Bir kadının en çekici yerinin bacakları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Plastik ve Estetik Cerrah Prof. Dr. Ahmet Karacalar, “Kalça ile uyumlu, kavisleri olan ve ayağa doğru zarif bir şekilde incelen bacak ideal sayılıyor. Ayrıca alt bacağında boyunun dörtte biri uzunlukta olması gerekiyor. Bacaklar, çarpık,kalın ya da çok ince olabilir ama artık bunlar sorun değil. Ameliyat ya da birkaç küçük rötuşla bacaklar çekici hale gelebiliyor” diyor. Karacalar, ideal bacak ölçülerini ve bacak estetiğinde kullanılan teknikleri anlattı.

Hangi bacaklar daha güzel ve daha seksidir ?
Ritmi olan özgür, hatları kesintisiz akan bacak yapısı seksidir. Kalça ile uyumlu, silindirik, kavisleri olan ve ayağa doğru zarif bir şekilde incelerek giden bacak yapısı en seksi olandır. Özellikle unutulmaması gereken bayan geometrisinin düz değil kavislerden oluştuğu. Ünlü modellerin çekiciliği altında yatan gerçek neden bacaklarıdır. Top modeller bacaklarının salınımı, enerjisi ve oranları ile nefes kesici olabiliyorlar. Güzel bacaklar kişiyi özgür ve özgüvenli kılar. Bu özellikler ise çekicilik için çok gerekli. Bu nedenle çekicilik bacaklarda başlar.

NEŞTERSİZ İNCELİR DİKİŞ İZİ KALMAZ….
Güzel bacak için kullanılan Superdry yöntemini anlatır mısınız?
Modern estetik cerrahi giderek daha az izli yapılıyor. Olabildiğince dikiş atılmadan ya da gizli olması tercih ediliyor. Superdry teknik gibi dikişe ihtiyaç olmaksızın yapılan işlemler modern estetik cerrahiye çok uygun. Bu tekniğim tamamen kansız bir şekilde, doku altına hiç bir sıvı ya da madde vermeksizin, üstelik yağ hücrelerini sağlam bir şekilde alınmasını sağlıyor. Özellikle bacak bölgesi yağ tabakası tek katlı olduğundan çok özenli ve hassas bir yağ alma işlemi gerekir. Superdry teknik bunu sağlar.

Bu tekniğin avantajları neler ?
İşlem sırasında dokuda şişme olmaz. Bu durum hekime sonucu tam olarak değerlendirme şansı verir. Karşı bacakla doğru ve kesin karşılaştırma fırsatı verir ve simetriyi sağlamada çok yararlıdır. Bu teknikle alınan yağ hücrelerinin çoğu canlıdır ve hastanın bedenini şekillendirmede ya da yüz gençleştirmede kullanılır.

Bu yöntem bacakta en çok hangi bölgelerde kullanılıyor? Bu yöntemle kalın bacakları ince göstermek mümkün mü ?
Yöntem diz çevresi, bacak ve ayak bileği için çok etkili. Etek giyilmesini engelleyen ve sosyal bir stres nedeni olan bacak kalınlığının tedavisinde öncelikle teşhis önemli. Kalın bacakların nedenleri kalın kemik yapısı, fazla gelişmiş kaslar ve genellikle yapısal fazla yağ dokusudur. Yağ dokusunun alınması ve ek olarak botoksla ya da cerrahi olarak kasların incetilmesi ile kalın bacak sorunu çözülür.

Hastalıktan kaynaklanan bacak kalınlığının çözümü nedir ?
Bunların dışında ayırt edilmesi gereken önemli durumlar lenfödem ve lipödeme bağlı kalın bacaklardır.
Lenfödem bacaklardaki lenf (akkan) damarlarının bozulması ya da az gelişmesi sonrası ortaya çıkan bacak kalınlaşmasıdır. Lenfödemde genellikle tek bacak daha kalın olsada bazen iki bacakta da görülür. Bacaklar serttir. Ayaklarda da şişlik gözükür. Sıklıkla portakal kabuğu cilt görüntüsüne rastlanır. Lenfödem tedavisi çok farklıdır. Lenf damarlarına destek olan bacaklarda ki kalınlığa neden olan sıvının atılmasına yönelik tedavi yapılır. Lipödemde ise özellikle superdry yöntemle yağların alınması iyi bir çözümdür.

