Aylardır sağlıksız kantinlerde veya fast-food restorantlarında karınlarını doyurmaya çalışan, dost arkadaş ortamlarında kahve ve asitli içecekleri tüketmek zorunda kalanların bilinçli bir beslenme ile tatilden önce fazla kilolarından kurtulmaları mümkün

Hızlı kilo vermek için düşük kalorili bir diyet uygulamanızla daha sağlıklı ve yavaş kilo verebileceğiniz bir diyet programı uygulamanız arasında en fazla 2 kilo olacaktır. Bu kadar fark için metabolizmanızla oynamanıza ve kıtlığa sokmanıza hiç değmez. Bununla beraber düşük kalorili diyetler vücut yağının değil kas ve suyun gitmesine neden olur. Bu şekilde verilen kilolar çok fazla formda göstermez. Oysa vücut yağından bilinçli olarak kilo verebilirseniz 2 kg verdiğinizde 3–3,5 kilo vermiş gibi bir bölgesel incelme kazanırsınız.

Almanız gereken besin öğelerini mutlaka dengeleyin. Her gün süt-yoğurt, meyve, sebze, salata, et ve ekmek ya da ekmek grubunu mutlaka tüketin.

Bu dönemde stresi mümkün olduğu kadar hayatınızdan uzak tutmaya çalışın. Kafein stresinizi tetikler ayrıca selülitlerinizi de artırır. Mümkün olduğu kadar kafeinden uzak durmaya çalışın. Sizi rahatlatacak papatya, ıhlamur gibi bitki çayları tüketin. Bol bol çiğ sebze ve meyve tüketimi sağlığınız, cildiniz için gerekli olan vitamin ve mineral desteğini kazandırır, saçlarınızın ve tırnaklarınızın daha güzel görünmesini sağlar.

Öğlen veya akşam öğünlerinde ekmek yerine 6 yemek kaşığı pirinç tüketebilirsiniz. “USA Rice Federation” verilerine göre; yarım fincan pirinç pişmiş olarak servis edildiğinde 103 ile 108 kalori içeriyor. Pirinç aynı zamanda sebzeler ve yağsız et proteinleri gibi sağlıklı gıdalar için iyi bir eşlikçi.

* Tuzlu ve yağlı yiyecekleri fazla tüketmeyiniz.

* Alkolden uzak durunuz.

* Sigaradan kaçınınız, mümkünse hiç içmeyiniz.

* Bol su içiniz.

* Kilonuza özen gösteriniz.

* Uzun süre ayakta durmayınız, ya da uzun süre oturmayınız

* Herhangi bir fiziksel aktiviteyi yeterli oranda yapmaya çalışınız. (yürüme, merdiven çıkma, yüzme, jimnastik gibi)

* Düzenli olarak masaj yaptırınız. Nemlendirici kullanınız.

* Bol posalı ve lifli yiyecekleri tercih ediniz.

* Fast-food beslenme şeklinden uzak durunuz.

* C Vitamini kaynaklarını tüketmeye özen gösterin. C Vitamininin selülitleri azaltıcı ve oluşumunu engelleyici etkisi vardır. Meyvelerde C Vitamininden zengin olduğundan beslenme ve diyet programınızda yer almalıdır. Özellikle; limon, kivi, portakal, şeftali. Biber ve Maydanoz


ÖRNEK DİYET :

Sabah aç karnına mide problemi olmayanlar için yarım limonlu su doğal bir C vitamini. Aynı zamanda antiseptik özelliği nedeni ile sindirim kanalını temizler.

SABAH : 1 su bardağı süt

2 ince dilim ekmek

1 kibrit kutusu peynir

3–4 adet zeytin

Söğüş salata



ARA : 2 porsiyon meyve



ÖĞLEN : 1 porsiyon sebze

4 yemek kaşığı haşlanmış pirinç

1 çay bardağı yoğurt

Salata



ARA : 1 ince dilim ekmek + 1 kibrit kutusu peynir



AKŞAM : 1 porsiyon sebze

1 porsiyon ızgara et

1 ince dilim ekmek

Salata



ARA : 1 kâse sütlü tatlı



Günde iki porsiyon sebze+meyve, iki su bardağı süt veya yoğurt, 6 ince dilim ekmek veya alternatifi, 1–2 dilim peynir, 1 porsiyon ızgara, bol salata ve ek olarak 1 porsiyon sütlü tatlı yiyerek formunuzu koruyabilirsiniz. Tabi bu miktarlar kişiye göre değişebilir. Beslenme alışkanlıklarınızı bu çerçevede şekillendirebilirsiniz.