Operasyon, Osmaniye"nin Kadirli İlçesi"nde 19 Haziran"da yapıldı. Operasyonda Devlet Hastanesi Başhekimi Melik G., İhale Komisyonu Başkanı doktor Tuğcan K., Başhemşire Elife T., Hastane Kantincisi Ömer M., İlçe Eğitim Müdür Yardımcısı Kazım Zeki E., Öğretmen Mustafa K., iki itfaiyeci ve işadamlarının bulunduğu toplam 18 kişi, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kamu ihalelerine fesat karıştırmak, rüşvet almak-vermek"ten tutuklandı.

Rakip firmalara kilit

Şüphelilerin, Kadirli"de 2008"de yapılan ve 2009"da yapılacak olan, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı kurumlarıyla Devlet Hastanesinin, temizlik, güvenlik, bilgisayar, yemek yapım ve dağıtım ihalelerini kimin alacağına aralarında anlaşarak karar verdikleri, organize çalıştıkları, siyasi güç kullanarak komisyonlara baskı yaptıkları, usulsüz ihalelerin onaylanmasını sağladıkları, komisyonunun kapısını kilitleyip rakip firmaları ihaleye sokmadıkları, katılımcı firmaların dosyalarından evrak çalarak ihaleden elenmelerini sağladıkları iddia edildi.

Soruşturma dosyasında, aynı zamanda ihale komisyonu üyesi olan Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kazım Zeki E."nin, firmalara rüşvet karşılığı bilgi sızdırdığına dair teknik dinleme kayıtları da yer aldı. Bu kişinin evinde yapılan aramada, ihaleye katılan firmaların gönderdiği paralara ilişkin "posta çekleri" bulundu.

Posta çekiyle rüşvet

Bu posta çekleri, rüşvetin belgesi olarak dosyaya konuldu. Şüphelilerin ev ve işyerlerinde ayrıca hayali şirket kurmakta kullanılan 50 ayrı kaşe ve belge ele geçirildi. Örgütün, ihaleleri başka firmalara kaptırmamak için “fason” şirketleri ihaleye soktuğu da belirlendi.

İhalenin şifresi “düğün”

Mahkeme kararı ile yapılan teknik dinlemede, ilginç görüşmeler de tutanaklara yansıdı. Dinlenme olasılığını göz önünde bulunduran şüphelilerin, ihale yapılacak günler için “düğün var” ya da “düğün ne zaman olacak, kimler katılacak” gibi şifreler kullandıkları belirlendi.

Vekilin kardeşinin evi kurşunlandı

TUTANAKLARA göre, operasyonda tutuklanan işadamı Rüştü Kastal, akrabası olan Osmaniye Milletvekili Durdu Mehmet Kastal"ın adını kullanarak komisyona ve firmalara baskı yaptı, usulsüz ihalelerin onaylanmasını sağladı. Tutanaklarda, milletvekili Kastal"ın ailesinin ihalelere karışmamaları yönünde uyarıldığı, Kadirli"de oturan kardeş İlyas Kastal"ın evinin kurşunladığı da yer aldı. Kurşunlama olayına ilişkin soruşturma da sürüyor.

Hürriyet