Dün CNN TÜRK’ün, 24 sorusunu yazılı olarak yanıtlayan Özel’in mesajları şöyle:

İstifa etmedim, çünkü

Bu soruyu sorduğunuz için özellikle teşekkür ederim. Demokratik bir ülkede yaşıyoruz, bu nedenle isteyen istediği şekilde 
değerlendirme yapabilir. Ancak bu değerlendirmelerin duygusallıktan uzak, önyargısız kişileri yakından tanıyarak ve mesleki hiyerarşi dikkate alınarak objektif bir şekilde yapılmasının faziletli bir davranış olduğunu düşünüyorum. TSK gibi çok ulvi bir kuruluşa komuta etmenin gururunu ve onurunu taşıyorum. Bu görevin sorumluluğuna müdrik bir birey olarak Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin kuruluş felsefesine, anayasamızda belirtilen temel ilkelere ve içtiğim askerlik andına bağlı kalarak görevime odaklı, insan merkezli, ortak aklı kullanarak, yetkililerle konuşarak, diyalog kurarak sorunlara çözüm arayan şeffaf bir yönetim anlayışıyla bana tevdi edilen bu şerefli kamu hizmetini yapmak arzusundayım.

Adalet duygusunu rencide eder

Hukuku, gerçek ve evrensel anlamıyla içselleştirilmiş bir hukuk devletinde suçun cezasız kalması, hele hele cezanın çeşitli saiklerle hafifletilmesi veya değiştirilmesi söz konusu olmamalıdır. Aksi durum vatandaşlarımızın adalet duygusunu rencide eder ve devlete olan güveni zedeler. Bugüne kadar onbinlerce vatandaşımızın ölümünün sorumlusu olduğuna dair kesinleşmiş yargı hükmüne rağmen teröristbaşının cezasının hafifletilmesi anlamına gelen taleplerin gündeme getirilmesini hayretle karşılıyorum. Böyle bir sonucu Türk kamuoyunun ve vicdanların kabul etmeyeceğini düşünüyorum.

Bedelli askerlik geçen yıl sunuldu

Geçen yıl bedelli askerlik uygulaması askerlik sisteminin yeniden değerlendirilmesi çalışması içinde ele alınmış ve çalışma sonuçları resmi görüş olarak Ekim 2010’da Sayın Başbakan’a sunulmuştur. Ancak konu seçim öncesinde gündeme gelmemiş, genel seçimden sonra ülkenin gündem maddelerinin ön sırasında yer almıştır. Bunun üzerine eski çalışmadan da büyük ölçüde istifade ederek ve hassasiyetlerimizi tekrarlayarak, kurumsal görüşümüzü ilgili makamlarla paylaştım. Demokratik parlamenter sistemde karar mercii yürütme ve yasama organıdır.

Terörle mücadele başarıya ulaştı

‘30 yıldır sürdürülen bir mücadelenin başarıya ulaşmama nedeni sizce nedir?’ sorunuzu talihsiz bir soru olarak değerlendiriyorum. Terörle mücadele konusunda başarıya ulaşılamadığı görüşünüze katılmıyorum. Başarısızlık söz konusu olsa idi bölücü terör örgütü bugün amaçladığı hedeflere ulaşmış olurdu. TSK’nın devletimizin diğer kurumlarıyla sürdürdüğü kararlı mücadelesi terör örgütünün hedefine ulaşmasını engellemiştir. Başarısızlıktan bahsederken resmin tamamı görülmeli. Terörle mücadele uzun soluklu bir mücadeledir. Terörü besleyen iç ve dış kaynakları kurutmadan sonuç almanın zor olduğu bir gerçektir.

Koşaner’in sözleri kurum içi özeleştiri

Sayın komutanımızın ifade ettikleri konuları birkaç münferit olaya ait değerlendirmeleri içeren kurum içi bir özeleştiri olarak değerlendiriyorum. TSK’da her olay derinliğine incelenir. Çıkarılan sonuçlar ve alınacak dersler personelin eğitimine yansıtılır. Bölgenin coğrafi yapısının yanısıra bölücü terör örgütünün birlik ve beraberliğimizi hedef alan insanlık dışı yöntemleriyle iç ve dış destekler dikkate alındığında terörle mücadelenin ne derece zor ve olağanüstü koşullarda yerine getirildiğine dikkat çekmek istiyorum.

Silah arkadaşlarımı ziyaret TSK geleneği

Malum soruşturma ve davalar nedeniyle tutuklu bulunan muvazzaf TSK personeli yıllarca beraber görev yaptığımız silah arkadaşlarımızdır. Ziyaretimin amacı tamamen insanidir ve bayram kutlamasıdır. Henüz hüküm giymemiş, TSK’da makam ve rütbe sahibi bu kişileri ziyaret etmenin TSK geleneklerinde yer alan silah arkadaşlığı kavramı kapsamında vicdani sorumluluğun bir gereğidir. Ziyarete başka anlam yüklemek son derece yakışıksızdır. TSK hukukun üstünlüğüne her zaman büyük önem vermektedir. Bu nedenle soruşturma ve davaların devam ettiği bir safhada konuyla ilgili başka bir değerlendirme yapmayı uygun bulmuyorum. hürriyet