Türkiye'nin Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in yeni NATO Genel Sekreteri olmasına "itirazları"nın ABD'ye sorun yarattığı öne sürüldü. ..

New York Times gazetesi, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in NATO Genel Sekreteri adayı konusunda henüz karar vermediklerini söylemesini, Rasmussen'in örgütün üyeleri arasında yeterli desteğe sahip olmayabileceğinin işareti olarak yorumladı. Gazete, "İttifakta güçlü bir oyuncu olan Türkiye'nin Sayın Rasmussen'e itirazları ABD için sorun yarattı" diye yazdı.

New York Times gazetesi, Brüksel'i ziyaret eden Joe Biden'in, 2004 yılından bu yana görev yapan NATO Genel Sekreteri Hollandalı Jaap de Hoop Scheffer'den boşalacak olan NATO Genel Sekreterliği konusunda henüz bir karar vermediklerini söylediğine dikkat çekerek bu açıklamayı, görev için "favori" olarak görülen Rasmussen'in NATO üyeleri arasında yeterli desteğe sahip olmayabileceğinin bir işaret olarak yorumladı. Gazete şu görüşü dile getirdi.

"İttifakta güçlü bir oyuncu olan Türkiye'nin Sayın Rasmussen'e itirazları, eleştirenlerin, birçok Müslüman tarafından kuşku ile bakıldığını söyledikleri Danimarka liderini desteklemek konusunda ABD'ye bir problem yarattı."

Siyasi analistlerin Türkiye'nin Rasmussen'e, kısmen 2005 yılında karikatür olayı konusundaki tavrı nedeniyle karşı çıktığını söylediklerini belirten gazete "Buna ek olarak Danimarka, Türkiye'de yasak olan Kürt ayrılıkçı grubu PKK'nın destekçilerinin orada bir televizyon kanalını işletmesine izin veriyor" diye yazdı.

NYT, NATO'nun en büyük meydan okumayı Afganistan'da karşılaştığını belirterek "Analistler, Müslümanların hissiyatının yeni genel sekreterinin seçiminde bir faktör olabileceğini söylediklerini de belirtti.

SABAH