Son günlerde et fiyatları gerekçe gösterilerek et ithalatının gündeme getirilmekte olduğuna işaret eden Muharrem Uçmaklıoğlu, bunun kısır bir döngü olduğunu savundu. Türkiye"nin 1980-84 yılları arasında toplam 5 milyar dolar ek ihraç ettiğini anımsatan Uçmaklıoğlu, Ortadoğu ülkelerine yılda 300- 400 milyon dolarlık kırmızı et ihracatının yapıldığını hatırlattı. 1980"li yılların ikinci yarısında yapılan damızlık ithalatı ve 1990 yılında başlayan kasaplık hayvan ve et ithalatlarının ülke hayvancılığına hiçbir katkı sağlamadığını iddia eden Uçmaklıoğlu, “80"li yıllardan günümüze özellikle küçük baş hayvan sayılarımızda çok daha fazla olmak üzere hayvan sayılarında hızlı bir düşüş yaşanarak günümüzün şartları oluşmuştur. Bunun yanında son yıllarda süt fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle büyük baş damızlık hayvanlarının kesime gönderilmesi de hayvan sayılarının azalmasında önemli etken olmuştur. Süt fiyatlarına zamanında yapılacak küçük bütçeli desteklerle bu facianın önüne geçilebilirdi” diye konuştu.

İTHALAT ÇARE OLMADI
Bu güne kadar yaşananların ithalatın kısa dönem de fiyat hareketlerini engellemek için yapıldığında hiçbir zaman çare olmadığını gösterdiğine dikkat çeken Uçmaklıoğlu, “Aksine hayvancılığımıza büyük darbeler vurmuştur. Bu gün yapılacak ithalat da aynı sonuçları doğuracaktır. Bu gün, gelişmiş ülkeler ve AB ülkeleri et ihracatçısı konumundadır ve bu ülkelerde tayvancılık tarımın lokomotifidir. Ülkemizin hayvancılık potansiyeli bu ülkelere göre daha elverişli durumda olmasına rağmen uygulanan yanlış politikalar nedeniyle ülkemiz hayvan ve hayvansal ürün ithalatçısı konumuna getirilmiştir. Uygulanan yanlış politikalardan vazgeçilerek, hayvancılığın yapısal sorunları giderildiği takdirde, ülkemiz de hayvan ve hayvansal ürün ihracatçısı konumuna gelecek potansiyele sahiptir” şeklinde konuştu.

HAYVANCILIK TARIMIN LOKOMOTİFİDİR
Hayvan ve hayvansal ürün ihracatçısı durumunda olan ülkelerin ülkeler olduğu ve hayvancılığın tarım içindeki paylarının yüzde 50"lerin üzerinde olduğunun görüldüğüne işaret eden Uçmaklıoğlu, şunları söyledi: “Ülkemizde ise hayvancılığın tarım içindeki payı yüzde 25 civarındadır. Bu oran arttırılmadığı ve buna uygun politikalar üretilmediği müddetçe ülkemiz her geçen gün daha büyük damızlık hayvan ve et ithalatçısı konumuna düşecektir. Oysa; bu gün Rusya ülkemizden 500 bin ton beyaz et talebinde bulunmaktadır. Körfez ülkeleri, Kafkas ülkeleri, Irak ve Suriye gibi birçok bölge ülkesi önemli ithalatçı konumundadır. İşin gerçeği bölgemizde önemli bir hayvan ve hayvansal ürün talebi bulunmaktadır. Türkiye bu talepleri karşılayabilecek potansiyele sahiptir” /iha