Büyükşehirlerdeki ilçe belediyeleri 2013'te çıkarılan kanun sonrası ekonomik olarak eskisinden daha zor şartlarda çalışmaya başladılar. Ayrıca bazı hizmetleri yapabilmeleri için Büyükşehir onayı almak zorundalar. Durum böyle olunca çok zorlanan ilçeler oldu.

Büyükşehir sınırları içindeki bazı ilçeler oldukça popüler belediyeler konumundalardır. İstanbul Beşiktaş, Ankara Çankaya, İzmir Konak, Bursa Nilüfer, Aydın Efeler Belediyesi gibi.

Şimdi size Büyükşehir ilçe belediyelerinden bir örnek vermek istiyoruz.

Belediyemiz otuz yılda yapılabilecek yatırımları bir döneme sığdırarak önemli bir başarı elde etti. Büyükşehir Kanunu sonrası kurulduktan sonra yedi yıl içinde gerçekleştirilen kamu harcamalarının, bugünkü değeri 850 milyona ulaştı. Bu işleri çok sayıdaki ihale sistemi ile yapan belediyeler gibi yapmış olsalardı iki milyar harcayacaklardı. Onlar bu işlerin büyük kısmını kendi belediye işçileri ile yaparak büyük tasarruf sağladılar.

Belediyenin yaptıklarını görmek isteyen, işini ciddiye alan, milleti ve milletin parasını ciddiye alan her kişi gidip burayı ve yaptıklarını inceleyebilir. Belediyenin, "İllaki bir inşaat gösterelim çalıştığımızı görsünler" derdi yok. Bu tür göz boyama işlerini istemiyorlar ve dünyanın hiçbir yerindeki belediyelere de tavsiye etmiyorlar. Ellerindeki sınırlı parayı sadece ihtiyaçlara yaptırıyorlar.

Belediye asfalt plenti, bitki üretim tesisi, çöp konteyneri üretim tesisi, kent mobilyaları üretim tesisi gibi ihtiyaç olan çok sayıdaki ürün için kendi tesislerini kurmuş durumda. Böylece satın alacakları ürünleri neredeyse yarı maliyetine kendileri üretip ilçelerini baştan aşağı yenilediler.

İlçede doğal gaz hattı yapımı ile tahrip olan yaklaşık 450 km asfaltı toprağa kadar kazıyıp yenilediler, yaklaşık 4000 çöp konteynerini yer altına aldılar, Avrupa’nın en büyük sivil toplum ve inovasyon merkezini inşa ettiler, Türkan Şoray Kültür Merkezi’ni inşa ettiler, Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi’ni inşa ettiler, ilçedeki okullara çok sayıda spor salonu yaptılar. Çok sayıda yeni projelere, yenileme projelerine imza attılar.

Çok sayıda sporcuya hizmet edebilecek Kızılarık Mahalle’sindeki Spor Kompleksi iki yıl içinde tamamlanacak. Böylece amatör spor branşlarına desteği bilinen belediye bu desteği en üst seviyelere taşıyacaktır. Yeri gelmişken belediyenin kültür çalışmalarını incelerken imrendim. Kültüre, özellikle yerel kültüre ve sanata bu kadar değer veren az sayıda belediye var ülkemizde.

Belediye Türkiye’nin en geniş sosyal hizmet ağına sahip belediyelerinden birisidir. Evde bakım hizmetleri, yaşlı evleri, eğitim kurumları, engelliler için eğitim hizmetleri, sağlık hizmetleri, sosyal tesisler ve daha birçok hizmetlerle paydaşlarına en iyi şekilde hizmet etmekte.

Hepimiz biliyoruz ki, birçok belediyemiz bütçesinin beş katı, yedi katı borçlanır. Genellikle beş yıllığına seçilmiş belediye başkanı otuz yıllık borçla belediyeyi bırakır. Sanki otuz yıllığına seçilmiş gibi. Ancak bu belediyemiz İlçesinin otuz yıl ihtiyacı olacak yatırımları bir dönemin bütçesiyle yapmış bir belediye olarak gözler önünde.

Gerek merkezi yönetim ve gerekse belediyeler tasarruflu olmak zorunda. Kim olursa olsun milletin parasını milletin ihtiyaçlarına harcamak zorundadır. O yüzden işini ciddiye alan, milleti ciddiye alan, sorumluluk sahibi siyasilere ihtiyacımız var. İşte İlçe belediyemiz bu sorumluluk ve bilinç ile hizmetlerini sürdürüyor.

Bu belediye neresi mi? Hemen yazayım, Antalya MuratPaşa Belediyesi. Şeffaf bir belediye olarak göz dolduruyorlar. İsteyen gidip inceleyebilir, internetten araştırabilir, iletişim araçları ile bilgi isteyebilir. Biz incelerken iç geçirip imrendik, keşke bizde de böyle hizmetler olsa. Umarım tüm yönetim kurumlarımız bu tür çalışmaları örnek olarak alır ve ona göre halkına hizmet eder.

Son söz; anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az.

"Lider örnekle liderlik eder, güçle değil." (Sun Tzu)