Reklam Kurulu, ''www. eferaki.com'' adresli internet sitesinde rakı kullanımının ''erkek olmanın şartı'' şeklinde sunulmasını, yanıltıcı ve abartılı reklam olduğuna hükmederek, sitenin sahibi Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri A.Ş'ye 60 bin YTL para ve reklamı durdurma cezası verdi.

Reklam Kurulu, 15 Temmuz'da yaptığı toplantıda alınan kararları açıkladı. Kurul, Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri A.Ş'ye ait ''www.eferaki.com'' adresli internet sitesinde yayınlanan tanıtımlarda yer alan, ''Ehl-i keyifle içilen rakıyla birlikte söylenen şarkılarla kimi zaman acıyı, kimi zaman mutluluğu anlatır. Kimi zamansa, amaç sadece rakı içmek ve muhabbet etmektir. Rakı içmek, önceleri erkek olmanın bir adımı olarak görülür. Bir babanın gurur kaynağıdır oğlunun rakı içebilmesi, ne de olsa erkek oldu demektir'' şeklindeki ifadeler ile alkollü içki tüketiminin teşvik edildiğine ve ''rakı'' kullanımının ''Erkek olmanın şartı'' şeklinde yanıltıcı ve abartılı bir şekilde nitelendirildiğine hükmetti.

Kurul, bu nedenle söz konusu tanıtımların Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'e uygun olmadığına ve bu durumun Tüketici Kanununa aykırı olduğuna dikkat çekerek reklam veren Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri A.Ş. hakkında ulusal düzeyde 60 bin YTL idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesini kararlaştırdı.

-FENERBAHÇE AMBLEMLİ ''RAKI'' REKLAMINA 59 BİN YTL PARA CEZASI-

Reklam Kurulu, yine aynı firmaya ait olan ve Fenerbahçe Spor Kulübünün kuruluşunun 100. yıl dönümü nedeniyle piyasaya çıkarılan ''1907 Rakı'' markalı alkollü içkinin bir spor kulübüyle ilişkilendirilmesi ve etiketinde aynı kulübün renklerinin kullanılmasını, Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile tüketici yasasına aykırı bularak Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri A.Ş'ye ulusal düzeyde 59 bin 192 YTL idari para ve reklam durdurma cezası verdi.

-POP STAR ALATURKA'YA ÖRTÜLÜ REKLAMDAN 120 BİN YTL CEZA-

Işıl Televizyon Yayıncılık A.Ş'ye ait, Star TV'de yayınlanan ''Pop Star Alaturka'' programının 10 Şubat 2008 tarihli bölümünde kullanılan ifadelerde Amerikan Hastanesi ile Memorial Hastane'lerine ilişkin örtülü reklam yapıldığını tespit eden Reklam Kurulu, kanalın sahibi Işıl Televizyon Yayıncılık A.Ş'ye ulusal düzeyde 60 bin YTL para cezasıyla söz konusu örtülü reklamların durdurulması cezasının uygulanmasına hükmetti.

Kurul, Star TV'de 27 Mayıs 2007 tarihinde yayınlanan ''Pop Star Alaturka'' programında çeşitli markaların örtülü reklamının yapıldığı gerekçesiyle 11 Aralık 2007 tarihli toplantısında Işıl Televizyon Yayıncılık A.Ş. hakkında idari para cezası verilmesinin kararlaştırıldığını hatırlattı. Reklam Kurulu, söz konusu kuruluşa aynı fiili bir yıl içinde tekrar etmesi nedeniyle para cezasını iki katına çıkararak 120 bin YTL olarak uyguladı.

Star TV'de yayınlanan, ''Uğur Dündar'la Star Haber'' programının 3 Nisan 2008 tarihli bölümünde ''Konyalı hurmacı Ankara Kocatepe'ye hurma marketi açtı. Bu markette yok yok...'' ibarelerin yer aldığı haberde yer yer ekranda ''Hacıbey Hurma'' levhasının görüntülerine yer verilerek Hacıbey Hurma Ürünleri Ltd. Şti. firmasının örtülü reklamının yapıldığını saptayan Reklam kurulu, Işıl Televizyon Yayıncılık A.Ş. hakkında söz konusu reklamları durdurma kararı aldı.

Benckiser Temizlik Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye ait ''Vanish Kosla Max'' marka ürüne ilişkin çeşitli mecralarda yayınlanan ve Reklam Kurulunun 13 Mayıs 2008 tarihli toplantısında üç ay süreyle tedbiren durdurma cezası verilen ve söz konusu reklamlarda kullanılan ''ağır kimyasallar içeren profesyonel leke çıkarıcılarla çamaşırlarınızı riske atmayın. Üzerinde profesyonel yazan ürünleri almıyoruz. Profesyonel ürünlerle kumaşlarınıza zarar vermeyin... ve benzeri'' ifadeler ve görüntüler ile piyasada ''Profesyonel'' ibaresini kullanan diğer markaların kötülendiğine ve bunlar aleyhine haksız rekabete neden olduğuna hükmeden Reklam Kurulu, reklamı veren Benckiser Temizlik Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkında ulusal düzeyde 60 bin YTL idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesini kararlaştırdı.

-TURKCELL VE AVEA'YA REKLAM DURDURMA-

Kurul, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından kısa mesaj (SMS) yoluyla abonelerine gönderdiği ''6 ay boyunca her ay ilk 100 ve üzeri kontör yüklemenizde herkesle konuşabileceğiniz tam 1 saat bedava. Her ay yükleyin, her ay tam bir saat kazanın'' ifadelerini içeren reklamların, reklamda bahsi geçen uygulamaya başvuran ilk 400 bin abone için geçerli olduğu bilgisine yer vermemesi nedeniyle yanıltıcı nitelikte olduğuna ve Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğe de uygun olmadığına hükmederek anılan reklamların durdurulmasına hükmetti.

Avea İletişim Hizmetleri A.Ş'ye ait ''Avea Mobilvizyon'' reklamlarında firmaya ait ''EDGE'' hizmetinin ''Türkiye'nin en uç noktasında bile...'' sağlandığının iddia edilmesine rağmen, bu iddiaya dayanak olarak sunulan bilgi ve belgelerin bahsi geçen iddiayı doğrulayabilecek nitelikle olmaması nedeniyle söz konusu reklamların yanıltıcı ve Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğe aykırı olmasından dolayı söz konusu reklamların durdurulmasını kararlaştırdı.

Kurul, ayrıca sağlık, kişisel bakım ve kozmetik, gıda, turizm, eğitim, örtülü reklam ve diğer başlıklar altında da incelediği çok sayıda reklama para ve durdurma cezalarını ayrı ayrı verirken, bazı reklamlara her iki cezayı birlikte uyguladı.