, gündemde tutmak ve hakları geliştirmeye katkıda bulunmak için yola çıkan Hürriyet Hakkımızdır Treni, Selçuk"tan da rengarenk anıları ardında bırakarak ayrıldı.

Cumhuriyet için hürriyet

Yaşlı bir Selçuklu, “Cumhuriyet treni... çok iyi” derken, “Cumhuriyet değil amca, Hürriyet Treni...” diye düzeltmek istedik. “Yok biliyorum, Cumhuriyetimiz için iyi, onu demek istiyorum” diye, o da düzeltti. Ziyaretçilerin en renklisi ise efe kıyafetleriyle ortalıklarda dolaşan Ali Gültekin Karagöz"dü. Yalnız Efe Selçuk Şube kurucu başkanı olan Karagöz de kendi gündemiyle gelmişti istasyona. Bu ülkenin ne zor şartlarda bağımsızlığına kavuştuğunu hatırlatmak için bu kıyafetle kasaba kasaba dolaşıyordu.

İskambil arası tren

Küçük ve sevimli Selçuk Tren İstasyonu"nun hemen yanındaki çay bahçesinde iskambil oyunu oynayan yaşlı Selçuklular trene kendilerine özgü bir ilgi gösterdiler. Bir süre oyun oynuyor, arada kalkıp peronda gezinip, sonra oyunlarının başına dönüyorlardı. Biri “Çok güzel olmuş bu tren, keşke
hep kalsa” derken şöyle bir soru sordu: “Ne için yapıyorsunuz bunu, çocuklar içinse biz çocukken niye yoktu?” Ancak perona çıkmayıp kahvede muhabbetine devam edenler de trene kayıtsız değildi. Tek başına oturan yaşlı bir amca, Mutluluk Bandosu"nun ritmlerine tempo tutarken yakalandı!

KARAOKENİN İLK ZİYARETÇİLERİ

Coca-Cola"nın, isteyenlerin seçtiği bir parçayı söyleyip kaydettiği Mutluluk Vagonu"nun ilk ziyaretçileri Hürriyet ve TCDD yöneticileri oldu. (Soldan sağa) Yurtdışı Yayınlar Müdürü Bülent Mumay, Hürriyet Başyazarı Oktay
Ekşi, İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Hürriyet Yayın Koordinatörü Fikret Ercan ve Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri Cemal, “Haykıracak Nefesim” adlı şarkıyı söyledi.

Trende kim ne yapıyor

Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür projesinin bu yıl çok sayıda ortağı var. Ana ortak TCDD, hem trenin, hem projenin güvenli bir şekilde yol almasını sağlarken, yepyeni atılımlarıyla demiryolunu tanıtıyor. Akbank Çocuk Tiyatrosu, 37 yıldır olduğu gibi yine çocukları sevindiriyor. Coca Cola çevre projeleri ve mutluluğu öne çıkaran etkinlikleriyle trende. Uluslararası Af Örgütü ve Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Platformu çocukların haklarına, Zorunlu Deprem Sigortaları Kurumu (DASK) ise depreme karşı önlem almaya dikkat çekiyor. CNN Türk, hürriyet.com.tr, Pegasus Havayolları, Kültür Üniversitesi, Pal FM de projenin destekçileri.

HÜRRİYET TRENİ"NDEN DENİZLİ"YE HEDİYE

Yarın Hürriyet alan tüm Denizlililere Hürriyet Hakkımızdır Treni kalemi ve puzzle"ı, “Orman Ne Güzel” ve “Yörüklerden Unutulmuş Masallar” dergileri hediye. Ayrıca 12-26 Eylül tarihleri arasında Hürriyet"in logosunu tarihiyle birlikte kesip (15 adet) başbayiye getiren herkese Astroloji, Burçlar ve Fallar Ansiklopedisi (2cilt).

TREN GÜNCESİ

Emel ARMUTÇU

Raylarda yazılan yeni hikâyelere doğru
GEÇEN yıl içinden demiryolu geçen tüm şehirlere doğru yola çıkarken, bizi tam olarak neyin beklediğini bilmiyorduk aslında. Yine çıkınımız doluydu, insanlara BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi"nde yazılı tüm haklarını hatırlatacak etkinlikler hazırlamıştık ama kendimiz konuşup kendimiz mi dinleyeceğiz, yoksa onlar da bize katılacak mı, bu tren herkesin platformu olabilecek mi, emin değildik.
Sonuç olarak ilk kez denenen bir yolculuktu bu; kocaman bir trende pek çok proje ortağı bir araya gelecek, hiç durmadan 45 farklı durağa uğrayarak, her şehirde, hayata başka başka pencerelerden bakan insanlarla insanlığın ortak sorunlarını konuşacaktı. Yola çıktıktan çok kısa bir süre sonra endişelerimizin yersiz olduğunu anladık. Tren üçüncü gününde özgürlüğünü ilan etti; kendi hikayesini yazmaya başladı. Bizi ve garlarda dokunduğumuz herkesi alıp bambaşka bir yere götürdü. Treni karşılayanların, etkinliklerine katılanların sayısı her gün katlanarak arttı. Tren her gittiği yerden hikayeler topladı. Bütün bunlar yolculuğun sonunda kocaman bir kitaba ve belgesele dönüştü.
Sonuçta tren geleceğe bir selam yolladı ve “burada kalamam” dedi.
İşte o yüzden yeniden yollara düştük.
Proje ekibi olarak şimdi anlıyoruz ki, geçen yıl yaptığımız yolculuk bir tür provaymış, gerçek bir oyuna dönüşmüş sonunda. Şimdi oyun, yaşadığımız gerçekliklerin oyunu, temize çekilmiş en sahici haliyle devam ediyor.
Bu arada önemli bir not: Okuduğunuz bu sayfa, trendeki Hürriyet Vagonu"nda yapılıyor. Trenin uğradığı her şehirde de böyle olacak, kimi yerlerde sayfa ekibi perona inecek ve tren ziyaretçileri Hürriyet sayfalarının nasıl yapıldığını izleyebilecek. HÜRRİYET