Anayasa’nın 58. Maddesi’nin değiştirilmesi öngörülen politikaya göre, CHP’nin önerisi şöyle: “Devlet, gençlerin kişiliğini serbestçe geliştirmesini, temel hak ve özgürlüklerden eşit biçimde yararlanmasını ve toplumsal, ekonomik ve siyasal yaşama etkin biçimde katılmasını sağlayacak her türlü siyasal, ekonomik ve hukuksal önlemi almakla yükümlüdür.”

CHP Basın Birimi’nden yapılan açıklamaya göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata Başkanlığında çalışmalarını sürdüren CHP Bilim Yönetim Kültür Platformu (BYKP), “Gençlik” konulu raporunu yayınladı. “Ne Azarlanan Ne Tasarlanan: Özgür ve Yenilikçi Gençlik” başlıklı raporda, AKP’nin gençlere yönelik baskılarını her geçen gün artırdığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gençleri “Ya dindar olacaksınız ya da tinerci” diye kutuplara ayırdığı, gençlere, öçlerinin takipçisi ve kindar olmalarının öğütlendiği ifade edildi. AKP’nin gençlere yaklaşımının tek tipçi, baskıcı ve dışlayıcı olduğu belirtilirken, AKP’nin bu politikaları en çok üniversite öğrencileri üzerinde somutlaştırdığı vurgulandı. Türkiye’de 600’den fazla öğrencinin tutuklu olduğu, sadece 2010-2011 yıllarında üniversite öğrencilerine 4 bin 700’e yakın okuldan uzaklaştırma cezası verildiği kaydedilerek, “12 Eylül’ün devamcısı AKP, gençlere açıkça ‘siyasetten uzak durun’ demektedir. Bu politikalar ile Türkiye siyaseti, gençlikten yoksun bırakılmaktadır. Gençlerin ancak yüzde 10’u arkadaşlarıyla siyaset konuşurken, sadece yüzde 3,7’si bir siyasi partiye üyedir” denildi. Eğitim sorunları ve işsizliğin gençlerin kanayan iki yarası olduğu ifade edilirken, UNESCO eğitim endeksinde Türkiye’nin 125 ülke arasında 77’nci sırada olduğu, 1988-2002 yılları arasında yüzde 16 olan genç işsizlik oranının da 2003-2010 döneminde ortalama yüzde 21’e çıktığı, yine aynı dönemde kentsel işsizlik oranının yüzde 25’e kadar yükseldiği kaydedildi. AKP’nin politikasızlığından en çok etkilenenlerin ise “görülmeyen gençler” olduğu belirtilerek, “Gençlerin ancak yüzde 40’ı okumakta, yüzde 40’ı çalışmakta, geri kalan yüzde 20’si de ne çalışmakta ne de okumaktadır. Çalışan gençler, işsiz gençler, ev kızları, engelliler, hükümlü gençler görülmeyen, örselenen gençler arasındadır” denildi.

İŞTE CHP’NİN “GENÇ TÜRKİYE POLİTİKASI”

Rapora göre, CHP’nin “Genç Türkiye Politikası” adı altında hayata geçireceği politikanın temelini “Özgürlükçü Demokrasi” oluşturacak. Seçim öncesinde yayımlanan Gençlik Raporu’nda belirtilen adımlarla gençlerin üstünden ‘baskıcı devlet gölgesi’ kaldırılacak. Rapora göre, ‘Devletin gençlere mevcut bakış açısını yansıtan, gençleri denetlenmesi gerekenler olarak gören’ 1982 Anayasası’nın 58. Maddesi değiştirilecek. Yeni madde, zihniyet değişikliğini yansıtacak şekilde kaleme alınacak. CHP’nin önerisi şöyle:

“Devlet, gençlerin kişiliğini serbestçe geliştirmesini, temel hak ve özgürlüklerden eşit biçimde yararlanmasını ve toplumsal, ekonomik ve siyasal yaşama etkin biçimde katılmasını sağlayacak her türlü siyasal, ekonomik ve hukuksal önlemi almakla yükümlüdür.”

