Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, beraberindeki heyetle Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'yı ziyaret etti.

Bakan Yazıcı, MÜSİAD gibi iş dünyasının aktörlerinin temsil edildiği yapıları son derece önemsediklerini, toplumun örgütlü yapılara kavuşmasının o toplumun dinamikleşmesinin bir göstergesi olduğunu söyledi. MÜSİAD'ın ekonomiyle ilgili yıllık raporunda kalkınma konusunu gündeme aldığını hatırlatan Yazıcı, "Biliyorsunuz bizim partimizin isminde de adalet ve kalkınma var. Yani 2001'de kurulurken adalet ve kalkınmaya vurgu yapmışız. Sizin temanızın da kalkınma olması bizi memnun etti" dedi.

Bakan Yazıcı, bir soru üzerine Ramazan ayında vatandaşların tüketime odaklandığını, iftar ve sahur hazırlıkları yaptıklarını hatırlatarak, bu dönemde bazı ürünlerin satışında artış olduğunu kaydetti. Bu dönemde vatandaşı yanıltıcı ürünlerin de satılabildiğini anlatan Yazıcı, "Vatandaşlarımıza hatırlatmak istiyorum. Şayet Ramazan dolayısıyla satın aldıkları ürünlerde aldatıcı fiyat artışlarına yol açacak bir takım uygulamalar varsa bunları da haksız olarak niteliyorlarsa, hemen bizim tüketici hattından bakanlığımızı aramaları mümkündür. Bakanlığımız da bu konuda her zaman olduğu gibi teyakkuz halinde olacaktır" diye konuştu.

SAĞLIK DENETİMLERİ YAPILDI
Tüketicinin Korunması Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'nün bakanlığının önemli birimlerinden olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, geçen yıl okullar açılmadan önce özellikle çocukların kullanacağı materyallerin sağlık ve hijyen bakımından standartlara uygun olup olmadığının denetimini yaptıklarını, çok olumlu sonuçlar elde ettiklerini, sağlığa zararlı olan materyalleri toplattıklarını anımsattı. Yazıcı, bu yıl Ramazan ayında da bunu daha geniş kapsamlı yapacaklarını kaydetti.

PİYASA DENETMENİ ALDIK
Bundan 1 ay önce bakanlık bünyesine yeni personel aldıklarını anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

''Bunların arasında da 'piyasa denetmeni' ismi altında 150 dolayında yeni personel bulunuyor. Bunları eğitmek suretiyle piyasaya sevk edeceğiz. Denetim çalışmalarını diğer ilgili bakanlıklarla birlikte sürdürdürüyoruz. Özellikle Ramazan ayında vatandaşlarımız, tüketicilerimiz herhangi bir sorunla karşılaşması halinde bakanlığımızın 24 saat süreyle hizmet verdiği tüketici hattını arayabilir. Bunun ötesinde bütün illerde ve ilçelerde faaliyet gösteren tüketici hakem heyetleri var. Bunlara da başvurabilirler.''

ÇAYKUR ÖZELLEŞTİRİLMEYECEK
Bakan Yazıcı, bir başka soru üzerine de ÇAYKUR'un özelleştirilmesiyle ilgili herhangi bir hususun hükümetin gündeminde bulunmadığını söyledi. Özelleştirilecek kamu kuruluşlarının mutlaka özelleştirme hazırlıklarının yapılması için Özelleştirme İdaresi'ne devredildiğini hatırlatan Yazıcı, ama ÇAYKUR için böyle bir durumun söz konusu olmadığını, basında bu yönde çıkan haberlerin de gerçeği yansıtmadığını belirtti.

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak da yeni yönetim kurulu üyeleriyle birlikte geçen haftadan bu yana bakanları ziyaret ederek, yeni dönemdeki projelerini anlattıklarını ve MÜSİAD olarak hazırladıkları rapor konusunda bilgi verdiklerini söyledi.

MÜSİAD olarak doğru bildikleri her şeyin destekçisi olacaklarını ifade eden Olpak, "Son 10 yılda gerek ekonomik anlamda gerek diğer alanlardaki kazanımlar çok güzel. Burada emeği olanlara teşekkür ediyoruz'' dedi.

Hükümetin ortaya koyduğu 2 hedefe işaret eden Olpak, şöyle konuştu:

"2 güzel hedef koydu ama zorluğuna da dikkat etmek istiyoruz. Bir taraftan 25 bin dolarlık kişi başı milli gelir hedefi var, bir taraftan da dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girme hedefi var. Bu hedeflerin sahiplendiğini memnuniyetle görüyoruz. Raporumuzda diyoruz ki gelinen nokta çok güzel ama bundan sonra başka ülkelerin düştüğü duruma düşmemek, yani geldiğimiz noktada takılıp kalmamak için sadece kamu anlamında değil özel sektör olarak hepimizin yapması gerekenler var. Raporumuzda bunlara dikkat çekmeye çalıştık."

Olpak, daha sonra Yazıcı'ya "2012 Türkiye Ekonomisi Raporu"nu sundu.