Sigortacılar ise bu gelirin sadece yüzde 3'ünü işsizlere geri ödedi.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) tarafından hazırlanan,"Kriz Refleksi; Koruma Kalkanımızı Giydik" başlıklı rapora göre, işten atılma korkusu yaşayanlar sigorta şirketlerine akın etti. Bir yıl gibi kısa sürede 1 milyon 800 bin kişi, işsizlik sigortası yaptırarak 431 milyon liralık prim ödedi. Sigorta şirketleri ise bu gelirin sadece yüzde 3'ünü işsiz kalanlara geri ödedi. 2008 yılının 3'ncü çeyreğinde hayatımıza giren işsizlik sigortası, birçok ödemeyi küçük primler karşılığında 6 ay güvence altına alıyor.

KREDİ KARTI VE KİRAYA GARANTİ

İSMMMO'nun raporuna göre, işsizlik sigortası yaptıranlar genellikle kredi kartı ve kira ödemelerini garanti altına aldırıyor. İşsizlik sigortası için yüksek prim ödeyip tüm harcamalarını garantileyen vatandaşlar da var. Halkbank, Finansbank, Garanti, TEB, Akbank, Koç Finans, Cardif ve Genworth gibi şirketlerin hizmet verdiği sisteme sadece büyük şehirlerde değil, Türkiye'nin birçok bölgesinde yoğun ilgi gösterildi. Özellikle kredi kartında sigortalı sayısı büyükşehirlerin dışında da satın alındı. Yaklaşık 1 milyon 600 bin kişi en az 500 liralık aylık borcunu garantilemek için prim ödedi. 150 bin kişiye yakını ise yıllık bin liranın üzerinde prim ödeyerek birçok harcamasını garanti altına aldı.

İMDADA KORUMALI FONLAR YETİŞTİ

Rapora göre riskten uzak durup yüksek getiriden de yararlanmak isteyen yatırımcının imdadına ise korumalı fonlar yetişti. Çıkarılan korumalı fonlara, 2007 Aralık'tan bu yana toplam 29 bin 549 kişi para yatırdı. 2 yılda koruma altına alınan paranın miktarı ise 1 milyar 65 milyon lira oldu.

571 milyon lira koruma altında

Yapılan hesaplamalara göre, son iki yılda itfa olanlarla birlikte toplam 45 korumalı ve anapara garantili fon kuruldu. Çok yeni olmasına karşın fonlar, ilk yıl 12 bin 100 kişi tarafından talep edildi. Henüz itfası tamamlanmamış olan fonlarla birlikte bu sayı 29 bin 549 kişiye ulaştı. 2007 yılı sonunda kurulan ve itfası gerçekleşen toplam 19 adet fona 494 milyon 587 bin 44 liralık yatırım yapıldı. Rapora göre itfası henüz tamamlanmamış, işlem görmeye devam eden fon sayısı 26. İtfası henüz gerçekleşmeyen fonlarda ise 17 bin 649 kişi toplam 571 milyon lirasını korumada tutuyor./yeni şafak