Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Panagiotis Koutsikos ve yönetim kurulu üyeleri, Aydın Ticaret Borsası"nı (ATB) ziyaret etti. Ziyarete Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, ATB Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı ve ATB yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Ziyarette konuşan ATB Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Yunan-Türk Ticaret Odası heyetinin ilk kez ATB"yi ziyaret ettiğine işaret ederek, bu ziyaretin ardından ilişkilerin geliştirilmesi için gayret göstereceklerini söyledi. Bu ziyaretlerle iki ülke ve odalar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin hedeflendiğini belirten Akyüzlü, “İki ülke insanları arasında pek fazla fark yok. Kültürel yapımızda, yediğimiz ve içtiğimiz her şeyde ortak özellikler var. Bu ortak özellikler sayesinde iki ülke arasındaki köprülerin daha çabuk ve daha sağlam kurulabileceğine inanıyorum. Biz ATB olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız ve Yunanlı konuklarımızı Aydın"da ağırlamaktan dolayı büyük bir mutluluk ve kıvanç duyuyoruz” dedi.
Amaçlarının Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin tanıtımını yapmak olduğunu ifade eden Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Panagiotis Koutsikos da, Türk-Yunan ilişkilerinde son 10 yılda önemli bir mesafe alındığını belirtti. Toplam ticaret hacminin 3 milyar euroya ulaştığına işaret eden Koutsikos, “10 yıl önce her şeye sıfırdan başladık. 1999 yılında sadece 150 milyon euro olan ticaret hacmi, çok kısa bir zamanda 20 kat artarak bugünkü seviyelerine ulaştı. Yunanistan için tarım ürünleri çok önemli. Türkiye"de çok kaliteli tarım ürünlerine sahip ve fiyatlarda kabul edilebilir düzeyde” dedi.

TÜRKİYE VE YUNANİSTAN ORTAK İŞ YAPMALI
Türkiye"de yetişen tarım ürünlerinin Avrupa ülkelerine satılabilmesi için Türk ve Yunan işadamlarının başta paketleme olmak üzere çeşitli alanlarda ortak iş yapması gerektiğine işaret eden Koutsikos, “Aydın"da bulunan gıda kontrol laboratuarının Türkiye"dekilerin en iyilerinden birisi olduğunu biliyorum. Biz sizden çok sayıda tarım ürünü ithal ediyoruz. En çok da patates. Ürünlerin miktar ve adedini artırabiliriz. Ama bazı sorunlar var tabi ki. Türkiye"den Yunan adalarına daha kolay ithalat yapılması için bazı sorunları çözmek zorundayız. En büyük sorun Yunan adalarında gıda laboratuarları yok. Ama başka yollardan da bu sorunu aşabiliriz. Yunanistan"da da tarım ürünleri yetişiyor ancak yeterli değil. Kısa ömürlü olan yani taze sebze ve meyvelerin dağıtımının yapılması çok önemli. Burada yetişen ürünlerin Yunanistan"da ve diğer ülkelerde nasıl tanıtabileceğimiz konusunda çalışmalar yapmak için Ege Bölgesi"ndeki odaları ziyaret ediyorum” diye konuştu.

YEDEK PARÇA VE YAN SANAYİ ÜRÜNLERİNE İHTİYACAIMIZ VAR
Yunanistan"ın gelişmiş bir otomotiv sanayisine sahip olmadığının altını çizen Koutsikos, şunları söyledi: “Bu nedenle bizim özellikle otomotiz yedek parça ve yan sanayi ürünlerine ihtiyacımız var. Son 3 yılda Türkiye"den aldığımız yedek parça ve yan sanayi ürünü miktarında önemli bir artış oldu. Önceki yıl 250 milyon euro olan yedek parça ve yan sanayi ithalatı geçen yıl 400 milyon euroya yükseldi. İhtiyacımız olan otomotiv sanayi ürünlerini en yakın yerden temin etmek istiyoruz. Bu nedenle kabul edilebilir kalitede ve kabul edilebilir fiyattaki bu ürünleri Türkiye"den alabiliriz. Biz sınır komşusu olan ülkeleriz ve iki ülke arasında önemli bir navlun ücreti yok. Bu nedenle 10 yıldır sürekli artmakta olan ticaret hacmimizin 3 yıl sonra 6 milyar euroya ulaşacağını tahmin ediyorum”
Yapılan konuşmaların ardından Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Panagiotis Koutsikos ve ATB Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü birbirlerine karşılıklı olarak çeşitli hediyeler verdi. Daha sonra hep birlikte hatıra fotoğrafı çektiren Türk ve Yunan heyet üyeleri, ziyaretin ikinci bölümünde ATB bünyesinde faaliyetlerini sürdüren gıda kontrol laboratuarında incelemelerde bulundu. / iha