Afetin birinci yıldönümüne bir hafta kala Yoşihiko Noda, nükleer güç konusunda aşırı bir güven yanılgısı içinde olunduğunu, Fukuşima nükleer santralinde yaşanan boyutta bir duruma hazırlıksız yakalandıklarını söyledi.

Japonya'da geçen yıl yaşanan nükleer felakete ilişkin geçenlerde yayımlanan bağımsız bir raporun yazarları, elektrik şirketini ve hükümeti deprem ve tsunami sonrası paniğe kapılmakla suçlamıştı.

Araştırma başkanı BBC'ye yaptığı açıklamada başkent Tokyo'nun tamamen tahliyesiyle sonuçlanabilecek bir senaryonun kıl payı önlenebildiğini söylemişti.

Yetkili, Japon hükümetinin ülkenin nükleer açıdan güvenli olduğu yolunda yetkililer arasındaki yaygın nedeniyle felakete bütünüyle hazırlıksız yakalandığını savunmuştu.

Fukuşima nükleer santralini ilk ziyaret edenler arasındaki BBC muhabiri, Japonya'nın dev bir felaketten ucu ucuna kurtulduğu yorumunu yapmıştı.

Fukuşima nükleer santralinin geçen Mart ayındaki tsunamide zarar görmesi ardından radyasyon sızıntısı meydana geldi ve nükleer santralin olduğu bölge civarında yaşayan 80 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.