Devlete bağlılığını gösteren ve yasalara uyup her türü mali ve hukuki yükümlülüklerini yerine getirip iyi vatandaş olan küçük esnaf ve sanatkarın haksız rekabete maruz kaldığını ve sermaye sahiplerinin oyuncağı haline düştüğünü iddia eden Algün,
“Esnaf ve sanatkârlarımız sermaye sahiplerinin oyuncağı haline gelmesindeki en büyük pay hükümetlerindir” dedi.
Aydın"da 2000 yılından bu yana değişim ve dönüşüme ayak uydurabilmek için oda olarak talep ettikleri ortak kullanım atölyesi ve bir ortak satış mağazasını hayata geçiremediklerini ifade eden Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, “Biz hiçbir zaman hükümetlerden şahsi ve bireysel menfaat için talepte bulunmadık ve bulunmayız da. Bugün geldiğimiz noktada esnf ve sanatkarımız en zor günlerini yaşamaktadır. Bugün halen daha kayıt dışı ve beynelmilel çalışma yapanlar önlenememiştir. Ve kayıt altındaki esnaf ve sanatkârlar çıkmazın içindedirler. Devlete karşı dürüst olanla olmayanın iş maliyeti aynı değildir. Ama aynı müşteriye hitap etmektedirler. Sanayinde çarşıda dürüst esnaf ve sanatkâr halk deyimiyle “kazıkçı” durumuna düşmüştür. Her il ve ilçelerde “Kapatıyoruz” yalanıyla kaynağı belirsiz amacı belli firmalar önlenemiyor. Biz işverenler olarak zavallı durumdayız. 15 yıl Bağ-Kur primini yatırmış, ancak son yıllarda yatıramadığı için hastaneye bile gidip tedavi olamayan esnaf ve sanatkârlarımız var. Buna karşı ömründe devlete bir kuruş ödememiş olanlar istedikleri hastaneye gidip bakılabiliyorlar” dedi.
Esnaf ve sanatkarın yaşadığı sorunda yerel yönetimlerin ve özellikle belediyelerin de ciddi payı olduğunu kaydeden Algün, açıklamasının devamında “Hiçbir belediye esnaf ve sanatkarların yarınını düşünerek bir çalışma içinde olmamıştır. Ortak kullanım atölyesi ve satış mağazası konusunda daha önce bize yerler bile gösterildi, ama seçim bitti ortaklık bitti. Bunun yanında odaların da bu konuda sorumluluğu var. Esnaf ve sanatkarına faydalı olmak şurada dursun, odalar kendini ayakta tutmakta bile acizdir. Suçun en büyü de biz esnaf ve sanatkardadır. 15 yıldır esnaf ve sanatkârlar olarak siyasilerin yalanlarına inanarak hataların en büyüğünü yaptık” ifadelerine yer verdi.