Sektörün yüzde 80'inin kayıtdışı üreti olduğunu belirten İYSAD  Başkanı Sadık Çelik, "Yemek yapmak isteyenler ruhsat alacak. Bunun için Tarım Bakanlığı'na başvurduk" dedi.
 
Günde 5 milyon tabldot yemeğin tüketildiği ve 5 milyar dolar büyüklüğündeki hazır yemek sektöründe tehlike çanları çalıyor. Günde 7 milyon kişiye yemek veren, 500 bin çalışanı olan sektörde Tarım Bakanlığı'ndan lisanslı sadece 497 firma yer alıyor. Buna karşılık odalara ve vergi dairesine kayıtlı 3 bine yakın şirket bulunuyor.
 
Eker'le görüşeceğiz
 
İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sadık Çelik, ehliyeti olmayan, lisansı bulunmayan üreticilerin yemek sektöründe yer almasının büyük tehlike arz ettiğini söyledi. "Sektörde merdiven altı üretimin ağırlığı yüzde 80'leri geçiyor" diyen Çelik, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili Tarım Bakanı Mehdi Eker ile görüşeceklerini kaydetti. Çelik, "İl ve ilçe tarım müdürlüklerine ruhsat için başvuran yemek üreticilerinden derneğimize üyelik kaydı istenecek. Maliye Bakanlığı'ndan da vergi dairelerine müracaat edenlerden yemek yapma ruhsatların istenmesini talep ediyoruz" diye konuştu.
 
Lisans için adım
 
Hazır yemek sektöründe merdiven altı üreticiler yüzünden, kayıtlı üreticilerin düşük fiyatlar nedeniyle zorlandığını belirten Çelik, "Gıdanın ticareti için vergi mükellefi olmak yeterli olmamalı. Ayrıca Tarım Bakanlığı'na ruhsat için başvuran kurum ve kişilerden derneğimizin üyeliğinin zorunlu olmasını talep edeceğiz. Lisans uygulaması için girişimde bulunmamızla birlikte kayıtdışılık da tarih olacak" dedi.
 
Okul kantininde biz de hamburgere karşıyız
 
Sadık Çelik, Sağlık Bakan'ı Recep Akdağ'ın obeziteye karşı başlattığı kampanyaya olumlu baktığını söyledi. Çelik, "Okul kantinleri için daha da fazlası gerekir. Çünkü kantinciler yemek yapma konusunda yetenekli ve birikimli değiller. Okul kantinlerinin alt yapıları yeterli değil. Bu konuda kantincilerin tekeli mutlaka kırılmalıdır" dedi. 
 
Zamcılar yaya kaldı
 
Sadık Çelik, bu Ramazan bir ilkin gerçekleştiğini belirterek, "Et ve bakliyat fiyatlarda artış bekleniyordu ama şu ana kadar anormal bir artış söz konusu değil. Bu da sevindirici bir durum. Her sene fırsatçılar Ramazan'ı fırsata çevirip, zam yapıyorlardı. Bu dönem bunu göremiyoruz ve seviniyoruz" dedi.
 
HABER: Merve ÇİFTÇİ/BUGÜN GAZETESİ