Merve Camlı - Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhittin Özder, ''Kurbanlık ithalinde geçişlerde sağlanan kolaylıklar, gıda güvenliği açısından büyük risk taşıyor'' dedi.

Özder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, et ithalatının, bir ülkenin hayvancılık sorununu çözmeye katkıda bulunmayacağını belirterek, bu durumun uzun vadede olumsuz etkileri olabileceğini kaydetti.

İthalatın sadece kısa vadede uygulanabileceğini ifade eden Özder, Kurban Bayramına az bir süre kaldığını ve bayramda et açığı ve canlı hayvan ihtiyacının ortada olduğunu söyledi.

Bu açığı gidermek için geçici tedbirlerin uygulanabileceğini ifade eden Özder, şöyle konuştu:

''Şu anda geçici tedbirler uygulanmakta. Sonuçta yapılan ithalat kurbanlık hayvan bulma sıkıntısı yaşanmaması için. Ama kurban bayramı sonrasını da düşünmek gerekir. Yani bu ithalat uzun vadede kontrolsüz şekilde ve gerektiğinden fazla yapılırsa, bu durum yetiştiricimizi bu işten kar edemez hale getirir. Bu defa üretim kaynaklarımız zayıflar. Bu nedenle dikkatli olunması gerek.''

-''SATIŞ KOŞULLARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ''-

Trakya'nın, hayvan hastalıklarından ari bölge ilan edildiğini bildiren Özder, bu durumun Avrupa Birliği tarafından da kabul edildiğini ifade etti.

Bu nedenle, Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na hayvan geçişinin yasak olduğunu bildiren Özder, bu ihtiyacı karşılamak için ithalat yoluna gidildiğini belirtti.

Asıl endişe edilecek konunun, Et ve Balık Kurumu'nun kurban için getirttiği hayvanların satış koşulları olduğunu anlatan Özder, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Et ve Balık Kurumu, getirilen hayvanları 500 baş partiler halinde vermeyi düşünüyor. Bu yanlış bir uygulama. Çünkü bunları pazara satacak kişiler, toptancı diyeceğimiz kişiler. Bu kişiler 500 hayvanı birden alamaz. Alabilecek kişiler, toptancı değil, büyük et tüccarıdır. Onlarda pazara gelip hayvan satmazlar. Dolayısıyla esas sorun burada kurbanda hayvan pazarında yeterli hayvan bulunamayacak. Et ve Balık Kurumu da perakendeyle uğraşmamak için böyle bir yola başvurmuş, ama Et ve Balık kurumu perakendeci bir kurum. Satış yerinden yarım kilo kıyma bile alabilirsiniz. Dolayısıyla burada en az 500 baş hayvan alma şartını haklı bir gerekçe olarak görmüyorum. Kurban bayramında Trakya'da hayvan sıkıntısının yaşanmaması için en az 500 baş hayvan şartının mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor.''

-HAYVAN İTHALATINDAKİ KONTROLLER-

Hayvan ithalatına zorunlu koşullar dışında hiç bir zaman sıcak bakmadığını bildiren Özder, ithalatın uzun vadede çiftçileri bu işten uzaklaştırdığını belirtti.

İthalatın hayvan hastalıkları açısından da çok riskli olduğunu anlatan Özder, ithalatta, hayvan geçişlerinde kontrollerin kolaylaştırılmasının bu riski arttırdığını söyledi.

Özder, şunları kaydetti:

''İthalatta, direk getirilip 'pazara veya kendi yerine gidebilir' şeklinde bir karar çıkmış olması, gözle muayenenin yeterli sayılıyor olması, büyük endişeleri de beraberinde getiriyor. Bu gıda güvenliği açısından daha da büyük risk taşıyor. Eğer bir hayvandan hastalık ülkeye girerse, önü kesilemiyor. Örneğin 'deli dana' gibi hastalıkların gelme ihtimalide var. Umarım bunların kötü sonuçlarını yaşamayız. Bu nedenle hayvan ithalatına karşıyız. Bir risk var, endişe taşıyoruz.''

A.A.