Eski geleneğimize göre düğünün başladığını duyurmak için bu gün dahi köylerde düğünden bir gün önce oğlan evinde “bayrak dikme” töreni yapılır.

Yakın akraba ve komşuların katılımıyla kumaş, çiçek ve mendillerle süslü sırığa bağlanmış bir bayrak düğün evinin yüksekçe bir yerine silah sesleri arasında törenle dikilir.

Arkasından gelecek misafirleri ev sahibinin şanına uygun ağırlamak için sağdıç, yakın akraba, konu komşu ve gençler arasında görev bölümü yapar.

Becerisine göre kimisi misafir karşılar, kimisi yemek servisi yapar, çocuklar su dağıtır.

Velhasıl büyüklü, küçüklü eş, dost ve komşular o ailenin ve evlenecek gençlerin en mutlu gününde üzerine düşeni yapmak için elinden geleni yapar.

İYİ Parti kurucu il başkanı Recep Taner’in aile içi tanışmayı sağlamak maksadıyla yol arkadaşlarını bir araya getirmesi işte bu bayrak dikme törenine benzetilmişti.

Bazı aksaklıklara rağmen o günkü ortam bazılarında kamuoyuna tanıtma toplantısının düğün gibi şenlikli geçeceği beklentisine yol açmıştı.

Kulvara yeni giren bir partinin ilk yapacağı iş “dağ fare doğurdu” algısını kırmaktır. Bunun ilk şartı kusursuz bir organizasyon ve salonu doldurmadır.

Bu tür ilk çıkışlar bir gövde gösterisi ile şova dönüşürse ancak o zaman ilerisi için umut olurlar.

Burada önemli olan basına “salonlara sığmadı” manşeti attırmaktır.

Bunu yapmak için de hazırlıklar düğün titizliğinde yapılır, düğünlerde sağdıcın yapacağı işi siyasi etkinliklerde komiteler yapar. Basınla irtibat, salonu doldurma, süsleme, misafirleri karşılama görevini onlar yürütür.

Böyle zamanlarda halkı coşturmada müziğin önemli bir yeri vardır. Düğünlerdeki davul, zurna gibi coşkuyu vermek için partinin seçilmiş, bilindik bir şarkısı varsa o, yoksa yöresel bir parça çalınır.

Bunlar önceden konuşulur, tartışılır, etkinliğin görkemli geçmesi için gerekli planlamalar yapılır.

Bunları İYİ Parti toplantısında göremedik.

Kurucular halka tanıtlıyor, halk yok… Çünkü ne halk ne de kurucular o gün Şükran Güngör’de ne yapılacağını biliyor. Toplantı mesajı son gün atılmış.

Çoğu kurucu neyin açıklanacağından habersizdi. Ortalıkta en fazla dolaşan da asil yedek liste mi açıklanacak, sorusuydu.

Basın deseniz ona hakeza… Kimsenin haberi yok. Katılan az sayıdaki basın mensubu da başka kanallardan duyup da gelenler.

Hâlbuki kurucular arasında bu organizeyi kusursuz yapacak “teşkilatçılığın” ne olduğunu bilen bir yığın insan vardı.

Demek ki, Recep Taner geçmişten ders çıkarmamış. 2014’de kazanmak üzere olduğu bir seçimi kaybetme nedeninin o gün sergilenen bu tür bir başıboşluktan kaynaklandığının farkında değil.

Eskiler “kem(kötü) alet ile kemalat(mükemmel iş) olmaz” gerçeğinden hareketle “siyaset insan kullanma(değerlendirme) sanatıdır”, “bürokrasi de insan çalıştırma sanatıdır”, diye boşuna dememişler.

Öyle olunca il ve Efeler’in yaklaşık iki yüz kurucusunun tanıtımının yapıldığı havanın ve heyecanın olmadığı, başkasını bırakın kurucuların eşleri ve çocukları ile dolacak küçüklükteki Şükran Güngör’desen, ben, bir de bizim oğlan” hesabı yaklaşık üç yüz kişi vardı.

Şimdi de merak konusu 99 kişiden oluşan kurucuların toplanması ve karar alması zor olacağı için bunların içinden seçilecek 13 kişilik beyin takımı, “başkanlık divanının” kimlerden oluşacağıdır.

Aynı merak Pınar Öncer başkanlığındaki 63 üyeden oluşan Efeler kurucular kurulu için de geçerlidir.

Her ikisinde de ortaya çıkacak vitrin şu ana kadarki görüntünün neden olduğu “İYİ Parti küskün MHP’lilerin partisidir” algısını mı güçlendirecek yoksa yeni katılacaklarda “bekleyelim, görelim” havası mı yaratacak, hep birlikte göreceğiz.

Tanıtım toplantısının sönük geçmesinin biraz da nedeni halktaki bu konudaki kafa karışıklığıdır.

Adları kamuoyuna açıklanan kurucu ilçe başkanları da halkta oluşan bu kanaati daha da güçlendirdi.

Çine… Mehmet Yavuz… Mimar… Önceki dönem MHP ilçe başkanı.

Nazilli… Kürşat Engin Özcan… Avukat… Eski MHP ilçe başkanı.

Kuşadası… Hayati Atlı… Esnaf… MHP eski belediye meclis üyesi.

Bozdoğan… Birol Özsoy… Emekli Astsubay… MHP eski İlçe Başkanı.

Buharkent… Yusuf Vural… Eski Belediye Başkanı (MHP)

Didim… Halil Başaran… İnşaat Mühendisi… Müteahhit… 2009 seçimleri Akbük MHP Belediye Başkan Adayı.

Söke… Şule Tuntaş… Şehir Plancısı… Eski MHP Kadın Kolları Başkanı… Belediye Meclis üyesi… 2014 AK Parti Belediye Başkan Adayı.

SultanhisarCihan Demirer… Emekli Albay.

Karpuzlu… Veysel Kalfa… Çiftçi… MHP eski ilçe yöneticisi.

Sultanhisar dışındakilerin ortak özelliği geçmişte MHP yöneticisi olmalarıdır.

Hedef kitlesinin merkez sağın ve solun bütün renkleri olduğu iddiasındaki İYİ Parti’nin kurucu il başkanı Recep Taner naçar kaldı da eski MHP’li ilçe başkanı mı atamak zorunda kaldı?

Cevabı merak edilen soru bu…

Ancak bilinen şu ki, bu tablo karşısında MHP, AK Parti ve CHP’li olup da bu gün İYİ Parti’ye katılmayı düşünenlerin çoğu bu kararlarını askıya almışlardır.

Sonuç olarak “az olsun, bizim olsun” zihniyetinin elinde bir siyasi hareket ne kadar büyüyecekse Aydın’da İYİ Parti de en fazla o kadar büyür.

Dağ fare doğurmadı ama aslan da doğurmadı.

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA