Araştırmaya katılanlara sorulan "Türkiye"de bir Alevi"nin başbakan olmasını nasıl karşılarsınız?" sorusuna katılımcıların yüzde 68"i Alevi Başbakan"ı olumlu karşılayacağı cevabını verirken, anket sonucunda CHP"nin uzun bir aradan sonra ilk kez yüzde 30"u geçtiği görülüyor.

Gür"ün araştırmasında bugün seçim olsa CHP'nin yüzde 31, Ak Parti'nin ise yüzde 44 oranında oy alacağı, MHP'nin yüzde 10 ile seçim barajını kıl payı geçtiği gözüküyor.

Milliyet Yazarı Taha Akyol da bugünkü yazısında araştırmayı şöyle değerlendirdi:

“CHP"nin sürekli toplumun nabzını tutabilmesi için Hurşit Güneş bugünlerde kamuoyu araştırmacısı Adil Gür"le görüşmeler yapıyor.
Güneş"in bu girişimi de CHP"nin toplumdaki değişik duygu ve düşünceleri anlama çabasının bir tezahürüdür; “sosyoloji”ye yöneliştir.
Gür"ün yaptığı ilk araştırmada şöyle bir soru var: Türkiye"de bir Alevi"nin başbakan olmasını nasıl karşılarsınız?
Olumlu karşılarım: Yüzde 68.
Olumsuz karşılarım: Yüzde 18.
Bir bütünleşme göstergesi olan yüzde 68 oranını büyük sevinçle karşıladım, yarın daha da yükselecektir bu.

Kurultay ne yapacak

Gür"ün araştırmasında bugün seçim olsa CHP yüzde 31, Ak Parti yüzde 44, MHP yüzde 10 gözüküyor.
İktidarda dokuzuncu yılına giren Ak Parti"nin niye hâlâ yıpranmadığını herkes “sosyoloji” gözüyle iyi analiz etmeli, iyi anlamalıdır.
AKP “milli görüş gömleğini” çıkararak iktidar oldu.
CHP de artık 1930"ların gözlüğünü çıkarıp siyasete sosyoloji gözüyle bakmalı, toplumdaki çeşitli duyguları, değerleri, beklenti ve talepleri anlamaya çalışmalıdır. Ancak o zaman gerçek bir “sosyal demokrat” parti olur, ancak o zaman iktidara alternatif hale gelebilir.
Kitle partilerinin işlevi budur zaten, toplumdaki farklı duyarlıkları bir program etrafında birleştirmek...
Kılıçdaroğlu bunu yapmak istiyor. Bugünkü kurultayda kendisine tam bir inisiyatif verilmelidir. Sonrası onun sorumluluğundadır...”