Geçtiğimiz hafta sonu 27 yaşında hayatını kaybeden Amy Winehouse’ın cenaze töreni, sadece ailesi ve yakın arkadaşlarının katılımıyla Londra’nın kuzeyindeki Edgwarebury Mezarlığında yapıldı. Amy’nin babası Mitch Winehouse, yaklaşık 400 kişinin katıldığı ve 45 dakika süren törende yaptığı konuşmada, “İyi geceler meleğim, iyi uyu. Annen ve baban seni sonsuza kadar çok sevecek” dedi. Şarkıcının ailesinin yanı sıra müzisyen Mark Ronson, televizyon yıldızı Kelly Osbourne gibi ünlü kişiler de cenaze töreninde katıldı. Törene katılan bazı kadınlar, saçlarını Amy Winehouse gibi kabarık şekilde topladı. Törende yıldızın fotoğrafları da yakınlarına dağıtıldı. 
 
Eski eşe cenaze yasağı 
Bu arada hırsızlık suçu nedeniyle hapiste olan Winehouse’un eski kocası Blake Fielder-Civil’in törene katılmasına izin verilmedi. Civil’in cenaze törenine katılmak için hapishaneden izin alamadığı iddia edildi. Ayrıca Winehouse’ın babası Mitch’in kızını uyuşturucuya alıştırdığını düşündüğü Blake Fielder- Civil’ı kesinlikle törende görmek istemediği basına yansıdı. Winehouse’ın vasiyetinde iki yıl evli kaldığı ve ruh ikizi olduğunu söylediği Blake Fielder-Civil’ın şarkıcının 10 milyon sterlinlik servetinden tek kuruş almaması için düzenlemeler yapıldığı da söylentiler arasında. Öte yandan şarkıcının iki hafta önce ayrıldığı erkek arkadaşı Reg Traviss, törene katılarak, Winehouse’ın ailesiyle birlikte oturdu. 
Törenin ardından Amy Winehouse’un cesedi, Golders Green’deki bir sinagogda yakıldı. Yahudi bir ailenin kızı olarak 1983 yılında Londra’da dünyaya gelen Winehouse’ın aşırı dozda uyuşturucu kullanımından öldüğü iddia edilirken, otopsi yapılmış ve sonucunun toksikoloji testleri nedeniyle birkaç hafta içinde belli olacağı açıklanmıştı. (AA)
Neden bağımlı oluruz? 
İngiltere Sağlık Kurumu NHS, insanların ‘kumardan çikolataya dek her şeye bağımlı olabileceklerini’ söylüyor. İngiltere’deki Bağımlılık Araştırmaları Vakfı’nın başkanı Doktor Gillian Tober, alışkanlığın ilk kullanımda da başlayabileceğini, ara sıra kullanmanın bağımlılığa da dönüşebileceğini söylüyor. Tober süreci şöyle anlattı: “Genellikle sosyal nedenler, erkek ya da kız arkadaş ya da bir grup arkadaş söz konusudur, genellikle ilk tecrübe çok keyif vermez ama sosyal anlamda bir ödülün olduğu muhakkaktır. İlk tecrübeyi yenileri takip eder ve alışkanlık sağlamlaşır. Uyuşturucular genellikle beynin ödül mekanizmasını besler, hatta kumar gibi kimi durumlarda beyin, aynı heyecanı yaşamak için sabırsızlıkla beklemeyi dahi öğrenir. Beyin uyuşturucu maddeye uyum sağlar ve her seferinde daha fazlasını ister. Fiziki bağımlılık oluşmaya başlar” 
 
Bağımlılık genetik mi? 
Bağımlılığın gelişimini araştıran doktorlar, tek bir sebep gösteremeseler de, bazı risk faktörlerinin etkilerinden bahsediyor. Keele Üniversitesi bağımlılık psikiyatrisi alanında Profesör Ilana Crome, son yıllarda bunun sebebinin anlaşılmasında önemli ilerlemeler kaydedildiğini söyledi: “Bağımlılık sürecinin çeşitli mekanizmalarını anlamaya başladık ama bağımlılığa gerçekte neyin yol açtığını anladık mı? Hayır. Görünen o ki davranışın en özünde yatıyor ki bu da bağımlılığı anlamamızı ve araştırmamızı zorlaştırıyor. Ancak genetik rol ya da çocuklukta yaşananlar önemli.” Buna göre çocukluk sırasında kötü muameleye maruz kalma ya da ilgisizliğin, ya da uyuşturucu kullanılan bir ortamda büyümenin de etkisi olduğu düşünülüyor.Ruh sağlığında bozukluklar, yoksulluk ya da kötü eğitim de diğer risk faktörleri arasında bulunuyor. (BBC)