40 milyar Euro"luk cirosuyla İtalya"nın en köklü ve büyük kuruluşlarından Pirelli, ailenin veliahtlarını yönetimde yükseltmeden önce Türkiye"ye gönderip deneyim kazandırıyor. Ailenin şu an grupta Başkan Yardımcısı olan 4"üncü kuşak temsilcisi Alberto Pirelli"nin ardından oğlu Nicolo Pirelli de bir ay önce Türk Pirelli"de çalışmaya başladı. Ailenin 5"inci kuşak temsilcisi olan Nicolo Pirelli"nin ileride grubun başına geçmesi bekleniyor.

138 yıllık geçmişiyle İtalya"nın en köklü ve büyük gruplarından biri olan Pirelli, ailenin veliahtlarını önce Türkiye"de deneyim kazanıp daha sonra grubun başına geçiriyor. Dünyanın 5"inci büyük lastik üreticisi olmanın dışında emlak ve telekom alanlarında faaliyet gösteren, Telecom Italia"nın çoğunluk hissesine sahip olan 40 milyar Euro cirolu Pirelli Grubu"nun şu an Başkan Yardımcısı olan Alberto Pirelli"den sonra oğlu Nicolo Pirelli de önce Türkiye"de çalışıp deneyim kazanmaya başladı. 1990"lı yılların başında Türk Pirelli"nin Genel Müdürlüğünü yaptıktan sonra yönetime giren Alberto Pirelli, ailenin 5"inci kuşak üyesi olan oğlu Nicolo"yı da grubun başına taşımadan önce Türkiye"ye gönderdi.
Soyadını yine tepeye taşıyacak
Bir ay önce sessiz sedasız Türkiye"ye gelen ve Türk Pirelli"nin pazarlama biriminde çalışmaya başlayan 28 yaşındaki Nicolo Pirelli, burada edindiği deneyimin ardından İtalya"ya giderek grubun yönetimine girecek. Gelecekte Pirelli"yi yöneteceğine kesin gözüyle bakılan veliaht Nicolo Pirelli"nin grubun başına yeniden "Pirelli" soyadını taşıyacağı kaydediliyor. Türk Pirelli yetkilileri Pirelli veliahtının Türkiye"de çalıştığını teyit ederken, ancak şu aşamada bir açıklama yapmak istemediğini belirtti. Dedeleri gibi motor sporlarına da ilgisi olan velihat Pirelli bir çok ralliye de katıldı.
Yönetim 14 yıldır eski damatta
1872"de Giovanni Battista Pirelli tarafından kurulan ve 1996 yılına kadar Pirelli Ailesi tarafından yönetilen Pirelli Grubu, 1996 yılında kurucunun torunu Leopolda Pirelli"nin emekli olmasının ardından damadı Marco Tronchetti Provera"nın kontrolüne girdi. Leopolda Pirelli"nin kızı Cecilia Pirelli ile evli olan ancak Pirelli"nin başına geçtikten sonra boşanan Provera, Pirelli"yi borç batağından kurtarıp yeniden dünya devi yaptı. 62 yaşında olan Provera, 1996"da Pirelli"deki 124 yıllık geleneği ilk bozan kişi ünvanını da aldı.
Provera, yüzde 26"sına sahip
124 yıl Pirelli Ailesi tarafından yönetilen grup, son 14 yıldır Pirelli soyadına sahip olmayan ailenin eski damadı tarafından kontrol ediliyor. İşin başına geçtikten sonra Pirelli"nin kablo işlerini satan, 50 milyar Euro değerindeki Telecom Italia"nın kontrolünü 6 milyar Euro gibi düşük bir fiyata Benetton Ailesi"yle alan Provera bugun Pirelli Grubu"nun yüzde 26"lık hissesine sahip. Provera şirketin başına geçtiği sırada henüz 42 yaşında olan Pirelli Ailesi"nin 4"üncü kuşak üyesi Alberto Pirelli ise halen Başkan Yardımcılığı koltuğunda oturuyor. Provera"nın ardından başkan olması beklenen Alberto Pirelli"nin iki oğlu bulunuyor.

En büyük fabrikası Türkiye"de

12 ülkede 25 fabrikası bulunan ve 169 ülkede faaliyet gösteren Pirelli"nin sadece lastik şirketinin cirosu 5 milyar Euro"yu aşıyor. Telekom, emlak ve TIM ile bu rakam 40 milyar Euro"yu buluyor.
Bu yıl Türkiye"deki 50"nci yılını kutlamaya hazırlanan İtalyan lastik devi Pirelli için Türkiye"nin önemli bir yeri var. Bugün İzmit Kocaeli Fabrikası 128 bin tonluk üretim kapasitesiyle Pirelli"nin dünyadaki en büyük tesisi olarak öne çıkıyor.
Otomobil lastiklerinde yıllık 7.5 milyon adet kapasiteye sahip olan fabrika, ağır vasıta lastiklerinde de 800 bin adetlik bir kapasiteye sahip. Fabrika ayrıca, çelik kord alanında da dünyanın en büyükleri arasında yer alıyor.
300 bin metrekare alanda kurulu olan fabrikanın arazisi içinde
yer alan çelikkord fabrikası
1985 yılında kuruldu. Fabrika ürettiği lastiklerin yüzde 60"ını tüm dünyaya ihraç ediyor.
Türk Pirelli"nin 2008 yılı cirosu 636 milyon TL. Şirket 2 bin kişiye istihdam sağlıyor.