Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan, son dönemde akaryakıtta bazı ana dağıtıcı şirketlerin kanuna aykırı olarak bayilikler açarak ucuz benzin sattığını, bundan son derece rahatsızlık duyduklarını söyledi. Bayi olarak bu şirketlerle rekabet edemediklerini vurgulayan Alkan, "O zaman EPDK bizi de serbest bıraksın, biz de direk TÜPRAŞ'tan akaryakıt alalım ve o ana dağıtıcılardan daha fazla fiyat kıralım" dedi.

Ucuz satanlar bayi değil

Alkan, son dönemde "ucuz benzin satıyorum, aracıyı devre dışı bıraktım" şeklinde söylemleri olan bazı şirketlerin aslında bayi olmadığını, ana dağıtım şirketi olduğunu ve perakendecilik yaptığını savundu. 5015 sayılı Petrol Kanunu'nda bunun yasak olduğunu, fakat EPDK'nın aldığı bir karar ile bayiyi devre dışı bıraktığını kaydeden Alkan, bayinin dağıtıcılarla rekabet yapabilmesi mümkün olmadığını vurguladı.

Dağıtıcıya herşey serbest

Akaryakıt dağıtıcısı şirketlerin serbest kullanıcı olarak tarım satış kredi kooperatifleri ve PANKOBİRLİK gibi kuruluşlara bayi olmadan toptan akaryakıt verdiğini, ayrıca kendi bayilerine satabildiğini belirten Alkan, "Dağıtıcı her yerden alıp her yere satabiliyor. Bayi tek bir yerden alıp satıyor. Bu da bayi aleyhine çok büyük bir adaletsizlik oluşturuyor. Bu nasıl serbest piyasa? Sistemin mutlaka yeniden yapılanması lazım. Bayi olarak bizi ana dağıtıcıya kapı kulu yaptırmaya kimsenin hakkı olmaması lazım" dedi.

LPG ithal edilen en pahalı yakıt

Avrupa'da cüzi de olsa benzin fiyatlarının motorin fiyatlarının biraz daha altında olduğuna dikkat çeken Alkan, "Bizim de sorunu bu şekilde çözmemiz lazım. Aksi takdirde insanlar sağlıklı olmayan bir takım dönüşümler yapıyorlar. Ayrıca LPG Türkiye'de ithal edilen en pahalı yakıt. Benzin üzerindeki ÖTV motorinle eşitlenirse biz de benzini kullanır hale gelebiliriz" dedi.