Sağlık Bakanı Akdağ, “ithal doktor” planının bakanlığın teşkilat yasasına girebileceğini söylerken TTB, “Avrupa’nın en iyi futbolcuları Türkiye’ye geliyor mu ki, en iyi hekimi gelsin” diye tepki gösterdi.

Türkiye’deki bebek ölümlerinin azaltılmasındaki katkıları nedeniyle UNİCEF’ten ödül alan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milliyet’in gündeme getirdiği “ithal doktor” planını da doğruladı. Akdağ, “Mutlaka Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan doktorların da Türkiye’de çalışmasının önü açılmalıdır. Neden Türk doktorları dünyanın dört bir tarafında çalışabiliyor da dünyanın başarılı doktorları Türkiye’de çalışamasın” sözleriyle ithal hekimi savunurken, Türk Tabipleri Birliği (TTB) “Avrupa’nın en iyi futbolcuları Türkiye’ye geliyor mu ki en iyi hekimi gelsin” diyerek Akdağ’a tepki gösterdi.

‘Verimlilik azalır’

Akdağ, ödül töreninde, bakanlığının teşkilat yasasının değiştirilmesi ile ilgili soruları yanıtladı. Yasayla ilgili taslağın geliştirilmekte olduğunu ifade eden Akdağ, “Maliye, Devlet Personel ve Başbakanlık’la da bazı görüşmeler, toplantılar yaptık. Ama bu teşkilat yasası ile daha doğrusu, bu husustaki kanun hükmündeki kararnameyle ilgili olarak tabii ki Sağlık Bakanlığı ya da Sağlık Bakanı olarak nihai kararı biz veremeyiz. Bu sonuçta, hükümetin vereceği bir karar olacaktır” diye konuştu.

Son hali verilecek taslağın Başbakan Erdoğan’a sunulacağını belirten Akdağ, taslakla bürokratların sözleşmeli hale getirilmesini de savundu: “Klasik bir bakış açısıyla yürümüyoruz. Benim öteden beri inandığım bir husus var. Süreklilik arz eden görev pozisyonları verimliliği azaltır. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı’ndaki yöneticilik pozisyonlarının gerek bakanlık merkezinde, gerekse taşrada sözleşmelilik süreleriyle sınırlı olması gerektiğine inanıyorum. Bu sözleşmelilik sürelerinde de performans değerlendirmesinin yapılması gerektiğine inanıyorum.”

Tasarının, “ithal doktor” boyutunun sorulması üzerine Akdağ, “Belki bu tasarı ile değil ama tasarının içine de girebilir, mutlaka Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan doktorların da Türkiye’de çalışmasının önü açılmalıdır. Neden Türk doktorları dünyanın dört bir tarafında çalışabiliyor da dünyanın başarılı doktorları Türkiye’de çalışamasın? Türk insanına haksızlık değil mi bu?” dedi.

TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu ise ithal hekim için yabancı futbolcu örneği verdi. Bilaloğlu, “Takımlarımız yabancı futbolcu getiriyor. Ama dünyanın en başarılı futbolcuları Türkiye’ye gelmiyor” dedi. Yasanın birkaç tane üst düzey hekim için çıkmadığını, Türk doktorlarına “ucuz hekim” tehdidinde bulunulduğunu savunan Bilaloğlu, şunları söyledi:

‘Kültür aktarılacaksa olabilir’

“Çok yetkin hekimlerden kültür aktarılacaksa eğitim için de getirilebilir. 2. Dünya Savaşı sırasında da yabancı ülkelerden Yahudi bilimadamları getirilirdi. Önemli olan yerli yabancı değil, nitelikli hizmet.”

Bilaloğlu, Akdağ’ın sözleşmeli bürokratta “verimlilik” savunmasına da katılmadığını belirterek hükümetin kendine tabi insan belirleme ihtiyacı içinde olduğunu savundu.

Gizli taslak

TBMM’de muhalefetle tartışma yaşamak istemeyen Sağlık Bakanlığı’nın, teşkilat kanununu hükümete 1 Ekim’e kadar tanınan KHK yetkisi kapsamında çıkarması bekleniyor. Söz konusu sürenin dolmasına sayılı günler kala kanun taslağının TTB’ye hâlâ iletilmediği, 3 hafta önce taslağı görmek isteyen TTB’nin bekleyişini sürdürdüğü öğrenildi. Taslağı telip edip de alamayan bir başka örgütün de Türk Sağlık-Sen olduğu belirtildi.

De Bakey gelecekse ayrı

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise şunları söyledi: “Bakan ‘üst düzey hekimleri getireyim, Türk halkı faydalansın’ diyorsa iyi. De Bakey (Turgut Özal’ı da ameliyat eden ünlü cerrah) gelecekse ayrı bir şey, kısa vadede hekim açığını yabancı hekimle gidermek isterse buna karşı çıkarız. Türkçe bilen kaç tane hekim var? Dil bilmeyen hekimin ileşitim kurması mümkün değil. Bunun arkasından yabancı öğretmen, hemşire, mühendis gelir. Türkiye’de çok ciddi genç nüfus var. Bunların 3’te 2’si boşta kalıyor. İhtiyacı bunlardan karşılamak varken niye dışarıdan getirelim?

Batıda ücret skalasına bakınca hekimler 1. ya da 2. sırada. Türkiye’ye hekimler Türki cumhuriyetlerden, Çin’den, Hindistan’dan, Pakistan’dan gelecek. AKP’nin iktidara geldiği 2002’de planlama ortaya konsaydı bugün yeni hekimler mezun olmaya başlayacaktı.”

MİTHAT YURDAKUL/Milliyet