İYİ Parti lideri Meral Akşener hafta sonunda miting için Aydın’daydı ve partisi için Aydınlılardan oy istedi.

Yeni kuşaklar artık seçimlerde tercihlerini sosyal medya üzerinden yapsa da mitingler değerini koruyor.

Bir spor karşılaşması koyu taraftar için neyse fanatik seçmen için de mitingler odur. Siyaset bilimci ve anket şirketleri için bu partinin mitingleri sonuç tahmininde işe yarayacak olmasıyla özel ayrı bir önem taşıyor.

İYİ Parti hakkında bu kadar merakın olması hem yeni bir parti olması hem de seçimlerde alacağı sonucun iktidar değişikliğine yol açabilecek nitelik taşıması.

Merak edenler sadece anket şirketleri değildir kantara ilk defa çıkacak olması nedeniyle bu partililer de kendilerini nasıl bir sonucun beklediğini görmek için sabırsızlanıyor.

Onun için bu miting önlerini görmede onlar için ayrı bir önem taşıyordu. Görünen kadarıyla maksat hâsıl oldu ve Meral Akşener’in gelişi hem adaylar hem partililer için moral oldu.

Yalnız demokratlık iddiasındaki bir liderin 27 Mayıs 1960 ihtilalının yıldönümünde düzenlenen bir mitingde o askeri kalkışma ile alaşağı edilen Menderes’in memleketinde onun adından söz etmemesine kimse bir anlam verebilmiş değil.

Ayrıca Akşener’in adına oy istediği adaylarını adet olduğu üzere ad okuyarak alandakilere tanıtmaması herkeste şaşkınlığa yol açtı.

Bunlar dışında miting Ramazan günü ve vatandaşın sığınacak gölge aradığı sıcak bir ortamda yapılmasına rağmen aşırı kalabalık değilse de meydan boş da değildi.

Gördüğüm kadarıyla partililer de rağbetten memnun ve mutluydu.

Adaylara gelelim:

1-Aydın Adnan Sezgin

2-Berna Sarıoğlu Sukas

3-H.İbrahim Aktimur

4-Şule Tuntaş

5-Fevzi Köse

6-Volkan Güleç

7-Mustafa Orhun Çetin

8-Sema Yücel

Peki, Aydın kamuoyunun adaylar ve sıraları hakkındaki görüşü ne?

BİR: Megakentlerin merkezi konumdaki semtlerinde, ilçelerinde adayda aranan özellik entelektüel olmasıdır.

Merkeze göre daha kenar ve taşrada da cinsiyeti, mesleği, kariyeri ne olursa olsun adayın yerlisi makbuldür.

Diğerine ithal aday denir ve rağbet görmez.

Yerlinin tanımı nedir, kime denir üzerinde durmayacağım zira konunun o yönü ayrı bir tartışma konusudur.

Ancak şu örnek kime yerli denebileceğine iyi bir örnek olacağını düşünüyorum.

İslamköy’e gidenler bilir Demirel Müzesi’nin bitişiğinde yerli ekmek üreten bir fırın vardır. Demirel’in yediği ekmeğin Ankara’ya bu fırından gittiğini o yerin işletmecisinden duymuştum.

İşte aidiyet böyle bir şeydir ve İYİ Parti’nin bazı adayları bu konuda sorunludur.

İKİ: Aday sıralamasında ilk başta bölgeler arası eşitlik yoktur. Aydın kamuoyuna göre ideal sıralama Doğu’da Berna Sarıoğlu Sukas, Merkez’de H.İbrahim Aktimur, Batı’da Şule Tuntaş şeklinde olsaydı ideal olurdu.

ÜÇ: İYİ Partiye oy geçişleri 1-MHP’den, 2-AK Parti’den 3-CHP’den olacaktır. Analistlere göre HDP’den olsa bile sayıca yekûn teşkil etmeyecektir.

Anket şirketlerine bakılırsa mesela ANAR’ın sahibi Hakan Bayrakçı’ya bakılırsa İYİ Parti’nin Türkiye geneli oyu yüzde 16-17 bandındadır.

Aydın oyu da bunun üstündedir, altında değildir.

Bir defa geçmişte AK Parti ile ittifak yapmadan önce MHP’nin konjonktüre göre aldığı stratejik oyların adresinin ittifaktan sonra İYİ Parti olduğunda şüphe yok.

Bu “oynak mühür” stratejisi uygulayan seçmen oylarıdır. MHP’den, AK Parti’den ve CHP’den İYİ Parti’ye geçişler ise “azdan az, çoktan çok” esasına göre olacaktır.

DÖRT: Görünen o ki, partilerin çıkaracağı milletvekillerinde karşı oy olarak tanımladığımız “asabi oylar” sonuçları belirlemede ilk defa bu kadar etkili olacak gibi görünüyor.

Mesela Cumhur İttifakında kendi adayını beğenmeyen ya da partisinin kulağını çekmek isteyen bir AK Partili oyum nasıl olsa yabana gitmez hesabıyla içi rahat bir şekilde MHP’ye oy verebilecektir.

Aynı şekilde bir CHP’li de Cumhurbaşkanlığında Muharrem İnce’ye oy verirken milletvekilliğinde Millet İttifakının diğer üyesi İYİ Partiye oy verebilecektir.  

Bu yeni durum yeni sonuçlar doğurabilecektir.

BEŞ: Her seçimde aday sıralamasından memnun olmayan ve buna tepkilerini çeşitli şekillerde dile getirenler olmuştur.

Ancak yeni kurulan bir partide ilk adaylığında sırasını beğenmeyerek istifa etmek kabul edilecek bir davranış olmadığı gibi siyasi nezaketle bağdaşır bir hareket hiç değildir.

Siyaset sabır işidir. Beş dönem aday adayı olup da sonunda seçilmeyi başaranların olduğu bir dünyada yaşıyoruz.

Böyle acelecilere fırsatçı da denmez “altın vuruş” heveskârı derler.

ALTI: Yapılan kamuoyu yoklamalarının ortaya koyduğu sonuçlara bakıldığında İYİ Parti gençlerin de ilgi gösterdiği bir partidir. Bu da bu parti için ayrı bir avantajdır.

YEDİ: Bütün bunlar bir arada değerlendirildiğinde bu partinin oy oranını yüzde 16-17 bile kabul etsek karşılığı Aydın’da iki milletvekilliğidir.

İYİ Parti iki milletvekili çıkarırsa geri kalan altısı hangi partiler arasında nasıl dağılır hep beraber bölüştürmeye devam edelim.

Nasıl olsa 24 Haziran akşamına şunun şurasında bir aydan az zaman kaldı.

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA