Bunun alacaklı firmaları da etkileyip, piyasada zincirleme etki yaratarak büyük bir çöküşe yol açmasından endişe ediliyor.

MALİ DARBOĞAZ

Türkiye’de kur ve faiz şoku yaşayan firmalar mali darboğaza girdi. 2018 yılı ilk altı aylık dönem sonundan bu yana TL’nin döviz karşısında  % 40’lara varan değer kaybetmesi ve kredi faizlerinin %30’lara ulaşması ile mali krize giren binlerce firma asliye ticaret mahkemelerine başvurarak konkordato başvurusunda bulunuyorlar.

HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Ülke genelinde şu ana kadar konkordato başvurusunda bulunup talebi sonuçlanan borçlu sayısı 3 bini geçti.  Mali durumu bozulmuş olan borçlunun, borçlarını belli bir oran ve vadede ödemesine ilişkin alacaklıları ile yaptığı ve mahkemece onaylanan bir sulh anlaşması olan konkordato talepleri her gün artarak devam ediyor.

30 MİLYARLIK BORÇ

Konkordato ilan eden şirketlerin diğer kişi, kurum ve şirketlere olan borcunun da 15 milyar lirayı bulabileceği hesaplanıyor. Böylece Türkiye ekonomisinde son günlerde en çok konuşulan konu olan konkordato nedeniyle yaklaşık 30 milyar liralık borcun anlaşmaya bağlanarak ertelendiği ortaya çıkıyor.

KONKORDATOYU KÖTÜYE KULLANANLAR DA VAR

Krizi fırsat bilip kötü niyetli konkordato isteyen firmalar da var. Mesela bir şahsın birden fazla şirketi var. Şirketin birisi hakkında konkordato talebinde bulunmuş ve konkordato kararı almış. Ancak diğer iki firması çok güzel iş yapıyor ve çalışıyor. Birinci şirketi için mahkemeye başvurup alacakların listesini yapıp kendine göre uzun vadeli bir ödeme planı hazırlayıp mahkemeye başvurarak konkordato talebinde bulunuyor.

 Yazının Devamı İçin Tıklayın...