Japon Hava Yolu Şirketi'nin (JAL) piyasa değeri 2 günde 1,81 milyar dolar düşerek 200 milyon dolar oldu. Daha geniş bir yeniden yapılanmanın bir parçası olarak en erken gelecek hafta iflas başvurusunda bulunabilecek hava yolu şirketi, yeniden yapılanma ile borçları azaltmayı, 13 bin kişiyi işten çıkarmayı ve kar sağlamayan iki düzine kadar güzergâhı da iptalini düşünüyor.

JAL ARTIK BİR UÇAK PARASI

1951 yılında kurulan ve Asya'nın en büyük havayolu olan Japonya Hava Yolları'nın (JAL) geleceğine ilişkin nihai kararın bu hafta verileceği bildirilirdi. Asya'nın en büyük hava yolu şirketinin piyasa değeri Tunusair ve Austrian Air ile aynı seviyeye indi. Bu miktar, 1 adet geniş gövdeli Boeing 747-8'in maliyetinden daha az. Bu arada yeniden yapılandırma paketi çerçevesinde Japon Hava Yollarının hükümetten 300 milyar Yen alacağı belirtildi. Öte yandan iflas başvurusunu takiben şirketin üst yöneticisi Haruka Nıshımatsu yerine elektronik üreticisi Kyocera'nın kurucusu Kazuo İnamori'ya bırakacak. .

THY'den yolcu rekoru

THY'nin Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, şirketin ocak-aralık 2009 dönemine ilişkin trafik sonuçlarına yer verildi. Açıklamada, şu bilgiler yer aldı: “Yolcu sayısı ocak-aralık 2008 döneminde 22,6 milyon iken, 2009 yılının aynı döneminde yüzde 11,0 artışla 25,1 milyona ulaşmış olup, yolcu doluluk oranı 3,1 puan azalışla yüzde 70,9 olarak gerçekleşti.”

Tarihinin 6. büyük iflası

Şirketin 16 milyar dolar borçla iflas başvurusunda bulunması Japonya tarihinin 6. büyük iflası olacak. Şirketin hisseleri, borsadaki günlük limit olan 30 Yen düşüp 7 Yen olunca ve piyasa değeri 208 milyon dolara geriledi./yeni şafak