Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki (FSM) bakım onarım çalışmaları kapsamında yaşanan trafik sorununun çözümü için alınan kriz masası kararları uygulamaya kondu. Vatandaşların 8 saate yakın süren trafik çilesi, alınan tedbirlerle azaldı. Uygulamadan memnun kaldıklarını ifade eden vatandaşlar, "Geç kalınmış bir hizmet ama memnunuz" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 25'inci günde köprü girişine mobil büfe ve mobil tuvalet de yerleştirdi. FSM'deki trafik yoğunluğunun dün 13.00 sıralarında tamamen akıcı ve rahat olduğu gözlendi. Tedbirlerin trafiğe gözle görülür rahatlık sağladığını belirten Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Alim Karakılıç, "Biz yaşanan sıkıntının başından bu yana köprüde hassas bir çalışma yaptık. Maslak tünel köprüsünden FSM'ye kadar olan mesafede 100 metre aralıklarla 13 ekiple 2'şer saatli çalışma yaptık. Vatandaşların yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle saldırgan tavırlarını aklı selim şekilde karşılayarak sakinleştirmeye çalıştık. Trafik kurallarına ve işaretlerine uymaları için sık sık uyarıda bulunduk. Karayolları asfalt çalışması nedeniyle bir şeridi daha kapatmak zorunda kalınca büyük trafik sıkışıklığı yaşandı. Biz de karayolları ile trafiğin şiştiği saatte 2. ilave şerit açarak trafiği rahatlatmaya çalıştık. Kriz masasının aldığı kararlar gereği şehirlerarası otobüslerin Boğaziçi Köprüsü'ne yönetilmesi, FSM'yi kullanan hafriyat kamyonlarının saat 24.00-05.00 arasında izin verilmesi ile trafik sıkışıklığı azaldı. Yasak 10.00'da bittiği için açılan ek şeritle trafik çok rahatladı" dedi.

RAMAZANDA KUMANYA
FSM'ye seyyar tuvaletle büfe kurdurtan İBB Trafik Müdürlüğü Bölge Şefi Süleyman Güler ise "Vatandaşın ihtiyacı üzerine FSM'nin her iki tarafına mobil tuvalet ve büfe kurduk. Çalışma bitene kadar ücretsiz su ve çay hizmeti sunulacak. Ramazan ayı süresinde talep olması halinde kumanya takviyesi de yapılacak" diye konuştu. Sürücüler ise özetle şöyle dedi:
Salih Demir: Bu tuvaletin ve büfenin FSM girişlerine kurulması büyük bir ihtiyacı karşılayacak. Bir su almak için otomobillerin arasında seyyar sucuları arıyorlardı. Polisler de bunları topluyordu. Trafikteyken bir arabada yaşlı kadının havale geçirdiğini gördüm. Koşarak su satıcılarından su alıp yetiştirdim.
Bilal Öztürk: Çalışmalar başladığından bu yana adeta işkence yaşadık. Saatlerce trafikte kaldık. Psikolojimiz bozuldu. Hem işlerimiz aksadı hem sinirlerimiz altüst oldu. Ama şimdi alınan kararlarla trafiğin rahatladığını gördük. Bu önlemler daha önce alınsaydı böyle sıkıntılar çekmezdik.

STRESTEN SAÇIMI KAZITTIM
İlhan Karabulut: FSM'den 4-5 defa geçmek zorunda kaldım. Bazen 5, bazen 8 saatte köprüyü geçebildim. Yaşadığım stresten dolayı saçlarımı kazıttım. Yolda su, yiyecek ve tuvalet ihtiyacımız olduğunda çok sıkıntı çektim. Şimdi seyyar büfe koyduklarını gördüm. Fakat köprüye kadar 15 dakikada geldim. Sıkıntılar bittikten sonra böyle bir uygulama başlatmışlar. Peki geride trafikte kalacak olan vatandaşlar için ne yapılacak? Çünkü tıkanıklık olduğu zaman kilometrelerce sıra oluyor.
Murat Karakaya: FSM trafiğini en çok ben yaşadım. 6-7 saat trafik çilesi çektim. Bir gün saatlerce trafikte beklerken işimin aksamaması için son çıkıştan çıkıp arabayı otoparka bırakarak vapurla karşıya geçtim ve işimi yaptım. Ama alınan kararlardan sonra trafiğin rahatladığını görmek beni mutlu etti. 20 dakikada turnikelere kadar geldim. Şimdi mobil büfelerden su ve çay alarak keyfini yaşamak istedim.

MOBİL TUVALET VE BÜFELER HİZMETTE
Belediye Lojistik Destek Merkezi bünyesinde hizmet veren mobil büfeler ihtiyaç duyulan her noktada hizmet veriyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde devam eden bakım çalışmaları nedeniyle yoğunlaşan trafikte bekleyen sürücü ve yolcuların yiyecek-içecek ihtiyacı 24 saat boyunca karşılanıyor. Tuvaletler de uyarı levhalarıyla devreye girdi.

20 YIL SONRA AÇILAN ESKİ KÖPRÜDE BAKIM ERTELENDİ
Haliç trafiğini rahatlatmak için geçtiğimiz pazar hizmete açılan eski Galata Köprüsü bakım ve onarım nedeniyle bugün tekrar trafiğe kapanacağı açıklanmıştı ancak birkaç saat sonra bakımın ertelendiği duyuruldu. Köprü, yanışından 20 yıl sonra trafiğe açılmıştı. Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "Bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle 14 Temmuz'da, araçların, Yeni Galata, Atatürk ve Haliç köprülerini kullanmaları gerkmektedir" denmişti. Ancak sonra yapılan açıklamada, Eski Galata Köprüsü'nün duba bakım çalışmalarının ileri bir tarihe ertelendiği belirtildi.

5 GÜN ÖNCEKİ KÂBUS
Dün öğlen saatlerinde köprü trafiğindeki rahatlama hafta başında yaşanan kâbustan çok farklıydı. Kriz masası gişelerde yığılmanın önlenmesi ve şerit disiplininin sağlanabilmesi için, köprüdeki aktif şerit sayısını dikkate alarak en fazla 6 gişeden araç geçişine izin veriyor.