Erdoğan, Topkapı Sarayı Müzesi Kutsal Emanetler Bölümünün açılışında yaptığı konuşmada, tarihe, kültüre ve sanata yapılan yatırımın aslında geleceğe yapılan yatırım olduğunu ve iktidarlarının en önemli görev ve hedefinin de bu olduğunu söyledi.
Açılışını yapacağı projenin İstanbul"un birbirinden değerli saray, külliye, kütüphane, cami ve medrese gibi birçok tarihi yapısında da sürdürüldüğünü anlatan Erdoğan, son 5 yılda sayısız eserin restore edildiğini, sadece Kültür ve Turizm Bakanlığının restorasyonunu tamamladığı eser sayısının 1500"ü bulduğunu ifade etti.
Bu çalışmaların bütün Türkiye"de sürdüğünü belirterek, emeği geçen herkese teşekkür eden Erdoğan, "Ama bu bir maraton. "Yaptım oldu" ile bu bitmiyor. Devamlı çocuk gibi bu eserler bakım ve takip istiyor" dedi.
Vakıflar Genel Müdürlüğünün son 5 yılda neredeyse yıkılmaya terk edilen tam 2 bin 613 vakıf eserini restore ettiğini belirten Erdoğan, gelecek yılda 1000 vakıf eserinin daha restorasyon çalışmalarının tamamlanacağını kaydetti.
"Neden? Çünkü geçmişimiz bizim için çok değerli" diyen Erdoğan, Fatih Camisi"ni örnek gösterdi. Erdoğan, deprem fay hattı üzerinde bulunduğu için kayan camide bu durumu önlemek için çalışma başlatacaklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ekonominiz güç kaybeder, çalışır yeniden güç kazanırsınız. Paranız değer kaybeder, onu da yeniden kazanırsınız ama tarihi mirasınızı kaybederseniz Allah korusun ülkenizin, ana yurdunuzun tapusunu kaybetmiş olursunuz. Bir daha geri kazanamazsınız ve işte esas felaket bu olur.
Çünkü bir milletin geçmişi, ayağını bastığı zemin gibidir. O zemini kaybederseniz ayakta kalamazsınız.
Bütün gayretimiz geçmişimize, kadim değerlerimize, medeniyetimizin sembollerine sahip çıkarak geleceğimizi kazanabilmek içindir. Biz kalkınmadan sadece ekonomik büyümeyi, milli gelirin artmasını, daha fazla ihracat yapmayı anlamıyoruz. Bununla birlikte manevi, kültürel, sanatsal kalkınmayı da sağlayamazsanız kazandıklarınızı yeniden kaybetmeniz çok uzun sürmez. Tarih bu tür trajedilerle dolu. İnşallah, Türkiye"nin kalkınması böyle çok yönlü, bereketli ve aydınlık bir istikamette sürmeye devam edecektir. Bu güzel töreni, bu kararlılığımızın bir nişanesi olarak görüyorum."