Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'nın dışına çıkmayanların Türkiye'de yapılan yatırımlardan haberdar olmadığını söyledi. Erdoğan, "Bu ülkenin eski halini bilmedikleri için yeni yatırımların kıymetini bilmekten uzaklar. İyi ki fark etmiyorlar. Zira Anadolu'daki Trakya'daki şu tarihi hizmetleri fark etselerdi, onları da Danıştay'a Anayasa Mahkemesi'ne götürürlerdi." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin değişik illerinde tamamlanan 5 baraj 2 içme suyu, 3 sulama projesinin açılışını Aydın'ın Çine ilçesinde yaptı. Aydınlıların 141 yıllık rüyası olan Çine Barajı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, ülkenin her köşesine hizmet götürmeye devam edeceklerini söyledi. Bu gün çok heyecanlı olduğunu anlatan Erdoğan, açılışa katılan vatandaşlarla diyaloğa geçer gibi konuştu. Başbakan, "Sizlere Aydın'da bir dizi açılışlar için yaptığımız o mitingde söz vermiştik. 10.10.10'da demiştik. Tarih verdik bugün o tarihte Çine Barajı su tutmaya başlıyor. Bu baraj kendi alanında dünyada 5. Avrupa'da birinci en yüksek baraj." dedi.

Başbakan, Çine Barajı hikayesinin 141 yıl öncesine dayandığını hatırlattı: "Sene 1869. Dönemin Padişahı Sultan Abdülaziz'e bir rapor sundular. Çine nehrine bir bent yapılmasını, buradan arazinin sulanacağını İstanbul'a padişaha bir rapor halinde ilettiler. Bu rüyayı gerçekleştirdik." diye konuştu.

Başbakan açılışa katılan vatandaşlara teşekkür etti. "Hani siz bu sabah yollara düştünüz ya. Buralara bizimle buluşmaya geldiniz ya. Sizlere ne kadar teşekkür etsem azdır." diyen Başbakan, şöyle dedi: "Burada bir şeye değinmeden yapamayacağım. Zira dertliyim. Bu derdimi sizlerle paylaşmayacağım da kimlerle paylaşacağım. Bazı siyasetçiler başbakan 5 defa, 7 defa gitti aynı tesisin açılışını yaptı diye iftira atıyorlar. Acaba Çine Barajı için kaçıncı kez açılış yaptı diyecekler. Başbakan 5-6-7 defa devletin kurumlarını orada toplayarak açılış yapıyor derler. Bugün yaklaşık 8 kilometre yolu vatandaşlarımın yürüyerek geldiğini gördüm. Benim bu vatandaşım buraya, bu tatil gününde bu 7-8 kilometre yolu yürüyerek neden geliyorlar? Halbuki bir yerlerde gönül eğlendirebilirlerdi. Benim aklıma ne geldi, biliyor musunuz? Helikopterle gelirken bakanlarıma anlattım. Bu tablo bana Osmanlı'nın Domaniç'ten çıkışını hatırlattı. Benim halkım bir sevda adına bunun yapıyor. Sizler bizim heyecanımızı artırıyorsunuz. Sizleri görünce daha çok çalışmamız gerektiğini düşünüyoruz. Şimdi bu taşkınlara son verecek bu çatlak topraklara hayat olacak bu barajları yapmak bize nasip oluyor. Toplamda 58 bin hektar alan sulu tarıma kavuşmuş olacak."

Toplu açılışları görmezden gelenlerin kendi belediyelerin yaptıklarını bakmasını isteyen Recep Tayyip Erdoğan, yaptıklarını küçümseyenlerin aslında kendilerini küçümsediklerinin farkında olmadığını kaydetti. Ankara'nın dışına çıkamayanların, Sivas'ın ötesine gitmeyenlerin Türkiye'de yapılan hizmetleri görmediğini anlatan Başbakan, "Bizim ısrarımızla Ankara'nın dışına çıkmaya başladılar. Duble yollardan geçiyorlar ama bu yolların bu hükümet tarafından yapıldığını bilmiyorlar. Hava limanlarını kullanıyorlar ama onları bizim hükümetimizin yaptığını bilmiyorlar. Bu ülkenin eski halini bilmedikleri için yeninin kıymetini bilmekten uzaklar. İyi ki fark etmiyorlar. Zira Anadolu'daki Trakya'daki şu tarihi hizmetleri fark etselerdi, onları da Danıştay'a Anayasa Mahkemesi'ne götürürlerdi. Eğer görselerdi şu barajları bu sulama kanallarını da Danıştay'a Anayasa Mahkemesi'ne götürürler. Biz milletimizin yüzü gülsün istiyoruz. Bizde haritayı renklere ayırmak yok. Oy verenler ve vermeyenler ayrımı yapmak yok. Biz ülkenin her köşesini değiştirmeye, hizmet taşımaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Başbakan, Aydın'da Adnan Menderes'i de yad etti. "Bu satırlara özellikle dikkatinizi çekiyorum. O Çine çayı ne zalim bir çaydır. 6 asırdır bu çay bir türlü kontrol altına alınamaz. Ya Menderes nehri..." diyerek Mendires'in yazdığı şiiri okudu. Menderes'in bir Türkiye sevdalısı olduğunu belirtin Erdoğan, Yassıada'dan ailesine gönderdiği mektupta "Hayırlısıyla şuradan bir kurtulayım memlekete döneceğim. Oturacağım Çine çayının kenarında bir söğüt ağacının altına demişti. Maalesef merhum Menderes memleketine dönemedi. Maalesef Çine çayı kenarında söğüt altına oturamadı. Ama biz onun adına saygıyla baraja Çine Adnan Menderes adını veriyoruz." şeklinde konuştu.

