Como gölü kıyısındaki Cernobbio beldesinde düzenlenen 5. İtalya Turizm Konferansı nedeniyle İtalya'da bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye-İtalya arasındaki ikili ilişkilerin turizm alanında da güçleneceğini söyledi.

Günay, "Ülkemize gelen İtalyanların sayısında bu yıl da artış var. Sanırım 700 bin rakamını yakalayacağız. Tahminime göre kısa bir süre içinde, Türkiye'ye gelen İtalyan turist sayısı 1 milyonun üzerine çıkacaktır. Biz bu hedefi yakalamak için çalışacağız" dedi.

Günay, Cernobbio'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ocak-Eylül 2010 itibarıyla İstanbul'a gelen İtalyan turist sayısının, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 12,21'lik bir artışla 311 bin 528'e yükseldiğine de değinerek, "Bu da son derece güzel bir haber. İtalyanlar, eylül sonu itibarıyla İstanbul'un ziyaretçileri arasında ikinci sıraya yükselmiş bulunuyorlar. Ben bunu bir başka açıdan da önemsiyorum. İtalyanlar, tıpkı İspanyollar ve Fransızlar gibi, sadece deniz turizmi için gelmeyip arkeoloji, tarih ve kültüre de ilgi gösteren turistler arasında yer alıyorlar" diye konuştu.

Cernobbio'daki 5. İtalya Turizm Konferansı'nın ev sahibi İtalya Turizm Bakanı Michela Vittoria Brambilla'yla gerek toplantı, gerekse dün gece konuk bakanlar onuruna verilen çalışma yemeğinde konuşma imkanı bulduğunu belirten Günay, İtalyan mevkidaşının yakın gelecekte Türkiye'yi ziyaret edebileceğini de belirtti.

Günay, "İtalya Turizm Bakanı Brambilla, Türkiye'yi ziyaret etmek istiyor. Bana anlattığına göre 10 yıl kadar önce Türkiye'yi görmüş. Ancak yakın bir gelecekte ülkemizi ziyaret etmek istiyor. Zaten ikili ilişkiler çerçevesinde karşılıklı etkinlikler için hazırlıklarımız var. Bunları en kısa sürede uzun uzun görüşmek istediğini, kısa süre içinde Türkiye'ye gelmek istediğini belirtti. Türkiye'den övgü dolu ifadelerle söz etti" diye konuştu.

-İTALYA'DA TÜRK YILI-

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, 2006'da, İtalya'daki çeşitli kültürel etkinliklerle Türkiye-İtalya arasındaki diplomatik ilişkilerin 150'nci yılının kutlanmasının ardından, 2012'yi de "İtalya'da Türk Yılı" olarak kutlamaya hazırlandıklarına değinerek, "İtalya'da Türk Yılı, Türkiye'yi hem geleneği hem moderni yakalamış bir ülke olarak tanıtmamız açısından önemli bir fırsat olacaktır. İtalyanlara Türkiye'deki kültürel ve sanat yaşamından örnekler sunan bir dizi etkinlik gerçekleştireceğiz. Önemli sergiler başta olmak üzere, İtalya'da Türk Yılı konusunda özel bir gayret içerisindeyiz" diye konuştu.

Günay, Fransa'da 2009'da Türkiye Mevsimi adı altında düzenlenen etkinliklere de atıfta bulunarak, "İtalya'da Türk Yılı, Fransa'dakine benzer etkinliklere sahne olacak. Fransa'da Türk Mevsimi iyi sonuçlar verdi. İtalya'yla ilişkilerimiz zaten iyi. Ama turizmdeki ilişkileri daha da yukarı çıkarmamız gerekiyor" dedi.

A.A.