HÜKÜMETİN memurlara 3+3 oransal zam önermesi ve sendikaların direnmesi üzerine uzayan toplu görüşmeler sahurda 4+4"te Memur-Sen"le uzlaşma sağlandı. Bakan Yazıcı, “Bu sene yaptığımız zamla 1.300 TL olan en düşük memur maaşı, 2011 yılı Temmuz ayı itibarıyla aile yardımıyla 1.534 lira olacak. Aradaki net fark 234 TL ve oransal karşılığı % 18” dedi.

BAKAN Yazıcı, nihai rakamları Başbakan Erdoğan"ın da uygun gördüğünü belirtti ancak Memur-Sen dışında hiçbir konfederasyon bu uzlaşmadan mutlu olmadı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, “Siyasi irade bize göre kaybetmiştir” derken, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Yapılabilecek en ideal toplu görüşmeyi yaptık” yorumunu yaptı.

Hükümet ve memur sendikaları arasında 15 Ağustos"tan bu yana süren toplu görüşmeler, önceki akşam sabaha karşı sahurda bitti. Türkiye Kamu-Sen"in muhalefetine karşın Memur-Sen ile imzayı atan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, “Bu sene yaptığımız zamla bin 300 TL olan en düşük memur maaşı 2011 yılı Temmuz ayı itibarıyla aile yardımıyla birlikte bin 534 TL olacak. Aradaki fark net 234 TL ve oransal karşılığı yüzde 18. Bu zam fevkalade bir zam” dedi.

Yazıcı, toplu görüşmenin tamamlanmasının ardından, hükümetin teklifini kabul eden Memur-Sen"in Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise “Yapılabilecek en ideal toplu görüşmeyi yaptık” dedi. Memurlar ve sözleşmeli personelle ilgili hemen hemen her konuyu enine boyuna tartıştıklarını ifade eden Yazıcı, çok özgür bir tartışma ortamında sorunları her yönüyle irdelediklerini dile getirdi.

Sözleşmeli de yararlanacak

Yazıcı, aralar verildiğini, öneriler getirildiğini, önerilerin revize edildiğini, sonuç olarak kamuda çalışan memurlara 2011 yılının ilk 6 ayında yüzde 4, ikinci 6 ayında yüzde 4 olmak üzere toplam yüzde 8 oransal zam yapılması, Ocak ayından itibaren 80 lira ek ödemede bulunulması, ilk 6 ayda 20, ikinci 6 ayda 20 olmak üzere 40 lira aile yardımı ödemesini taahhüt ettiklerini, bu ödemeden sözleşmeli personelin de yararlanacağını kaydetti.
Konfederasyonların uzun bir süredir talep ettikleri ancak, Anayasa Mahkemesi kararı dolayısıyla alamadıkları 10 liralık toplu görüşme priminin 15 liraya çıkarıldığı bilgisini veren Yazıcı, 2011 yılında her üç ayda bir olmak üzere 45"er lira ödeme yapılacağını söyledi. Yazıcı, disiplin cezalarının tamamına karşı yargı yolunun açılması, memurlara aylık refakat izni verilmesi, aile yardımında çocuk sayısı sınırlandırmasının kaldırılması, emeklilere yapılan ödemenin 500 liradan 750 liraya çıkarılması gibi anayasa değişiklik paketi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu"nda yapılması planlanan değişiklik kapsamında bulunan düzenlemelere “gerçekleştirilmekte olan hususlar” başlığı altında ortaya çıkan tutanağın ekinde yer verildiğini ifade etti.

HÜKÜMET NE VERDİ?

* Hükümetin ilk teklifi % 2.7 artı 2.7 olmak üzere yıllık % 5.4"tü.

* 28 Ağustos"taki görüşmede teklifini oransal olarak 3+3"e çıkardı.

* Aynı gece sahurda zam teklifini 4+4"e yükseltti.

MEMUR NE İSTİYORDU?

* Memur-Sen masaya yüzde 5+5 ve 120 TL ek ödeme istedi.

* Kamu-Sen yüzde 10 zam ve taban aylıkta 200 lira artış talep etti.

* KESK 300 TL seyyanen zam istiyordu, görüşmelere katılmadı.

