Küresel ekonomik krizin ardından ülke ekonomilerini etkisi altına alan istihdam sorunu, 25. Avrupa İnsan Yönetimi Konferansı kapsamında Kariyer.net sponsorluğunda düzenlenen “İstihdamı Dünya Konuşuyor” oturumunda, Avrupa ve Dünya İnsan Yönetimi Federasyonu Başkanları düzeyinde ele alındı.
 
Dünyadaki işsizlik sorunu ve çözüm önerilerinin konuşulması amacıyla 30 Eylül Cuma günü, Lütfi Kırdar Uluslar arası Kongre Merkezi’nde düzenlenen oturuma,  APM Yeni Dönem Yeni Başkanı Filippo Abramo, Avrupa İnsan Yönetimi Derneği Başkanı ve Duurstede Groep Kurucu Başkanı Pieter Haen, WFPMA/Dünya İnsan Yönetimi Dernekleri Federasyonu Başkanı Horacio Quiros, Asya Pasifik İnsan Kaynakları Yönetimi Federasyonu Başkanı Peter Wilson, PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Selen Kocabaş ve Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz gibi insan yönetimi alanında uzman isimler katıldı.
 
Dünya genelinde istihdam oranları, çalışanların koşulları ve istihdam konusunda yeni bir durgunluk ihtimali gibi konuların tartışıldığı “İstihdamı Dünya Konuşuyor” oturumunda söz alan Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, küresel ekonomide yaşanan çalkantılar sebebiyle ekonomi gündeminde önemli yer tutan global krizin sinyallerine, Kariyer.net’teki istihdam rakamlarında rastlamadıklarını belirtti.
 
Güçlü büyüme, uzun vadede istihdama yansıyor
 
Her ayın 15’inde yayınlanan Kariyer.net İstihdam Endeksi Eylül verilerini İstihdamı Dünya Konuşuyor oturumu kapsamında erken paylaşarak, yerel istihdam verilerine ışık tutan Yusuf Azoz, şu yorumları yaptı: 
 
“Geçtiğimiz hafta Uluslararası Çalışma Örgütü Türkiye’nin son üç yılda istihdamı en çok artıran G-20 ülkesi olduğunu açıkladı. Bu veriler, bir kez daha dünyanın gözünü Türkiye’ye çevirdi. Ülkemizin ekonomisindeki güçlü büyüme rakamları, uzun vadede istihdamda da etkisini gösteriyor. Türkiye’de en çok iş ilanının yayınlandığı platform olan sitemize yansıyan rakamlar ümit verici. Son üç yılın iş ilanı sayılarına baktığımızda 2008’den 2009’a yüzde 31’lik bir düşüş meydana geldiğini, bunun krizin etkisini yansıttığını gözlemliyoruz. 2009’dan 2010’a geldiğimizde bu düşüş yerini yüzde 51’lik bir yükselişe bırakıyor. Bu oran, sadece krizden çıkışı değil önemli bir artışı temsil ediyor. 2011’in ilk 9 ayıyla 2010’un ilk 9 ayını kıyasladığımızda ise iş ilanlarının sayısının yüzde 38 artış gösterdiğini görüyoruz. Yine sitemizdeki rakamlara bakarak, şu anda istihdamın lokomotif sektörlerinin yapı ve tekstil olduğunu söyleyebiliriz. Bunları sırasıyla, bilişim, sağlık, otomotiv takip ediyor.”
 
Devletlerin düzenlemeleri önem taşıyor
 
Kariyer.net’in ev sahipliğinde düzenlenen İstihdamı Dünya Konuşuyor oturumunda konuşan Asya Pasifik İnsan Kaynakları Yönetimi Federasyonu Başkanı Peter Wilson, dünyadaki insan yönetimi ve iş standartlarındaki en iyi uygulamalara, küresel düzeydeki değişimi ve istihdam konusuna küresel rekabet, teknolojik ve iletişimle ilgili çığır açan gelişmelere değindi. Peter Wilson : “Mesleki esnekliğe yönelik talep, makroekonomik, demografik ve becerilerle ilgili değişiklikler, küresel düzeydeki değişimi ve devletin getirdiği düzenlemeler istihdam ile ilgili yapısal sorunların çözülmesi açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.
 
Wilson, işsizliğin ekonomik etkenler içinde en önemli belirleyici olduğunu ifade ederek, İstihdam yönetilmesi zor bir gösterge. Dünyada bilgi ve ekonomik işlemler geçmişe göre hızlı büyüyor. Bu büyüme Asya Pasifik bölgesinde yüzde 5, dünyanın diğer kısımlarında ise yüzde 9. Asya Pasifik bölgesinde genç istihdamı çok yüksek. İnsanların işlerinden memnun olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü iş değişiklik oranları yüzde 20 civarında seyrediyor” dedi.
 
