'Uzaydaki astronotla telsiz bağlantısı kuran ilk Türk amatör telsizci'' olarak bilinen TRAC İzmir Şubesi Başkanı Ali Rıza Özsaran, ARISS'ın tüm dünyadaki öğrencileri bilim, teknoloji, matematik ve mühendislik alanlarında çalışmaya yüreklendirme hedefiyle, 2000 yılından bu yana dünyanın her yerinden öğrencileri telsiz aracılığıyla Uluslararası Uzay İstasyonu ile görüştürdüğünü belirtti.

Türkiye'den ARISS'e tek başvurunun Ekim ayında İzmir'den yapıldığını kaydeden Özsaran, ARISS'ın başvurularını kabul ettiğini söyledi.

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan astronot Bill McArthur'la, 2005 yılının Aralık ayında telsiz aracılığıyla görüşmeyi başaran Özsaran, görüşmenin Türk çocukları için önemli bir tarih olan, dünyanın tek çocuk bayramı 23 Nisan'ın haftasında yapılacağını belirtti.

Özsaran, ''Bugün sesimiz yarın biz'' sloganıyla yapılacak bağlantının ''Türk öğrencilerin uzayla ilk telsiz bağlantısı'' niteliğinde olacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Biz buradan 'telebridge' denilen köprü tekniğiyle ARISS'ın yer istasyonuna oradan da telsizle uzay istasyonuna bağlanacağız. 20 öğrenci, 10 dakikalık görüşmede 3 Rus, 2 ABD, 1 Avrupa Uzay Ajansı astronotuna uzayla ilgili merak ettiklerini canlı soracaklar. TRAC olarak bu görüşme için okula eğitim amacıyla amatör telsiz istasyonu kurup, amatör telsizcilik eğitimi de vereceğiz. Aynı çalışmayı Türkiye geneline yaymak, mesela Van'daki bir okulda da böyle bir bağlantı yapmak istiyoruz.''

Hazırlıklar başladı

Özel İzmir SEV İlköğretim Okulu Müdürü Nilhan Çetinyamaç Çubuk da ARISS'ın çocukların araştırmacı yönünü ve bilimsel düşünce yeteneğini geliştirmek üzere yaptığı bu çalışmanın, okulun eğitim felsefesi ile örtüştüğünü kaydetti.

Çubuk, ''Çocuklara amatör telsizcilik, uzay istasyonu, uzayla görüşme yöntemleri, uzayda yaşamla ilgili bilgiler vereceğiz. Mart ve Nisan ayı boyunca da okulumuzda uzay temalı çalışmalar yapacağız. Görüşme hazırlıkları kapsamında Uzay Kampı Türkiye'den gelen eğitimciler, Uluslararası Uzay İstasyonu ve oradaki astronotlar hakkında eğitim verdi. TRAC'dan yetkililer de öğrencilerimize amatör telsizcilik üzerine eğitim verecekler. Öğrencilerimizden soru soracak olan grup, telsizle konuşma eğitimi alacak'' diye konuştu.