Çine çayına bu güzel gerdanlığı takmanın kendilerine nasip oldu belirten Erdoğan, ilk kazmanın 1995 yılında vurulduğunu hatırlattı. "Biz göreve geldiğimizde sadece yol inşaatları bitmişti." diyen Erdoğan, "Eğer o yıllardaki ödenekle sürseydi tam 85 yılda biterdi." açıklamasında bulundu.

Başbakan, siyaset hizmet sanat olduğunu vurguladı. Hiçbir ayrım yapmadan vatandaşa hizmet götürmeye çalıştıklarını anlatan Başbakan, 8 yıldır 81 vilayetin her köşesine hizmet götürmeye çalıştıklarını belirtti. Başbakan, şöyle devam etti: "Biz İzmir'de CHP'li bir belediye var demedik orada vatandaşımız var diyerek 40 kilometrelik içme suyu isale hattı yaptık. Aslında DSİ ile İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasındaki protokol isale hattını İBB yapacaktı. Yatırımlarımızı belirlerken, bizden öncekiler gibi getirin şu oyları, kimler ne kadar oy aldı ayrımını yapmadık. Böyle bir politika asla yapmayacağız. Hiçbir seçim, hiçbir halk oylaması sonrasında Türkiye haritasını farklı renklere boyamadık. Partizanlık bu ülkede yakın tarihte çok şey kaybettirdi."

ÇİNE BARAJI'NIN 141 YILLIK ÖYKÜSÜ

Büyük Menderes Nehri'nin en büyük kolu olan Çine Çayı'nın neden olduğu taşkın karşısında büyük bedeller ödeyen Aydınlılar, ilk olarak 1869 yılında 32. Osmanlı padişahı 1. Abdülaziz'den çay üzerine bir bent yapılmasını istedi. 1. Abdülaziz ve 5. Murat döneminin ardından talebin iletildiği 2. Abdülhamit'in "Sırası gelince yapılır" yanıtı vermesinin ardından Sultan Mehmed Reşat ve Sultan Mehmet Vahidettin döneminde de bu istek yerine getirilmedi.

5 Osmanlı padişahı ve 59 cumhuriyet hükümetinin rüyası haline gelen Çine Barajı için ilk somut adım 15 Haziran 1990 tarihinde atıldı. Bu tarihte yapılan ihalenin ardından işi alan müteahhidin işi bırakması nedeniyle ikinci ihale 3 Aralık 1993'te gerçekleşti. İkinci kez müteahhitler tarafından yarım bırakılan proje için 27 Eylül 1995'te üçüncü defa ihaleye çıkıldığı ve baraj inşaatına da 4 Aralık 1995'e başlandı. Ancak ödenek yetersizliği yüzünden 2004'e kadar barajın ancak yüzde 30'u tamamlanabildi.

Gövde inşaatına 1 Ekim 2004'te başlanan Çine Barajı'na 2002'ye kadar olan hükümetler döneminde toplam 104 milyon 515 bin lira ödenek aktarıldı. 2003 ile 2010 yılları arasında, AK Parti hükümetleri tarafından toplam 669 milyon 527 lira ödenek sağlandı. Aydınlıların 141 yıl beklediği Çine Barajı, temelinin atılmasından 15 yıl sonra toplam 770 milyon 516 bin 87 TL harcanarak tamamladı. Mevsimlik işçilerin yanı sıra sürekli olarak 550 işçinin çalıştığı baraj inşaatında bugüne kadar meydana gelen iş azalarında 6 işçi hayatını kaybetti.

10.10.2010'DA 10 DEV TESİS HİZMETE AÇILDI

Başbakan Erdoğan, Çine Barajı ve HES açılışıyla birlikte Aydın'dan ülke genelinde yapımı tamamlanan 4'ü baraj, 2'si içme suyu ve 3'ü de sulama tesisi olmak üzere 10.10.2010 tarihinde 10 dev tesisin açılışını gerçekleştirdi. Çine Barajı ve HES açılışından dışında Başbakan Erdoğan tarafından hizmete açılan diğer tesisler ise şöyle; Denizli Gölemezli Saray Köy Sulaması Üçüncü Kısım, Hatay Erzin Dörtyol Sulaması, İzmir İçme Suyu İsale Hattı Ikinci Merhale Birinci Kısım, Denizli Tavas Yeni Dere Barajı, Çankırı khasan Barajı, Adana Yumurtalık Ovası Sulaması, Konya İnönü Yaylası Gölet'i ve Sulaması, Çankırı Suyu Arıtma Tesisi ve Afyonkarahisar Sinanpaşa Kurçay Barajı ve sulaması.

Başbakan Erdoğan, tarafından bugün hizmete açılan 10 tesis ile 50 bin hektar alan sulu tarıma açılacak. 13 bin 782 hektar alanı sulayan şebeke rehabilite edilecek. 74 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilecek. Yıllık 118 milyon kWh hidroelektrik enerji üretilecek. 9 bin hektar alan taşkından korunaca yi aşan zararı da önlenecek.

Toplu açılış töreniyle hizmete açılan 10 tesisin toplam maliyeti ise 2 milyar 338 milyon 232 bin 202 TL.

Fotoğraflar: Aydınpost - İHA