CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Meclis Başkanı seçimi konusunda partisinin görüşlerini açıkladı

Mevcut Meclis Başkanı Köksal Toptan'a destek veren Baykal, AKP'lileri bu seçimi AKP'nin bir iç meselesi olarak algılamaması konusunda uyardı.

Baykal şunları söyledi:

Meclis Başkanlığı olağanüstü önemli, bizim devlet düzenimiz içinde büyük önem taşıyan bir makam…

TBMM 4 Ağustos günü bir olağanüstü toplantı gerçekleştirerek bir seçim yapacak.

Konunun partiler arasında bir ortak ilgi konusu olarak ele alınmaktan uzak tutulduğunu üzüntüyle görüyorum. Meclis Başkanlığı hem Meclis"in yönetimi hem de Cumhurbaşkanı"na vekalet etmesi açısından önem taşıyor. Doğal olarak bir uzlaşmayla ortaya konulması uygun düşür.

Daha önce de bugünkü Meclis Başkanı bir uzlaşma sonucu ortaya çıkmıştı. Şimdi bir yeni seçim noktasına gelinmiştir. Bu seçimin de partiler arası uyum içinde yapılması yararlıdır. Hem makam ile bağdaşan budur. Hem de şu dönemde yaşanan gerilimlerin aşılması bakımından gelecek olan kişinin bütün partiler arasında bir anlayış bütünü içinde getirilmesi yararlıdır. Böyle bir gayret, eğilim görmüyoruz.

Meclis Başkanı önemli oturumlarda Meclis"i yönetecek. Bütün partilerin desteğini kazanmış bir isim gerilimli toplantıları daha iyi yönetmesini sağlar.

İktidar partisi konunun AKP"nin kendi içinde yapacağı temaslarla, Başbakan"ın uygun göreceği ismi açıklamasıyla sonlandıracağı yönünde davranmaktadır.

Seçilecek olan kişi AKP Grup Başkanvekili değildir, TBMM Başkanı"dır. Meclis içinde 3 tane ayrı grup vardır, bağımsızlar vardır. Bu AKP"nin iç meselesi değildir. Daha önce TBMM Başkanı uzlaşmayla seçildi. Sayın Köksal Toptan uzlaşmayla seçildi. Sayın Toptan"ın kararlarına zaman zaman eleştirilerimiz olmuştur ama Sayın Toptan"ın iyi niyetle bu görevi yürüttüğünden kuşkumuz yoktur. Anayasamızın temel niteliklerine olan inancından şüphemiz yoktur. Kabul edilebilir, uygun bir Meclis Başkanlığı dönemini geride bırakmışızdır.

Şimdi bu uygun deneyim ortada duruyor. AKP"nin daha militan, partizan, Başbakan"ın sözünden çıkmayacak, Başbakan"ın vesayet anlayışına uyacak bir ismi araması üzüntü vericidir.

YENİDEN KÖKSAL TOPTAN"IN ADAYLIĞINI DESTEKLİYORUZ

CHP olarak milletvekili arkadaşlarımız bugün görev yapmakta olan Sayın Köksal Toptan"ın önümüzdeki dönemde de Meclis Başkanı olarak seçilmesine uygun bakmaktadır. Sayın Toptan içinde bulunduğumuz dönemde kabul edilebilir bir başkan olarak görevini yerine getirmiştir.

Biz CHP olarak önümüzdeki dönemde eğer Köksal Toptan yeniden aday olursa, diğer partiler de destek verir ve AKP"de bu yönde hareket ederse bundan büyük bir memnuniyet duyarız, bu sürece katkı yaparız.

Eğer AKP bunu bir parti içi mesele gibi anlayıp, kendi siyasi kriterlerini, Tayyip Erdoğan kriterlerini Meclis Başkanlığı seçimine dayatmaya çalışacak olursa, biz de bu konuda diğer partilerle de istişare ederek CHP"li bir adayı düşünürüz.

Biz TBMM"nin hür iradesiyle, Sayın Başbakan"ın dayatmasıyla değil, siyasi partilerin işbirliğiyle seçimin gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Vatan