İzmir’de 60 Yaş Kartı olarak bilinen “indirimli” toplu ulaşım uygulaması, Sayıştay kararı ile sona eriyor. 60 yaş ve üzeri yolcular, 2012 yılından itibaren toplu ulaşımdan indirimli veya ücretsiz yararlanamayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde, toplu ulaşımda uzun süredir yürüttüğü 60 Yaş Kartı uygulaması, zorunlu olarak sona eriyor. Uygulama, Sayıştay Daireler Kurulu’nun kararına göre Kişiselleştirilmiş Toplu Ulaşım Kartları Yönetmeliği taslağından “yasal dayanağı bulunmadığı gerekçesiyle” çıkarıldı. Buna göre 2012 yılından itibaren 60 yaş ve üzeri yolcular, toplu ulaşımdan indirimli veya ücretsiz yararlanamayacak.

Gerekçe yasal dayanağının olmaması

ESHOT Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı, toplu ulaşımda kullanılan kartların verilme amacı, istenecek belgeler, hak sahiplerinin faydalanma şekilleri ve bedellerinin yer aldığı düzenlemelerle ilgi taslak, geçtiğimiz Mayıs ayında Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülerek kabul edildikten sonra Sayıştay’a gönderilmişti.

Taslağın 11. maddesine itiraz eden Sayıştay Daireler Kurulu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde ikamet eden ve 60 yaşını dolduran kişilere toplu ulaşımdan ücretsiz veya indirimli yararlanmaları için 60 yaş kartı verilir” ibaresini içeren söz konusu maddenin yasal dayanağı bulunmadığını belirterek taslaktan çıkarılmasını istedi.

Karar İzmir Valiliği kanalıyla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yazıyla tebliğ edildi. Valilik’ten gelen yazıda ise “Sayıştay Başkanlığı’nın görüşü doğrultusunda taslakta gerekli değişikliklerin yapılarak Belediye Meclisi’nde kabulünden sonra 3011 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda yayımının yapılarak yürürlüğe konması” talep edildi.