BATMAN'da DTP'nin düzenlediği ve mitinge dönüşen basın açıklamasında konuşan DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, PKK'nın bu ülkenin bir gerçeği olduğunu ileri sürerek, "Körler ve sağırlar diyaloguna söyleyebileceğimiz bir şey vardır. PKK bir neden mi, sonuç mudur? Biz `sonuçtur' diyoruz. İster 40 bin daha insan yitirin, ister yitirmeyin deyin. PKK bu ülkenin gerçeğidir" dedi. Basın açıklamasına katılanların yürüyüşü sırasında evinin balkonuna çıkarak Türk Bayrağı açan bir kadın, bir grup tarafından taşlandı. Polis taşlı saldırıda bulunan gruptan 30 kişiyi gözaltına aldı.

DTP Batman'da düzenlediği `Edi bese' (Yeter artık) basın açıklamasına 7 bin kişi katıldı. DTP il binası önünde toplanan kalabalık, Sanat Sokağı üzerinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında yüzlerini poşu ile kapatan bir grup, `PKK halktır, halk burada', `Biji serok Apo' sloganları attı.

"PKK BU ÜLKENİN GERÇEĞİ"

Basın açıklamasını yapan DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, aylardır bölgenin her ilinde insanların 30 yıldır yaşananlara karşı `Edi Bese' (yeter artık) dediğini savunarak şöyle konuştu:

"Bu eylem ve etkinlikler çözüm içindir. Bu halk demokratik barışa çözümdür. Fakat birileri halen çözümsüzlük, red ve imha politikasını dayatıyor. Yıllardır çözüm dedik. Hala barış için demokratik çözüm diyoruz. Nedense siyasi irade çözümsüzlükte diretiyor. Bu halk AKP'ye bir şans daha tanıdı. Ama gelinen noktaya bakın, değişen hiçbir şey yok. Bu ülkede AB ve demokratikleşme yönünde hiçbir adım atılmadı. AB süreci askıya alındı. Karşımızda körler ve sağırlar diyalogu vardır. Bunlar ya çözümden yana, ya da savaştan yana olacaklar. Bu ses ise demokratik talep isteyenlerin sesidir. Körler ve sağırlar diyaloguna söyleyebileceğimiz bir şey vardır; PKK bir neden mi, sonuç mudur? Biz sonuçtur diyoruz. İster 40 bin daha insan yitirin, ister yitirmeyin deyin. PKK bu ülkenin gerçeğidir."

BALKONUNDA BAYRAK AÇAN KADINA TAŞ

Kalabalık Sanat Sokağı üzerinde geldiğinde, oturduğu apartmanda evinin balkonuna çıkan bir kadın, `Ne mutlu Türküm Diyene' diye bağırarak elindeki Türk Bayrağı'nı açtı. Bu sırada yürüyüşe katılanlardan bir grup balkondaki kadını taş yağmuruna tuttu. Kimliği açıklanmayan kadın taş atılması üzerine evine girdi.

Basın açıklaması neniyle sıkı güvenlik önlemi alan polis, taş atan gruptaki 30 kişiyi gözaltına aldı. DTP İl Başkan Vekili M. Şirin Tekik, bu sırada "Sakın etrafa taş atmayın, belirlenen sloganlar dışında da bir şey söylemeyin" diyerek kalabalığı uyardı.

Basın açıklamasının ardından M. Şirin Tekik'in uyarısıyla topluluk sessizce dağılırken, çocukların da aralarında bulunduğu bir grubun slogan atıp yürüyüş yapmak istemesine polis izin vermedi.