Esad ilgiden memnun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin son 5 yılda gerçekleştirdiği çok yönlü değişimin tarihte örneği az bulunur bir başarı olduğunu söyledi.

Erdoğan, İstinyepark'ın açılış töreninde yaptığı konuşmada, İstinyepark'ın İstanbul'a çok önemli katkılar sağlayacağını ve sosyal hayata bir hareketlilik getireceğine inandığını ifade ederek, bu önemli açılışı Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve eşi ile yapmaktan ve İstanbullu hemşehrileri ile bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Bir dünya kenti olan İstanbul'a gerek Büyükşehir Belediyesi, gerekse özel sektör tarafından büyük ölçekli yatırımlarla büyük eserler yapıldığını anlatan Erdoğan, İstinyepark'ın da 26 ayda tamamlanan 260 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşen övünülecek ve parmakla gösterilecek eserlerden olduğunu vurguladı.

Erdoğan, girişimcilere teşekkür ederek bu tesislerin sadece şehre katkılarının ticari, kültürel ve sosyal değerlerle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda ürettikleri istihdam ve çeşitli sektöre yaptıkları katkılarla çok önem arz ettiğini belirtti.

Bu yatırımların çok önemli kaynaklarla yapılan yatırımlar olduğuna işaret eden Erdoğan, yatırımcıların bugün neden bir biri ardına bu büyük yatırımları yaptıkları ve adeta birbirleri ile yarış içerisine girdikleri konusu üzerinde durulması gerektiğini kaydetti.

Erdoğan, çünkü bugün ülkede güven ve istikrar olduğunu, insanlarda özgüven oluştuğunu, müteşebbislerin geleceğe özgüvenle baktığını, önünü görebildiklerini ve yarınlarını daha rahat planlayabildiklerini anlattı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

''Enflasyonun kontrol edilemediği, küresel dalgalanmaların çalkantılı hale getirdiği, yatırımcının yarınını net olarak göremediği bir ekonomik yapıda bu yatırımlar asla göze alınamaz. Zaten geçmişte bunu gördük, alınamadı. Sizler bunu gayet iyi görüyorsunuz. Bugün ekonomik riskler ortadan bütünüyle büyük ölçüde kalkmış, girişimcilerimiz, müteşebbisimiz önünü görmeye başlamıştır. Hep ifade ediyorum, bizim insanımızın önünden engelleri kaldırırsanız, bu ülke çok kısa sürede zirveyi zorlamaya başlar. Büyük işler yapar. Bizde bu dinamizm, kabiliyet birikim fazlasıyla var. Bakınız sadece 5 yılda dibe vurmuş bir ekonomi atılım gücü ile gelecek vizyonu büyüme performansı ile bugün dünyanın sayılı 17 ekonomisinden birisi haline gelmiştir. Bu nasıl oldu? Devlet doğru yönetildi. Ülke gerekli değişimi göstererek sırtındaki yüklerden kurtuldu.''

Bu süreçte özel sektörün de önünün açıldığını belirten Erdoğan, reformlar sürecinin cesaret ve ciddiyetle sürdürüldüğünü kaydetti.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye bu büyük atılımı işte böyle gerçekleştirdi. Türkiye'nin son 5 yılda gerçekleştirdiği çok yönlü değişim tarihte örneği az bulunur bir başarıdır. Zannediyorum zaman geçtikçe herkes bunu çok daha iyi anlama fırsatı bulacaktır. Görüştüğümüz tüm uluslararası aktörler ve küresel yatırımcılar, ki 40'tan fazla dünya markasının bu alışveriş merkezinde İstinyepark'ta bulunması rastgele bir olay değildir. Zaten yatırımcılar bu başarıyı görüyor, yakından izliyor, Türkiye'yi bir fırsatlar ülkesi olarak değerlendiriyor. Türkiye, geldiğimiz noktada hem bölgesinde hem dünyada bir cazibe merkezi olarak görülmeye başlanmıştır. Biz bu ülkenin yerinin alt kümeler değil, birinci lig olduğunu daima söyledik.''

Erdoğan, Türkiye'nin tarihiyle, doğal kaynaklarıyla, coğrafyasıyla, insan gücüyle ve dinamizmiyle büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, dünyanın zirvesinde bulunmasına değil, bulunmamasına şaşırmak gerektiğini söyledi.

Maalesef bu potansiyelin bugüne kadar yeterince değerlendirilemediğini, Türkiye'nin doğru yönetilemediğini, istismarlarla doğru istikametten çevrildiğini dile getiren Erdoğan, lüzumsuz tartışmalarla sonu gelmez siyası çekişmelerle ve sorumsuzca çıkarılan krizlerle bu ülkenin adeta meşgul edildiğini, hızının kesildiğini en kötüsü de bu ülkenin insanlarının neredeyse umutsuzluğa mahkum edildiklerini anlattı.

''BU ÜLKEDE TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYANLARIN BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE YERİ VARDIR''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bu ülkede taş üstüne taş koyanların başımızın gözümüzün üstünde yeri vardır. Onları sırtımızda taşırız'' dedi.

İstinyePark'ın resmi açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, artık içerde enerji kaybına tahammülleri olmadığını, enerjiyi dışarıda harcamak gerektiğini söyledi.

Erdoğan, ''Onarım dönemi bitti. Şimdi sıçramaya hızla devam edeceğiz'' diye konuştu. Türkiye'nin özel sektörün desteği olmadan sıçrayamayacağını, ideal olanın gelişmenin bayraktarlığını özel sektörün yapması olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Ticareti özel sektör yapacak. Biz sadece denetleyeceğiz, düzenleyeceğiz. Suistimal var mı, yolsuzluk var mı ona bakacağız'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti devletinin artık tüccarlık yapan bir devlet değil, ufuk gösteren, düzenleyen ve denetleyen bir devlet olduğunu, ticareti özel sektör ve girişimcinin yapacağını vurguladı.

İstinyePark projesinin Türkiye'nin nasıl büyük bir hızla geliştiğinin örneği olduğuna işaret eden Erdoğan, ''Burada 3 bin 500 kişinin çalışacak olması çok önemli. 3 bin 500 kişinin çalışacak olması, 3 bin 500 ailenin doyması demektir. Bunu 5 ile çarparsanız 15 bin kişinin doyması demektir. Biz bunun peşindeyiz. Bu ülkede taş üstüne taş koyanların başımızın gözümüzün üstünde yeri vardır. Onları sırtımızda taşırız'' şeklinde konuştu. Erdoğan'ın bu sözleri büyük alkış aldı.

İmkanlar elverdiği ölçüde işsize oturduğu yerden bütün iş imkanlarının sağlanmış olması gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, ''Zannediyorum şu anda İstinyePark çalışanlarının hepsi bu çevrede oturanlar olacaktır. Bizler sadece İstanbul'da oturanlara değil Anadolu'nun değişik yerlerinde yatırım yapan girişimcilere diyoruz; aynı evden 3-4 kişi almayın. Her evden birer kişi... O ev ekmeğini bulmuş olsun. Sağolsun birçok girişimcimiz de buna dikkat ediyor. Bunlar da bizim ülke olarak göç olayını durdurmamıza vesile teşkil edecektir'' diye konuştu.

İstinyePark'ın hem modern hem geleneksel mimari yapısı bulunduğunu, çevresel ihtiyaçların da düşünüldüğünü belirten Erdoğan, başkalarına da ilham kaynağı olacak binalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Başbakan Erdoğan, İstinyePark'ın İstanbullulara ve İstanbul'a hayırlı olmasını dilerken, buradaki işletmecilere bol kazançlar getirmesini temenni etti.