Marmara Belediyeler Birliği"nde, düzenlenen “Güvenli ve İleri Sürüş Teknikleri” eğitiminde konuşan Direksiyon Akademisi Eğitmenlerinden Onur Akçay, “Boğulanların yüzde 90"ı nasıl yüzme bilenlerden oluşuyorsa, ölümlü kazaların büyük çoğunluğu da etraflarında "iyi şoför" olarak bilinen, ama bazı trafik kurallarına uymayan insanlar tarafından yapılıyor” dedi.
İleri ve güvenli sürüş tekniğinin kazandırılmasının hedeflendiği seminerde konuşan Onur Akçay tarafından verilen eğitimde, trafikte savaştaki kadar dikkatli olunması istendi. Şoförlerin alkollü veya cep telefonuyla konuşurken araç kullandığında, dikkatlerinin çok dağıldığını, ancak farkına varılmadığını söyleyen Onur Akçay, sürücülerin trafikte, bir savaştaki gibi dikkatli olmaları ve tehlikeyi önceden görmeleri gerektiğini belirtirken, “Aracı kullanan kişi, üç aynayı da sürekli kontrol etmeli ve dikkatini bir an olsun elden bırakmamalı. Kurallara uymayı alışkanlık haline getirmeli. Örneğin şehir içinde, önce direksiyon kırıp, sonra aynaya bakarsak, aynı kötü alışkanlığımız uzun yolda da devam eder. Kemer takmak, hız sınırlarına uymak ve takip mesafesini korumak, ölümlü kazaları büyük oranda engeller. Boğulanların yüzde 90"ı nasıl yüzme bilenlerden oluşuyorsa, ölümlü kazaların büyük çoğunluğu da etraflarında "iyi şoför" olarak bilinen, ama bazı trafik kurallarına uymayan insanlar tarafından yapılıyor. Üst düzey güvenliğe sahip araçlar da dâhil olmak üzere, fizik kuralları zorlanmamalı. Fizik kuralları işin içine girdiğinde, şoförlüğün de önemi yoktur” diye konuştu.
“RADAR KONTROLÜNDE KARŞIDAN GELENLERİ SELEKTÖR İLE UYARAN TEK MİLLETİZ”
Doğru sürüş pozisyonuyla ilgili olarak anlatımını sürdüren eğitmen Akçay, pedallara basarken vücudun ve belin kesinlikle hareket etmemesi gerektiğini ve bacağın gergin olmaması gerektiğini hatırlatırken, boyunluğun doğru kullanılması hususuna da değinerek, “Koltuk kafalığı, sürücünün kafasıyla aynı mesafede bitmeli. Aksi takdirde, özellikle arkadan çarpmalarda büyük risk taşıyor. 40"la bile çarpılsa, boyun kırılabilir veya boynun gördüğü zarar, 5-10 sene sonra ortaya çıkabilir. Çok basit kazalardan dolayı, etrafınızda boyunlukla dolaşan insanlara sıklıkla rastlayabilirsiniz” dedi. Eğitmen Onur Akçay, açıklamalarını, “Yaya geçitlerinden koşarak geçen ve radar kontrolünde karşıdan gelenleri selektörle uyaran tek milletiz” diye tamamladı.