Erdoğan"dan onay geldi

BAKAN Hayati Yazıcı,”Son önerilerle Sayın Başbakanımızı ziyaret ettim. Görüşlerini aldık. Nihai rakamları, oransal durumları Sayın Başbakanımız da uygun gördü. "Bunları verelim" diye talimatlandırdı” dedi. Yazıcı, Memur-Sen"in 5 hizmet kolunda yetkili sendika başkanı bulunduğunu, onlarla birlikte Kamu İşveren Kurulu"nun tutanağı imzalayacağını kaydetti. En düşük memur maaşının 2003"te 398 lira olduğuna dikkati çeken Yazıcı, o tarihten bu yana memur maaşlarına yapılan artışların daima enflasyonun üzerinde olduğunu söyledi.

Başkanlar niçin imzalamadı anlamadım

SÖZLEŞMEYİ imzalamayan konfederasyon başkanlarının hatırlatılması üzerine ise Yazıcı, “Niçin imzalanmadığını doğrusu anlayabilmiş değilim, çünkü onlar da nihayetinde memurlar için 2011 yılında 4 artı 4 zam önerisinde bulunmuşlardır. Yani önerileri karşılanmış ve keza sendika üyelerine prim olarak 15 TL talep etmişler, o da karşılanmış. Keza, ek ödemeye ilişkin 50 TL talep etmişler, biz 80 TL"ye getirmişiz ama arkadaşlarımız sonuç olarak bir taban aylığından söz ederek ayrılmışlardır” yanıtını verdi.

KESK: Emekçilerin sefaleti sürecek

KESK Genel Başkanı Sami Evren, KESK"in katılmadığı toplu görüşmelerde hükümet ile Memur-Sen arasında varılan mutabakatı eleştirerek, “Kamu emekçilerinin sefaletinin sürmesinde mutabakata varılmıştır”dedi. Evren, “Sabahlara kadar süren ricalaşma sonunda anlaşmayla sonuçlanmış, hükümetle sendika kamu emekçilerinin sefaletinin sürmesinde mutabakata varmıştır” dedi. Memur-Sen"in görüşmeler esnasında kamu emekçilerinin haklarını genişletmek yerine üç ayda bir ödenecek 45 liralık sendika primine odaklandığını iddia eden Evren, açıklamasına şöyle devam etti: “Varılan mutabakata göre kamu emekçilerine 2011 yılı için yüzde 4+4 ücret artışı, 80 lira ek ödeme verilecektir. Görüldüğü gibi mutabakatın dayandığı temel mantık enflasyon beklentisi olmuştur. Buna göre Ocak ayından itibaren bir kamu emekçisinin ücreti günlük 4 lira 40 kuruş civarında artacaktır. Enflasyon beklentisi üzerinden yapılacak zamlara iki nedenle karşıyız. En düşük ücret alan kamu emekçisinin ücreti Ocak"ta 1.387 lira olacaktır. Bu ücret yoksulluk sınırının 1.270 lira gerisindedir. Yapılan zamla 1.500 lira olacak ortalama kamu emekçisi ücreti yoksulluk sınırının 1.157 TL gerisinde.”

"Siyasi irade bize göre kaybetmiştir"

KESK"İN katılmadığı, Türkiye Kamu-Sen"in protesto ettiği görüşmelerden sonra Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, “Siyasi irade bize göre kaybetmiştir” dedi. Akyıldız, son olarak yüzde 4+4 artış, 50 TL ek ödeme, 15 artı 15 TL aile yardımı, 30 artı 30 TL taban aylığında artış ve 15 TL toplu görüşme primi isteğini dile getirdiklerine işaret etti. Akyıldız, Bakan Yazıcı"nın, Başbakan Erdoğan"la görüşerek, yüzde 4+4"ün kabul edildiğini, 80 TL ek ödeme, 20 artı 20 TL aile yardımı, 15 TL toplu görüşme primi verilmesinin uygun bulunduğunu ilettiğini kaydetti. Akyıldız, ek ödemenin sınırlı kamu çalışanına yansıması, aile yardımının evli olmayana ve toplu görüşme priminin de sendikasızlara yansımayacak olması nedeniyle zammın yüzde 4 artı 4"ten öteye geçemeyeceğini, taban aylığında en az 25 TL"lik artış yapılmaması halinde nihai teklifi kabul edemeyeceklerini söyledi.