Adalet Bakanı Sadullah Ergin, cezaevindeki yangının koğuşlardaki tutuklu ve hükümlü sayısının fazla olduğu yönündeki iddiaları doğruladı.

Şanlıurfa E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde, adli tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu C-15 koğuşunda meydana gelen olaylarla ilgili konuşan Adalet Bakanı Sadullah Ergin olayla ilgili adli ve idari tahkikatın başlatıldığını söyledi.

BARİKAT KURULDU, ATEŞE VERİLDİ

Ergin'in yangına ilişkin açıklamaları:

Dün gece nöbetçi infaz koruma memurunun duman kokusu alma suretiyle farkına vardığı hadise üzerine dumanın geldiği yerin tespiti için yapılan incelemede duman sızdığını tespit etmesi üzerine derhal koğuşların anahtarları ile koğuşlar açıldı. Ancak kapı açıldığında kapının önüne yatak süngerlerinden barikat oluşturmak suretiyle ateşe verildiği tespit edildi. Yangın söndürme tüpleriyle müdahale edilmiş ayrıca yangın vanalarından gelen yangın hortumlarıyla da alenen müdahale edilmiş ve ilk etapta bu alevler kontrol edildikten sonra alt katta bulunan 5 hükümlü ve tutuklu sağ olarak kurtarılmıştır.

TAHKİKAT BAŞLATILDI

Üst katta bulunan hükümlü ve tutuklular ise merdivenin ağzına ranzalardan barikat kurarak koğuşlara ulaşılamasını engelledikleri için maalesef onlara olay anında ulaşılamadı. Kurtarma çalışmaları esnasında infaz koruma memurlarımızın üçünde yanık oluşmuş, ceza infaz kurumu ile beraber 9 personelimiz de yangından zehirlenmek suretiyle hastanede tedavi edildiler. Hala bir infaz koruma memurumuz yatarak tedavi edilmektedir. Ailelerle açık görüş yapılacak. Adli ve idari tahkikat başlatılmıştır. Ceza ve infaz kurumlarında bölgesel dengesizlikler var. Şanlıurfa Cezaevinin kapasitesi 600 kişidir. Tadilat nedeniyle bazı koğuşlarda sıkışıklık vardı Bir ihmal ya da görevi kötüye kullanma varsa bunun örtülmesi mümkün değil. Asıl tablo incelemeler sonrasında ortaya çıkacak. Tadilat yapılan bölüm 10 Temmuz'a kadar teslim edilecek. O zaman bir rahatlık söz konusu olacak.

YENİ CEZAEVİ YAPILIYOR

2009'dan bu yana Şanlıurfa'da ceza infaz kurumu yapmaya çalışıyoruz ama yer bulamıyoruz. Şanlıurfa valisinden yer talep ettik defalarca ama arsa temini konusunda yakın zamanda dönüş oluğu için çalışmalar yeni başladı. O yüzden teslimi biraz daha geç olacak.

"KAPASİTE FAZLAMIZI KABUL ETMEMİZ LAZIM"

Kapasite fazlamız var, kabul etmemiz lazım. Kapasiteyle mevcut eşitlendi. İzmir'de açık var ama Urfa'da fazla var. Bunlar bu sefer gündeme görüşmeler geliyor. İstek üzerine nakiller yapmaya gayret ediyoruz. Şanlıurfa'dan farklı cezaevlerine nakil yapmak istediğimizde ailelerin tepkisi ile karşılaşıyoruz. bu sebeple nakiller isteğe bağlı olarak yapılabiliyor.

Orada çalışan memurların ifadesi beyanda bulunmak isteyen tutuklu ve hükümlülerin ifadelerinden sonra net bir sonuca ulaşılabilir. Alt katta tuvalet banyo olan bir bölüm var. Alt katta oldukları ilin dumandan fazla etkilenmediklerini söylediler. Merdivenlerin girişi zaten battaniyelerin yığılarak ateşe verildiği için ulaşılamadı.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png