Sayıları 520'yi bulan sözleşmeli erlerin dağ iniş-çıkış, arazideki becerisi ve pusuya karşı hareket eğitimleri nefesleri kesti. Sözleşmeli erler 'Göreve hazırız' mesajı verdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) terörle mücadelede sınır güvenliğini profesyonel birliklere devretmeyi amaçlayan sözleşmeli er uygulamasında komando eğitimi alan askerlerin eğitim çalışmaları basın mensuplarına tanıtıldı. Isparta İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı'nda 520 sözleşmeli er, her türlü arazi ve iklim koşullarında 10 haftalık bir eğitimle sınır bölgesine hazır hale geliyor.

YÜKSEK KONDİSYON

Sözleşmeli erlerin eğitim gördüğü, Isparta İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı'nda ilk olarak nasıl bir eğitim verildiğine dair brifing verildi. Sözleşmeli erlere sarp arazide dört gün kesintisiz operasyonda asgari 40 kilometre yürüme eğitimiyle teröristleri etkisiz hale getirme böylece her türlüğü zorluğu başarma güveninin verilmesi amaçlanıyor.

KOMANDO EĞİTİMİNDEN GEÇİYORLAR

Başvuruları kabul edilen sözleşmeli erler Isparta'daki birliğe geldiklerinde kayıt kabul merkezine alınıyor. Burada rehberlik uzmanları tarafından tarama testinden geçirilen erler daha sonra tek tek sağlık kontrolünden geçiyor. Sözleşmeli erler günlük eğitimlerinde ise şınav, mekik, barfiks, halatla tırmanma hareketlerine tabi tutuluyor. Sözleşmeli erlerin gördüğü en önemli eğitim ise el yapımı patlayıcılara karşı mücadele. Terör örgütünün en çok kullandığı yöntemlerin başında gelen araziye döşenen mayınlara karşı askerlere dedektörle mayın arama, mayınlı arazide ilerleme teknikleri anlatılıyor. Cep telefonuyla uzaktan el yapımı patlayıcıların harekete geçirilebilmesi ve plastik ve kablolarla gizlenen patlayıcılara karşı dikkatli olunması eğitimin bir başka ayağı olarak göze çarpıyor.

DAĞCILIK EĞİTİMİ VERİLİYOR

Doğu bölgesinin coğrafi koşullarına uygun arazilere sahip Isparta'da askerlere dağcılık eğitimi de veriliyor. Askerler bellerine bağlı halatlarla dik yamaçlardan kolaylıkla inebiliyor. Geçilmesi imkansız olan iki tepe arasından halatla geçerek ilerlemeleri sağlanıyor.

GERÇEĞİ ARATMAYAN TATBİKAT

Eğitimlerin en can alıcı noktası ise tatbikat aşaması. Bu aşamada temel eğitimlerini tamamlayan askerlere terörist gruplarla karşılaşmaları durumunda manevra yeteneklerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Gerçeğini aratmayan tatbikatta, kol halinde dağda operasyona çıkan askerler terörist grupla karşılaştıktan sonra saldırı pozisyonu alıyor. Tatbikatın bir can alıcı aşaması ise askeri konvoya kurulan pusularda Mehmetçiğin hareket tarzının nasıl olması gerektiği. Tatbikatta yolda ilerleyen askeri konvoya teröristlerin konuşlandığı tepeden temsili olarak saldırı gerçekleşiyor. Araçlarından inen erler anında karşılık veriyor. Bu sırada çatışma çıktığı üste bildiriliyor ve takviye isteniyor. Çatışmanın çıktığı bölgeye zırhlı araçtaki takviye birliklerin intikali sırasında yola döşenmiş tahrip gücü yüksek el yapımı bomba patlıyor. Ancak, zırhlı araçlar bu patlamadan zarar görmeden olay yerine ulaşıyor.

ONLAR BİRER PROFESYONEL

Tüm bu zorlu eğitim sürecinden geçen sözleşmeli erler, en kritik birimlerde vatan savunmasında görevlendiriliyor. Eğitimlerinin sonunda profesyonel asker olan kahraman Mehmetçikler 'Göreve hazırız' mesajını verdi.