AK partili milletvekilleri tarafından çıkartılan 5378 sayılı Özürlüler Kanunu’nu kapsamında Türkiye genelinde erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik sorunlarının giderilmesi için tanınan 7 yılın dolmasına günler kala sürenin, 3 yıl daha uzatılması, 7 Temmuz Platformu adı altında bir araya gelen engelli kuruluşları tarafından protesto edildi.

 


Merhaba
Hürriyet Facebook deneyiminden yararlanmak için Facebook ile giriş yapın.
Giriş Yapın
Hürriyet'i Takip Et

 


İstekleri bu kadar basit
Mustafa ÖZDABAK/İSTANBUL,(DHA)30 Haziran 2012

AK partili milletvekilleri tarafından çıkartılan 5378 sayılı Özürlüler Kanunu’nu kapsamında Türkiye genelinde erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik sorunlarının giderilmesi için tanınan 7 yılın dolmasına günler kala sürenin, 3 yıl daha uzatılması, 7 Temmuz Platformu adı altında bir araya gelen engelli kuruluşları tarafından protesto edildi.

Taksim Gezi Parkı’nda 3 gündür imza toplayan grup bugün saat 14.00’de düzenlediği basın açıklamasında, ‘7 yıllık kehanet, oldu bize ihanet’, ‘Öteledikçe hükümet, bitmeyecek mahkumiyet’, ‘Merdiven, direk, mantar, çukur, çakıl. Yeter belediye, akıl’, ‘Uyumuyoruz, direniyoruz, sizleri affetmiyoruz’ diye döviz ve pankart taşıdılar.

Topladıkları yaklaşık 10 bin imza ile sürenin 3 yıl uzatılması için çıkarılan yasayı tekrak görüşülmek üzere TBMM’ye iadesi etmesi için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e başvuracaklarını söyleyen Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz şöyle konuştu: "Yasa bugüne kadar yapılmış olan eski yapıların, yolların, toplu taşıma araçlarının, kamu kurum ve kuruşlarına ait binaların ve sosyal alanların tamamının onarılması, 2005 yılından sonra yapılan yapıların engelsiz bir şekilde tasarımlanmasını öngörüyordu. 7 Temmuz’dan bir hafta önce Meclis tatile girmeden, muhalefet dinlenmeden, gece yarısı çıkarılan bir kanunla süre 3 yıl daha uzatıldı. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’den yasanın onaylanmamasını, yeniden görüşülmek üzere TBMM’ye gönderilmesini istiyoruz. Hiç bir suç işlemediğimiz halde, cezaevi hayatı yaşıyoruz. Özgür, erişebilir ve engelsiz bir Türkiye talebimizi tüm dostlarımızla birlikte, haykırarak, talebimizi elde edinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz."

Görme engelli Mahmut Keçeci de şunları söyledi: "Bugün burada bir araya gelişimizin nedeni 7 Temmuz’da dolacak olan erişilebilirlikle ilgili mevzuatın 3 yıla ötelenmesine tepki niteliğinde. Bu süreç aslında 1997’de başlıyor. Özetle şu ifadelere yer verilmişti. Engellilerin erişimine uyarlı olmayan yapılara ruhsat verilmeyeceğine dair bir ifade yer alıyordu. 2005 yılında çıkarılan özürlüler kanunun geçici 2. ve 3. maddelerinde kamu kurumlarına bir süre tanındı. Yani yükümlülüklerini yerine getirmeleri için 7 yıllık bir süre tanındı. Fakat 7 yılda ne iktidar ne yerel yönetimler bu sorunu çözemedi. Bu sürenin dolması engellilere dava hakkı doğuruyordu. Bu dava hakkının önüne geçebilmek için meclis bir uzatmaya gidiyor şimdi. Cumhurbaşkanının önüne gidecek bu haliyle. Bu uzatmanın anlamı da kamu kurumlarına bir af içeriyor. Ama biz kesinlikle 7 Temmuz’u unutmadık ve unutturmayacağız. Bu bizim için belirleyici bir kriter. Bir hükümet 8 buçuk milyon diye tarif edilen bir kitlenin ihtiyaçlarını görmezden gelen bir tavırla, gece yarısı düzenlemeleriyle öteleyebiliyor. Bu bir samimiyetsizlik aslında. Ben öyle yorumluyorum. Bu sorunun böyle çözümlenmesine izin vermeyeceğiz. Sokaklarda olacağız, mitingler düzenleyeceğiz."