"İddialar doğrudur. Bu soruların diğer şıklarını bulma şansınız yoktur. Bunlar kesin çözümü olan, not baremi üzerinde hata yapma riski olan soruların üzerinde vardır. Geçen seneki YGS’nin cevap anahtarı şifresi 9-7-8-8-8, bu sene ise 9-8-8-8-7. Gelecek senekinin de 8-7-8-8-9 olacağı anlaşılıyor."

Mersin’de emekli matematik öğretmeni Turgay Kenziman, geçen yılki YGS'de de şifre olduğunu, şifreyi aynı gün belirlediğini, ancak korkusundan açıklayamadığını, bazı gazetecilere elektronik postalar ile bu bilgiyi verdiğini iddia etti.

Geçen yıl üniversite sınavındaki şifrelenmiş soruların bu yılki kadar geniş olmadığını söyleyen Kenziman, "Matematikçilerin anlayabileceği şekliyle YGS’nin şifresi tek boyutlu karesel bir matristir" dedi.

Kenziman, geçen yılki şifrelemeyi 13 Haziran’da çözdüğünü, ancak durumu yetkili makamlara bildirmekten korktuğunu söyledi. DHA'nın haberine göre; YGS’deki şifrelemeyi ancak matematikçilerin anlayabileceğini belirten Kenziman, "YGS sisteminde karesel tek boyutlu bir matris üzerinde çalıştığınız zaman şıklarının dizilişini ve yapılan işlemi görebilirsiniz" diye konuştu.

"ÖSYM BAŞKANI'NIN AÇIKLAMALARI NET DEĞİL"

YGS’de şifre iddialarını kimsenin yalanlayamayacağını öne süren Kenziman, şunları söyledi:

"Matematikçi olarak bunu görebilmek çok kolaydır. Şifrelemeler kesin sonucu olan sorular üzerinde uygulanır. Analitik geometride, karmaşık sayıda uygulanamaz. Artvinli meslektaşımın şifreyi ortaya çıkarması sistemli çalışmanın ürünü. Yılların emekçi öğretmenidir. Hizmet vermiştir, çalışarak bulmuştur veya görsel olarak görebilmiştir. Sayısal zekaya sahip her insan bunu görebilir, yeter ki üzerinde biraz çalışabilsin. Ben YGS’deki şifrelemeyi geçen yıl ortaya çıkardım. Ama korktum. Türkiye’de o kadar çok olay oluyordu ki, korktum. Ergenekon’dan tutun, yüksek mertebeli bir takım insanların bir bir içeriye alınması bizi korkuttu. Bu yılki YGS’deki şifre iddiaları kesinlikle doğrudur. Bu soruların diğer şıklarını bulma şansınız yoktur. Bunlar kesin çözümü olan, not baremi üzerinde hata yapma riski olan soruların üzerinde vardır. Bir matematikçi olarak ÖSYM Başkanı’nın açıklamalarını olumlu karşılamıyorum. Açıklamaları net değil. Bence paradoks yaratıyor. Sayısal zekaya sahip hiç kimse buna inanmaz."

GELECEK SENEKİ ŞİFRE İSE...

Geçen seneki YGS’nin cevap anahtarı şifresi 9-7-8-8-8 olduğunu ileri süren Kenziman, "Bu sene ise 9-8-8-8-7’dir . Gelecek senekinin ise 8-7-8-8-9 olacağı anlaşılıyor. Matematikçilerin anlayabileceği şekliyle YGS’nin şifresi tek boyutlu karesel bir matristir. Karasal tek boyutlu matris üzerinde her şeyi görebilirsiniz" dedi.