Havalar ısınmaya başladı. Okulların kapanmasına kısa bir süre kaldı. Ve artık tatil planları için arayış başladı. Çoğu kişi nereye gideceğini, tatile ne kadar harcayacağını düşünüyor. Tatilde yapılan harcama bütçeye önemli bir yük getiriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; 2018'de vatandaş seyahat başına ortalama 513 lira harcadı. Toplam harcama ise 40.3 milyar lira oldu. Peki tatil için yeterli bütçesi olmayanlar ne yapmalı? Ucuz tatile çıkmanın yolları neler? İşte merak edilenler...

FİYATI KARŞILAŞTIR

Otel fiyatları doluluk oranına göre ve rezervasyon yapılan tarihe göre değişiyor. Halen erken rezervasyon indirimi sunan otel bulmak mümkün. Bulamıyorsanız mutlaka fiyat karşılaştırması yapın. 'etstur.com, trivago, tripadvisor.com.tr, enuygun. com, momondo.com.tr, hotelscanner.com.tr size yardımcı olacak uygulamalardan bazıları...

ERKEN BİLET

Tatilin önemli bir harcama kalemini oluşturan uçak biletini, erken rezervasyonla uygun bir fiyata satın alabilirsiniz. Skyscanner, Momondo, Kayak, Google Flights, ucuzabilet.com, obilet.com, enuygun.com, biletall, turna.com gibi karşılaştırma yapan siteler de sizi ucuz bilete götürüyor. Otobüs bileti alırken ise pazarlık yapabilirsiniz.

KALABALIKSA ARAÇ

Tatile 3-4 kişi gidecekseniz ve uçak bileti çok pahalı gelecekse otomobille gitmeyi tercih edebilirsiniz. 1-2 kişilik yolculuklarda otomobil uçaktan pahalıya gelse de yolcu sayısı artınca ekonomik hale gelebiliyor. Özellikle yaz sezonunda!

EŞ-DOST YAZLIKLARI

Otel bütçenizi zorluyorsa ve erken rezervasyon indirimlerini kaçırdıysanız eşin dostun, akrabanın yazlığı alternatif olabilir. Bu seçenekleri de gözden geçirin.

PANSİYONLAR

Yaz döneminde vaktin çoğu sahil kenarında geçiyor. Dolayısıyla sadece gece konaklayacağınız uygun fiyatlı pansiyonları birçok tatil beldesinde bulabilirsiniz. Pansiyonda pazarlık yapmayı unutmayın.

EV KİRALAMA REVAÇTA

Kalabalık aileyseniz ya da arkadaş grubuyla uzun süreli bir tatile gidiyorsanız eşyalı yazlık ev kiralayın. Ev kiralamaları son dönemde revaçta. sahibinden.com gibi platformlarda binlerce kiralık yazlık ev var. Havuzlu, denize nazır ya da yakın ve fiyatları da çok uygun.

SEZON ORTASI OLMAZ

Tatili sezon sonuna denk getirmeye çalışın. Özellikle eylül, ekimde otel ve pansiyon fiyatları daha uygun olur. Güney sahillerinde kasım ayına kadar denize girilebiliyor.

ÇADIR SEÇENEĞİ

Bir dönemler çok moda olan karavan ve çadır tatilleri günümüzde alternatif olarak öne çıkıyor. Özellikle gençler için iyi bir seçenek. Bunun için kamp yeri araştırması yaparak konaklama maliyetinizi minimuma indirebilirsiniz.

DEVREMÜLK ALTERNATİFİ

Otel, pansiyon veya evlerin alternatifi devremülk kiralamak olabilir. Devremülkün en önemli avantajı uygun fiyata 15 gün gibi bir süre, evinizde gibi konaklama imkanı sunması. Sahil kentlerinde devremülk alternatifi çok. Ancak sözleşme yaparken iyi okuyun.

HER ŞEY DAHİL OLMASIN

Her şey dahil otelde konaklamak zorunda değilsiniz. Çok yiyip içmiyorsanız, otelden gezmek için sık sık çıkıyorsanız yarım pansiyon konaklama alternatiflerini de gözden geçirin.

HAFTA İÇİ GÜNÜBİRLİK

Tatile gidecek bütçeniz yoksa, o zaman özellikle hafta içi izin alarak günübirlik kaçamak yapabilirsiniz. Hafta içi otel ücretleri daha uygun olur.