OPERASYONDAN SONRA İKİ GÜNDE İYİLEŞİYOR…
Bacak ameliyatı zor bir ameliyat mı? Kaç gün hastanede kalmak gerekiyor?
Bacak ameliyatlarının tipine ve yapılan kombinasyonlara göre iyileşme süresi değişir. Bölgesel yapılan işlemlerde hastanede kalmaya gerek yoktur. İyileşme süresi 1-2 gündür. Yağ alma, verme ve silikonun birlikte kullanıldığı kombine işlemlerde iyileşme daha uzundur.

Kişi kaç gün sonra sosyal hayatına dönebilir?
Sosyal hayata dönüş yapılan işlemlere bağlı olsa da biraz da kişiseldir. Daha rahat kişiliklerde sosyal hayata dönüş oldukça hızlı iken, çok hassas kişiliklerde bu süre bir haftayı buluyor.

Ameliyattan sonra nelere dikkat etmek lazım? Yasak olan şeyler var mı?( Dans etmek v.s )
Operasyon sonrası spor ve benzeri aktiviteler 3 hafta kadar geciktirilir. Bu dönemde yürüme tamamen serbesttir. Estetik işlemler sonrası kontrollü hareketler iyileşmeyi hızlandırıyor. Özellikle doğru yapılan lenf drenaj masajları oldukça etkili.

İz kalıyor mu? Dışarıdan bakan bir kişi bacağın estetikli olduğunu anlayabilir mi?
Superdry teknik gibi yağ alma ve verme işlemlerinde iz olmaz diyebiliriz. Silikon uygulamasında ise diz arkası kıvrımı içinde doğal kıvrım gibi görünen bir iz kalır.

Düzgün bir bacağın oranları var mı? nedir bu oranlar?
İdeal bacak için bazı kas ve kemik çıkıntılarının yumuşak bir şekilde belli olması arzulanır. Alt bacağın iç yüzü bacak dışına göre daha az kavisli olmalı. Alt bacağın uzunluğu kişinin boyunun dörtte biri kadar olmalı. Alt bacak çevresinin en fazla olduğu yerin ölçüsü bacak uzunluğunu dörtte üçü kadar olmalı. Bacak ortasının çevre ölçüsü en geniş yerin yaklaşık yarısı kadar olmalı.Bütün bunlar bacakların karmaşık yapısını ortaya koyuyor.

Son dönemlerde bacak silikonlarından çok söz ediliyor.Nedir bu bacak silikonu?
Yeni kuşak silikonlar bacak estetiğine güzel açılımlar sağladı. Özellikle bacak kalınlaştırma ve çarpık bacak düzeltme de kombinasyon olarak oldukça etkili. Farklı biçimleri ve hacimleri mevcut.

Çarpık bacaklar nasıl düzeltilebiliyor ?
Etek giymeyi engelleyen çarpık bacaklarda ki şekil bozuklukları parantez bacak ve X bacakdır. Çarpıklığın derecesine ve çarpıklığa neden olan yapısal soruna göre tedavisi mümkündür. Kemik yapı eğriliklerini erişkinde düzeltmek çok zor. Onun yerine eğriliğin kamuflajı yöntemlerini tercih ediyoruz.

Diz kapağı estetiği nasıl yapılıyor?
Diz bölgesi uyluk ve bacağın geçiş noktasındadır. Bu stratejik konum bacak güzelliği için çok önemli. Üstelik bacakların en hareketli yeri olduğu için enerjik bir bölge. Diz bölgesi estetiği bölgesel yağ paketlerinin yok edilmesi ile yapılır. Diz çevresi estetiğinde işlem 1-2 saat sürer. İşlemden sonra kişi evine gidebilir. Sosyal hayattan çekilme söz konusu değildir. İyileşme süreci normal yaşam süreci içerisinde devam eder..

EV KADINLARI DA DİZ ESTETİĞİ YAPTIRIYOR…
Kimler daha çok diz estetiği yaptırıyor ?
Diz ve bacak estetiği talepleri her kesimden geliyor. Modellerden ev hanımlarına kadar. Fakat özellikle iş dünyasında etek giyme zorunluğu bu talebi arttırıyor.

MODANIN ETKİSİ VAR…
Modaya göre istekler var mı ?
Diz ve bacak estetiğine talep artışının modayla ilgili nedenleri var. Modacılar da dizin önemini keşfetmiş görünüyor. Özellikle dizi açığa çıkartan yırtık bluejean’ler, dizi vurgulayan uzun çizmeler ya da çoraplar diz bölgesini erotik bir organ haline dönüştürmüştür. Bazen çizme giyemeyenler için bacak inceltme ve şekillendirme yapıldığı da oluyor. Tasarım bir ayakkabı için zarif ayak bilekleri elde etme estetiği de önemli.