Beşiktaş-F.Bahçe maçı için dün bilet alan kadın taraftar, futbol maçlarına girebilecek

Futbol, basketbol ve voleybol federasyon başkanları tribün terörüne karşı ortak hareket etme kararı alırken, Galatasaray-Fenerbahçe basketbol maçında yaptığı parmak işaretiyle olayların başlamasına neden olan Ayşe Demet Karabulut"un,6 ay hak mahrumiyeti cezası almasına karşın, yarın oynanacak Beşiktaş-Fenerbahçe derbisini seyredebileceği ortaya çıktı.
İl Güvenlik Kurulu"nun olayları değerlendirmek üzere yaptığı olağanüstü toplantıda 6 ay ceza verilen Karabulut"un, 5149 sayılı Şiddeti Önleme yasasının uygulanmasına dair yönetmeliğin Ek-1. maddesinde yer alan “Spor müsabakalarını seyirden men cezası alan kişilerin, cezaya neden olan fiilin işlendiği müsabakanın ait olduğu spor dalındaki müsabakalarına girmeleri yasaktır” hükmü çerçevesinde derbi maçında tribünde yer alabileceği bildirildi.
Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi için dün bilet alırken görüntülenen sabıkalı taraftarın durumu, mevcut yasanın uygulanabilirliği ve yetersizliğini de gözler önüne serdi. Bu arada İl Güvenlik Kurulu"nun basketbol maçıyla ilgili olarak savcılığa sevk edilen 13 kişiden sahaya giren bir, yabancı madde atan iki kişiye 6 ay ceza verilmesine Fenerbahçe Kulübü temsilcisi Şekip Mosturoğlu"nun karşı çıktığı, görüntülerin incelenerek olaylara karışanların tümünün tespit edilmesini istediği öğrenildi.

Özgener uyarmıştı
Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener dünkü toplantıda ceza alan kulüp yöneticilerinin stada giremediğini, ancak suç işleyen taraftarların tribünde maç izleyebildiğine dikkat çekip, “Maalesef yasa ve İl Güvenlik Kurulları uygulamada yetersiz kalıyor” diye konuşmuştu.
Statlarda suç işleyenin tespit edildiğini belirten Özgener, “Bundan sonrası devletin işi. Şiddet yasasındaki değişiklik Türk futbolu için elzemdir. Suçlu seyirci elini kolunu sallayarak statlara giriyor. Bu şekilde şiddetin önünü kesmek mümkün mü? Biz son derece kararlıyız, aynı kararlılığı devletten de görmek istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Şike"ye 12 yıl hapis
Futbol Federasyonu tarafından hazırlanan “Şiddeti Önleme” yasasındaki en önemli değişikliğin şike ve teşvik olaylarına karışanlara verilecek cezalar olduğu öğrenildi. Yasa tasarısı ilgili komisyonda kabul edilirse, söz konusu eylemleri gerçekleştirenle hakkında 3 yıl ila 12 yıl arası hapis cezası öngörülecek..
Bu arada Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel yasanın şiddeti yok etmeye yönelik olması gerektiğini, Voleybol Federasyonu Başkanı Erol Ünal Karabıyık ise yasadaki hükümlerin uygulanmasının gerektiğini söyledi./milliyet