TUTUKLU ÖĞRENCİLERİN EĞİTİMLERİNE DEVAM EDEBİLMELERİ SAĞLANACAK

Mevzuatta yapılacak değişikliklerle, eline bir kez dahi silah almamış öğrencilerin terörist sayılmasının önüne geçilecek. Tutukluluk şartları sıkılaştırılacak, süreleri kısaltılacak. Örgütlü suçun tanımı yeniden yapılacak, örgüt üyesi sayılmanın şartları açık ve net olarak belirlenecek.
Tutuklu öğrencilerin eğitimlerine devam edebilmeleri ve sınavlara katılabilmeleri sağlanacak. 12 Eylül kalıntısı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası insan hakları hukuku ışığında baştan yazılacak.

Gençlere karşı haksız ve orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetleri hakkında soruşturmalar ivedilikle açılacak.
Üniversitelerde baskıcılığın simgesi haline gelen YÖK kaldırılacak. YÖK’ün öğrenci disiplin yönetmeliği lağvedilecek ve üniversite yönetimlerinin öğrencilere keyfi cezalar vermesinin önüne geçilecek.

GENÇLİK EVLERİ KURULACAK

Gençlere belli bir yaşam standardı, asgari bir vatandaşlık geliri garanti edilecek, kaliteli sağlık ve eğitim hizmetleri ücretsiz sağlanacak.
Tüm okulların kültürel, sanatsal, sportif altyapıları güçlendirilecek ve okul mekanları ders saatleri dışında da gençlere hizmet verecek. Yurt sorunu yaşayan öğrenci kalmayacak.

Tüm kesimlerden gençlerin sosyal, kültürel, sanatsal etkinlikler düzenleyebilmeleri için, yönetimi gençlere verilecek Gençlik Evleri kuracak. ‘Hareketli Gençlik’ politikalarına önem verilecek. Gençlerin ulusal ve uluslararası değişim programlarına katılmalarının ve yeni kültürler keşfetmelerinin önü açılacak.

Gençlik alanında çalışan devlet kurumlarının ve STK’ların faaliyetleri arasında eşgüdüm sağlamak için katılımcı bir yönetim anlayışına sahip “Gençlik Politikaları Eşgüdüm Kurumu (GENÇ-KUR) kurulacak.
“Gençlik Bütçesi” adı altında gençlere ayrılan bütçe kaynakları her yıl ilan edilecek, bu alanda şeffaflık sağlanarak STK’ların konuyu takibi mümkün kılınacak. TBMM’nin gençlik alanındaki faaliyetlerinin etkisini artırmak için de “Gençlik İhtisas Komisyonu” kurulacak.

İLHAM; ATATÜRK VE SOSYAL DEMOKRASİ GEÇMİŞİ

Raporun sonuç bölümünde ise, CHP’nin gençlik politikasının ilhamını, Atatürk’ten ve merkezine özgür insan idealini koyan sosyal demokrasi geçmişinden aldığı ifade edilerek, “Atatürk, fikri hür ve vicdanı hür bir gençlik ile ülkenin güçleneceğini öngörmüştür. Genç kuşakların tarihten öğreneceklerinin bulunduğunu, ama gençlerin dünyayı kendi istedikleri gibi kurma haklarının olduğunu savunmuştur. CHP’yi AKP’nin otoriter muhafazakar zihniyetinden ayıran işte bu fikirlerdir. CHP gençlere güvenmekte ve özgür insanların, özgür gençlerin Türkiye’si için çalışmaktadır. CHP’nin gençlik politikası kapsamlı bir özgürlük projesidir. CHP gençleri denetlemeyecek, destekleyecektir. CHP gençleri baskı altına almayacak, önlerindeki engelleri kaldıracaktır. CHP gençleri susturmayacak, onlara ‘söz sizde’ diyecektir. CHP için gençler bugünün ortağı, yarının sahibi ve özgürlüğün sesidir. CHP gençler için vardır, özgür gençler ile var olacaktır” denildi.