Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal"a mektubunda “Demokrasinin temeli diyalog, müzakere ve tartışmayla ortak aklı harekete geçirmektir. Sürece ilişkin gelinen noktayı aktarmak, değerli görüş ve önerilerinizi almak üzere zat-ı âlinizi ziyaret etmek arzu ve niyetindeyim” diye seslendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal"a "demokratik açılım" konusunda randevu talebinde bulunduğu mektup CHP Genel Merkezi"ne dün saat 17.00"de ulaştı. Baykal, partisinin bugünkü MYK toplantısında mektubu ve mektuba vereceği yanıtı değerlendirecek. Bu arada, dün akşam saatlerinde CHP genel merkezine ulaşan mektubun içeriği ile ilgili ayrıntılarda belli oldu.

-MEKTUBUN AYRINTILARI-

Başbakan Erdoğan, Baykal"a mektubunda, yaklaşık 30 yıldır Türkiye"nin gündemini işgal eden, çok sayıda vatandaşın hayatını kaybetmesine, yaralanmasına, maddi ve manevi kayıplara uğramasına yol açan, ülkenin kaynaklarını ve enerjisini tüketen bir sorunla karşı karşıya olduklarını belirterek terörle mücadelenin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla sürdürüleceğini, ancak gelinen noktada meselenin sadece teröre ve terörle silahlı mücadeleye indirgenemeyeceğini vurguladı. Terörle mücadelede, eşzamanlı olarak sosyal, kültürel ve ekonomik alanda daha kapsamlı adımların atılmasının kaçınılmaz bir gereklilik olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Türkiye"nin bu kanayan yarasını tedavi etmek, toplumsal huzuru güçlendirmek suretiyle kardeşliğimizi pekiştirmek, millet olma şuurumuzu daha da geliştirmek, huzur ve istikrarı geri dönülmez şekilde ülkemizde hâkim kılmak gibi son derece halis bir niyetle yola çıktık. Amacımız, Türkiye"nin demokratik standartlarını yükselterek, hangi farklılıklara sahip olurlarsa olsunlar tüm insanlarımızın huzur, mutluluk ve esenliğini sağlamak; ülkemizin birlik ve bütünlüğünü pekiştirmek, anayasal düzenimizi daha da yüceltmektir” dedi.

-BİRİKİMİNİZ ÖNEMLİ-

Başbakan Erdoğan, Türkiye"nin demokratik sisteminin her türlü sorunu tartışacak ve çözüm yoluna koyacak birikim ve donanıma sahip olduğunu ifade ederek mektubuna şöyle devam etti:“Ancak, takdir edersiniz ki, ülkemiz adına son derece önemli olan ve gelecek tasavvurumuzu şekillendirecek böyle bir sürecin, geniş bir toplumsal mutabakata, özellikle de siyasi partilerimiz arasında gerçekleşecek asgari bir diyalog zeminine dayanmasında büyük yarar vardır. Milletimizin büyük çoğunluğunun da bizlerden böyle bir demokratik olgunluk beklediği kanaatindeyim. Nitekim, Türkiye"nin bu en önemli meselesine müteveccihen Cumhuriyet Halk Partisi"nin öteden beri mesai sarf ettiği ve çözüm arayışları için muhtelif öneriler ortaya koyduğu da kamuoyunun malumudur.Ana muhalefet partimiz CHP"nin ve onun Genel Başkanı olan şahsınızın bu konularla ilgili görüş, öneri, talep ve eleştirilerini almak, birikimlerinden istifade etmek bizim için ziyadesiyle mühimdir. Demokrasinin temeli diyalog, müzakere ve tartışmayla ortak aklı harekete geçirmektir. Sürece ilişkin gelinen noktayı aktarmak, değerli görüş ve önerilerinizi almak üzere zat-ı alinizi ziyaret etmek arzu ve niyetindeyim. Keyfiyeti, saygılarımla takdir ve tensiplerinize sunarım.”/vatan