Bombacı sorguda kurbanlar için ağladı!
Diyarbakır"da 6 kişinin ölümü 67 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı aracı yerleştiren Erdal P."nin polisteki sorgusunda zaman zaman ağladığı öğrenildi. Araç sahibi Z.K. tarafından teşhis edilmesinin ardından itiraf eden zanlının sorguda, ölenlere ilişkin polislerin yaptığı değerlendirmeler karşısında ağladığı kaydedildi.
Diyarbakır Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi"nde saldırıya ilişkin 8 kişinin sorgulaması devam ederken, operasyona ve ifadelere ilişkin bilgiler de yavaş yavaş netleşti. Bomba yerleştirdiği Lada marka aracı Z.K."dan alan Erdal P."nin yanısıra gözaltında olanların satışa aracılık eden ve telefonla görüştüğü kişiler olduğu bildirildi.
Aracı sahte kimlikle alan Erdal P."nin kullandığı telefonu, pazarlık yaptığı kişinin telefonundan belirleyen istihbaratçılar, aynı numaranın en son baz istasyondan sinyal aldığı yeri belirledikten sonra operasyonu başlattığı öğrenildi.
6 yıl önce de PKK"nın propagandasını yapma suçundan cezaevinde yattığı öğrenilen zanlının, ardından da illegal yollarla Kuzey Irak"a gidip patlayıcı eğitimi aldığı da belirlendi.

"Serviste sınır ötesine gidecek pilotlar var sanıyorduk"

23 yaşındaki Erdal P. polisteki ifadesinde askeri servis aracına ilişkin kendisine verilen bilgi ve güzergaha göre yerleştirdiğini anlatırken, "Bu serviste sınır ötesinde düzenlenen operasyonlara katılan pilotların olduğunu bilgisi üzerine hareket ettik. Devegeçidi"ndeki 16. Mekanize Tugay"nın yanında bulunan Pirinçlik Havaalanı"nda bulunan servislerin pilotları taşıdığını duyduk. Pirinçlik"teki askerleri lojmanlara taşıyan bu servis otobüsüydü hedefimiz" dedi.
Bu arada bombanın öldürdüğü 5 gencin, olay yerinin ve cenazelerin basına yansıyan fotoğraflarını zanlı Erdal P."ye gösteren polislerin, "Bak bu insanların ve ailelerinin hayatını ve geleceklerini aldın. Bu insanların acısını yüzlerinde görebiliyormusun. Ağlayan çocuğu görüyor musun? Onu babasız bırakmaya ne hakkın vardı?" soruları üzerine ağladığı ve "Benim amacım bu insanlara zarar vermek değildi. Sınır ötesi operasyonların durdurulması için bir gözdağı vermek için yaptık. Bu kadar büyük bir patlama olacağını tahmin etmemiştim" dedi.

8 kişi gözaltında

Diyarbakır'daki hain saldırıyla ilgili bir kişi daha Van'da yakalandı. Diyarbakır'da 3 Ocak günü 6 kişinin ölümü, 67 kişinin de yaralanması neden olan bambalı saldırının failinin de aralarında bulunduğu 7 kişinin gözaltındaki sorgulaması devam ederken, yakalanan Erdal.P'nin verdiği bilgiler ve teknik takip sonucunda olayla bağlantılı 1 kişi daha yakalandı. Bu kişiyle ilgili avukat ve ailesiyle görüştürülmemesi amacıyla 24 saat kısıtlılık kararı alındı.
Diyarbakır'da dün sabaha karşı düzenlenen bir operasyon sonucu yakalanan Erdal.P'nin sorgusu sürüyor. Erdal.P'nin polisin parmak izi ve teknik takip yaptığını öğrenmesi üzerine amcasına ait evde gizlendiği ve bu evin tespit edilmesi üzerine küçük kardeşi, yengesi, amcasının çocuklarının da aralarında bulunduğu 6 kişiyle birlikte yakalanıp gözaltına alındığı öğrenildi. Erdal.P'nin verdiği bilgiler ışığında soruşturmayı genişleten polis, dün akşam saatlerinde yapılan teknik takip sonucunda olayla bağlantısı olduğu tespit edilen ve kimliği saklı tutulan 1 kişiyi daha yakaladı. Böylece gözaltına alınanların sayısı 8'e yükseldi.
Erdal.P ile son yakalanan diğer kişi için avukat ve aileleriyle görüştürülmemesi için 24 saat kısıtlılık kararı alındı. 24 saatin tamamlanmasından sonra 2 zanlının avukat ile görüşmelerine izin verilecek. Bu arada Erdal.P ile gözaltına alınan 8'inci kişinin tatbikat yaptırmak amacıyla tekrar olay yerine götürüldüğü öğrenildi. Vatandaşların öfkesi ve tepkisiyle karşılaşmamak amacıyla 2 kişinin gece geç saatlerde çelik yelek giydirilerek olay yerine götürüldükleri öğrenildi.

Açık oto pazarında otomobil aramış

Yakalanan Erdal.P ile otomobilin eski sahibi Z.K'nin Emniyet Müdürlüğü'nde yüzleştirme yapıldıktan sonra teşhis tutanağı düzenlendiği bildirildi. Bu arada E.P'nin bombalı saldırıdan 1 hafta önce Diyarbakır'ın Şanlıurfa karayolundaki 2'inci el açık otomobil pazarında düşük model araç satın almak için dolaştığı tespit edildi. Lada marka otomobilin sahibi Z.K, aracını 2. el otomobil pazarına satmak için götürdüğü, ancak istediği fiyata alıcı bulamadığı, bu sırada Erdal.P'nin otomobili kendisine satmasını istediği belirlendi. Fiyatta anlaşamamaları üzerine Z.K'nin aracını satmaktan vazgeçip pazardan ayrıldığı, ancak Erdal.P'nin, Z.K'yi takip ettiği ve 2 gün sonra tekrar Z.K'yi Diyarbakır'ın Bağlar semtinde bulduğu ve aracı ısrarla kendisine satmasını istediği belirlendi.
Öte yandan gözaltı süresinin bugün akşam saatlerinde 48 saati tamamlaması nedeniyle sorgulaması süren 8 kişiyle ilgili Diyarbakır Terörle Mücadele Şubesi ekipleri nöbetçi savcılıktan 2 gün daha ek gözaltı süresi verilmesi için talepte bulundu. Cuma gününe kadar sorgulamaları sürecek olan 8 kişiyle ilgili ek gözaltı süresini nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi yedek hakimliği verecek.
Erdal.P'nin haricinde gözaltında bulunan 7 kişi ise ilk sorgulamalarında, olayla hiçbir şekilde uzaktan ve yakından bağlantıları olmadığını, sadece Erdal.P ile akrabalık bağları bulunduğu için gözaltına alındıklarını ifade ettiler.

Bir kişi serbest bırakıldı

Diyarbakır'da amcasına ait evde gizlenirken gözaltına alınanlardan K.P adlı kişi Emniyet Müdürlüğü'nde alınan ilk ifadesinden sonra serbest bırakıldı. K.P'nin de Erdal.P'nin akrabası olduğu ve birlikte aynı evde gözaltına alınan şahıslar arasında yer alan kişi olduğu kaydedildi.

milliyet