ABD, tekrar üretime geçmek zorunda
 
WFPMA/Dünya İnsan Yönetimi Dernekleri Federasyonu Başkanı Horacio Quiros ise 2003-2010 döneminde dünyadaki büyüme seyrinin farklılaştığına değinerek, özellikle gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelere göre daha hızlı büyüdüğünü söyledi. Quiros, Amerika kıtasına baktığımızda ABD’nin yeni istihdam olanakları yaratılması için teşvik paketleri yaratmaya çalıştığını belirterek, şunları söyledi:
 
 “İstihdam için bölgede yeni adımlar var. ABD daha önce üretimini Asya ülkelerinden sağlıyordu. Artık ABD, tekrar üretime geçmek zorunda. Üretime geçmesiyle beraber yaklaşık 60 milyon işçiye ihtiyacı olacak. Belli alanlarda uzman iş gücü oluşturulması gerekiyor. ”
 
AB’nde ekonomik koordinasyona ihtiyaç var
 
APM Yeni Dönem Yeni Başkanı Filippo Abramo da oturumdaki konuşmasında Avrupa’nın finansal krizden dolayı  istihdam tablosunun çıkarılmasının zor olduğunu dile getirerek, Kuzey Avrupa’nın içine aldığı Almanya, Danimarka, İsveç, kısmen de olsa İngiltere’nin istihdam anlamında oldukça iyi durumda olduğunu söyledi. Abroma,“Güney Avrupa ve İrlanda için aynı şeyi söylemek zor.  Avrupa Birliği’nde 17 ülke aynı para birimini kullanıyor. Ama aynı ekonomi politikalarının olmaması bir koordinasyon sorunu yaşanmasına neden oluyor. Bu ülkeler aynı ekonomik kurallara tabi olmalı. AB bu sorunu çözmek için çalışıyor” dedi.
 
PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Selen Kocabaş ise, Türkiye’nin ekonomi gündeminde en önemli maddenin İstihdam olduğunu dile getirerek, “Çok fırsatlar olduğu gibi çok engeller de var. Aksiyon alma konusunda yavaş davranabiliyoruz. Türkiye’de 15-64 yaş arasında 53 milyon kişi var. Bunların arasında 27.4 milyon aktif olarak iş hayatına katılıyor. İşsizlik oranı ise artık tek haneli rakamlara indi. Ekonomik büyüme istihdamı tetikliyor. İstihdamı destekleyecek sektörlere yatırım yapılması gerekiyor. Genç nüfusun eğitim süresi arttıkça, iş gücüne katılma oranının 4-5 puan gerilediğini görüyoruz. OECD ülkelerine baktığımızda ise bu oranın 12 puan kadar artığı görülüyor” dedi.
 
Kıdem tazminatının çalışanları endişelendirecek bir düzenleme olmadığını anlatan Kocabaş, herkes tarafından kabul edilebilecek bir çerçevede çözülmesi gerektiğini söyledi.
 
Kariyer.net Hakkında
 
Kurulduğu 1999 yılından bu yana Türkiye’nin en büyük istihdam platformu olan Kariyer.net, iş arama ve işe alım süreçlerinde yeni nesil teknolojilerle iş arayanlarla işverenleri internet ortamında bir araya getiriyor. Kariyer.net’in aday veritabanında 14 milyon özgeçmiş bulunuyor. Kariyer.net üyesi 32 bin firma, ihtiyaç duyduğu işgücünü Kariyer.net aracılığıyla arıyor. Bugüne kadar 700 bin kişi Kariyer.net üzerinden iş buldu.  Yaygın bir hizmet ağına sahip olan Kariyer.net, İstanbul Merkez ve Yeşilköy satış ofislerinin yanı sıra Kocaeli, Bursa, Ankara, Kayseri, Konya, İzmir, Antalya, Adana, Gaziantep ve Samsun satış ofisleri ile müşteri ve adaylarına yakın hizmet götürüyor. Kariyer.net’in en önemli özelliği, teknolojideki her yeniliği hiç zaman kaybetmeden İK’nın kullanımına sunuyor olması. Adayla işvereni en hızlı ve en ekonomik şekilde bir araya getirebilmek için Kariyer.net her geçen gün  uygulamalarına yenilerini ekliyor. Hem adayların hem de işverenlerin ihtiyaçlarını çok iyi takip edip bu ihtiyaçlara ürün ve hizmetlerle hemen yanıt veren Kariyer.net, yıllardır sektördeki liderliğini koruyor.