Hekimlere 'ya muayenehane ya kamu' tercihi getiren yasa için Bakan Akdağ, 'Tarihi bir iş yaptık' dedi.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerle, askeri hastaneler ve üniversite hastanelerinde çalışan hekimlerin part-time çalışmasını engelleyen Tam Gün Yasa tasarısı, dün TBMM'de kabul edildi. Kamuda çalışan doktorlar, özel muayenehanelerini kapatmak istemezse üniversite hastanesi ya da devlet hastanesindeki görevinden istifa edecek.

MUAYENEHANE BİTTİ

Bu çerçevede tabiplere ve diş hekimlerine üç seçenek sunulacak:
- Sağlık Bakanlığı hastanelerinde tam gün çalışacak. Bir hekim, birden fazla kamu hastanesinde görev yapabilecek. Özel muayenehanesi olan doktorlar, SGK ile sözleşmesi olan özel hastanelerde, bedeli hastası tarafından karşılanmak kaydıyla ameliyat ve tedavi edilebilecek.

- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastane, poliklinik ve vakıf üniversitelerinde tam gün çalışacak.

- Sadece kendi özel muayenehanesinde çalışacak veya SGK ile sözleşmesi olmayan sağlık kuruluşlarında görev yapacak.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde çalışan hekimler, 6 ay içinde 'ya kamu ya özel muayenehane' tercihini yapacak. Yapmazsa, kamudaki görevinden istifa etmiş sayılacak.

Sağlık Bakanlığı'ndaki hastanelerde çalışan klinik şefleri ve şef yardımcıları ile doçent ve profesörler, döner sermaye gelirinden aylık, yan ödeme ve tazminat toplamının yüzde 800'ü kadar ek ödeme alabilecek. Bu oran uzman tabip ve diş hekimlerinde yüzde 700, pratisyen tabip ve diş hekimlerinde yüzde 500, hastane müdürü ve eczacılarda yüzde 250'si başhemşirilerde yüzde 200'ü kadar olacak. Ancak ek ödemeler, bu oranları geçemeyecek. Bu yolla pratisyen hekim maaşı 2 bin 300 TL'ye çıkarken, tüm doktorların döner sermayeden aldıkları katkı payı, emeklilik maaşlarına da yansıyacak. 25 yıl çalışan uzman bir hekimin emekli maaşı 1600 liradan 2 bin 500 TL'ye çıkacak.

1 YIL DÜŞÜNME SÜRESİ

Üniversite hastanelerinde grev yapan doktorlar, başka hiçbir yerde ücretli veya ücretsiz, resmi ya da özel herhangi bir görev alamayacak, özel muayenehane açamayacak. Öğretim üyesi, görev yaptığı üniversitede asgari 10 saat ders verecek. Gelir getiren görevlerde çalışan üniversite öğretim üyelerine; aylık, yan ödeme, ödenek ve her türlü tazminat toplamından oluşan ek ödeme matrahının yüzde 800'ü kadar, araştırma görevlilerine yüzde 300'ü kadar ek ödeme yapılabilecek. Nöbet hizmetleri hariç, mesai saatleri dışında gelir getirici çalışmalarından doğan katkılarına karşılık olarak da personele unvanlarına göre, yüzde 20 ile yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde ayrıca aylık ek ödeme yapılacak.
Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte part time görev yapan öğretim üyelerine 1 yıllık geçiş süreci tanınacak.
Kamu hastanelerinde görev yapan hekimler tıbbi hatalara karşı mesleki mali sorumluluk sigortası yaptıracak. Böylece vatandaşa tazminat ödenmesi yolu kolaylaşacak. Tam Gün Yasası ile Türk Kızılayı'na ait sağlık merkezleri ile hastaneler de Sağlık Bakanlığı'na bağlandı. Tam Gün Yasası ile TSK kadrosunda görev yapan askeri hekim ve öğretim üyesi, uzman tatip, uzman tabip, diş tabibine ilk kez sağlık hizmeti tazminatı ödenecek. Bu tazminat, rütbelere göre değişecek. Örneğin diş tabibi generale 260, öğretim üyesi tabibe 585, asteğmen tabibe 240 tazminat oranını geçmemek kaydıyla, orgeneral aylığının brüt tutarı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda tazminat ödenecek.

Özlenen birlikteliğin resmini verdik

YasanIn kabulünün ardından teşekkür konuşması yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 'Tarihi bir yasa yaptık. Tarih inanıyorum ki yaptığımız işi hayırla yad edecek' dedi. Akdağ, yasaya yaptıkları madde ihdasına destek veren CHP ve MHP'ye teşekkür ederek, 'Ülkemizde özlenen birlikteliğin resmini verdik' diye konuştu.(akşam)